Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Economia del bé comú Logo del portal

Ferramenta autodiagnòstic sostenibilitat

L'equip de la Càtedra d'Economia del Bé Comú de la Universitat de València juntament amb CEEI València, ha dissenyat la primera ferramenta diagnòstica de sostenibilitat perquè xicotetes i mitjanes empreses puguen valorar de manera quantitativa l'impacte social i ambiental de la seua activitat empresarial.

Aquesta ferramenta, llançada a través d’Emprenemjunts, consta d'un test de tan sols 20 preguntes que permeten conèixer a l'usuari el punt en que una organització es troba en quant a sostenibilitat corporativa. D'aquesta manera, empreses i emprenedors poden identificar àrees de millora i guanyar competitivitat, enfocant els seus recursos i capacitats a la implementació dels criteris sostenibles requerits per les noves demandes i tendències del mercat i la societat actual.

A més, la ferramenta d'autodiagnòstic utilitza com a referència  el model de l'Economia del Bé Comú i en particular la seua Matriu. 

El test analitza els principals stakeholders de l'organització: proveïdors i les seues relacions en la cadena de subministrament; propietaris i finançadors de l'organització; persones ocupades; clients i altres empreses; i l'entorn social. De cadascun d'aquests grups d'interés s'avaluen els valors i principis plantejats pel model de la EBC: la dignitat humana; la solidaritat i justícia social; la sostenibilitat ambiental; i la transparència i coparticipació.

Amb aquesta informació, el test mesura la posició de l'empresa en la Matriu de Dyllick i Muff, posicionant-la d'aquesta manera en un dels quatre nivells diferents de Sostenibilitat Corporativa que planteja la matriu: des de negocis no sostenibles (posició més baixa), fins al nivell Sostenibilitat 3.0 (en el qual es crea valor comú per a tot el conjunt dels stakeholders des de la visió del bé comú, amb una perspectiva organitzada des de fora cap a dins).

Així mateix, aquest test representa el pas previ a la memòria de sostenibilitat de l'empresa i l'inici del camí cap al Registre d'Entitats Socialment Responsables de la Comunitat Valenciana.

Al següent enllaç es pot consultar la ferramenta 

La Ferramenta d' autodiagnòstic de sostenibilitat ha estat publicada en diferents mitjans de comunicació:

Dairi Valencia Plaza

Agència de notícies Europa Press

Associació Nacional de CEEIs ANCES

Diari 20 minutos 

Diari Gente Digital 

Microsoft News MSN