INICI > HISTÒRIC > ACTIVITATS 2004 > DAVID HILLIS
........................................................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

 

 

Segona Conferència Peregrín Casanova

de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, 2004

29 d'octubre de 2004, a les 12.00 h.

Sala d'actes de l'Aulari Interfacultatiu del Campus de Burjassot

 

(amb traducció simultània)

  

La Càtedra de Divulgació de la Ciència i l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, sota el patrocini de la CAM, celebren la Segona Conferència Peregrín Casanova. Amb aquesta sèrie de sessions científiques anuals es vol donar a conèixer el treball investigador de grans personalitats en l’àmbit de l’estudi de la biodiversitat i l’evolució biològica.

L’any 2003 es va iniciar el cicle amb el professor Stanley L. Miller, de la Universitat de Califòrnia a San Diego, pioner de l’estudi de l’origen de la vida i l’evolució prebiòtica. Enguany la Conferència Peregrín Casanova la pronuncia el professor David Hillis, de la Universitat de Texas a Austin, un reconegut expert en la sistemàtica molecular i l’estudi de la biodiversitat.

Amb aquestes Conferències, l’Institut Cavanilles homenatja el catedràtic d’anatomia de la Universitat de València, Peregrín Casanova i Ciurana (1849-1919), un introductor del pensament evolucionista al nostre país i organitzador de l’homenatge dels estudiants  a Darwin de 1909.

Professor DAVID HILLIS

Section of Integrative Biology

i Center for Computational

Biology and Bioinformatics

School of Biological Sciences

The University of Texas at Austin  

 

L’estudi de l’evolució de la diversitat biòtica és el centre de la meua investigació. A la major part dels meus treballs d’investigació empre les tècniques de la genètica molecular per a estudiar les relacions entre les poblacions, les espècies i els taxons superiors. Algunes de les àrees generals que m’interessen són les relacions filogenètiques, els patrons d’especiació, l’evolució molecular (incloent-hi l’ús de sistemes experimentals) i les conseqüències de la hibridació i les zones híbrides. Encara que m’interessa i treballe amb tota mena d’organismes, la major part de la meua investigació és amb amfibis, rèptils, peixos, mol·luscs i virus.

 

 

L’arbre de la vida i l’exploració de la vida a la Terra

David Hillis

 

L’arbre de la vida connecta tots els organismes vivents i la filogènia s’ha fet essencial per a interpretar i analitzar la variació biològica.  

 

Les aplicacions de les anàlisis filogenètiques s’han generalitzat molt en les darreres dues dècades i apareixen noves aplicacions quasi cada dia. Entre aquestes n’hi ha moltes aplicacions en salut humana així com en investigació biològica fonamental. Una de les àrees en la qual els biòlegs encara són sorprenentment ignorants és la comprensió de la biodiversitat planetària. Els biòlegs coneixen només una petita fracció de les espècies de la Terra i, fins i tot, la identificació d’espècies conegudes depèn d’un reduït nombre d’experts. Els avenços en l’estudi de l’arbre de la vida ajudarà molt a la identificació i l’exploració de la biodiversitat de la Terra. Encara romanen reptes tecnològics de diverses classes, però els progressos recents en la recol·lecció de dades i la seua anàlisi han fet possible la descoberta i identificació automàtica d’espècies. Aquestes aproximacions tenen el potencial de canviar l’aspecte de molts camps de la biologia, des de la ciència mèdica fins l’ecologia.