INICI > HISTÒRIC > ACTIVITATS 2007 > DIA DE DARWIN
........................................................................................................................................................ Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

 English

 

Dia de Darwin

 

 

Tot preparant la gran celebració internacional que tindrà lloc el 12 de febrer de 2009, des de fa ja alguns anys es commemora en molts indrets el Dia de Darwin amb tot un ventall d’activitats divulgadores del coneixement científic. La Universitat de València, però, ja compta en una tradició centenària d’aquesta commemoració, perquè el 1909 un grup d’estudiants de medicina de la nostra universitat va decidir honorar el centenari del naixement de Charles Robert Darwin amb un acte públic i amb un número especial de la revista Tribuna Médica dedicat a l’autor de L’origen de les espècies.

 

 

 

 

El 22 de febrer de 1909 el Paranimf de la Universitat de València, presidit per un retrat de Darwin, s’omplia de gom a gom per escoltar el catedràtic d’anatomia Peregrin Casanova, el rector de la Universitat de Salamanca Miguel d’Unamuno i els professor Juan Bartual i Eduard Boscà .

 

La Actualidad, núm. 136

 

Documentació de l'Institut d'Història de la Ciència i Documentació  López Piñero (CSIC-UVEG)

Dia de Darwin 2007

 

Una activitat de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, d'Acció Cultural del País Valencià, l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València, el Col·legi Major Lluís Vives, l'Institut d'Estudis Catalans, la Societat Catalana de Biologia i la CAM.



 

DIMECRES 14 DE FEBRER


12.30 h. SEMINARI DE RECERCA


Sala d'actes de l'IATA-CSIC

Campus de Burjassot-Paterna
 


Patrones biogeográficos y evolución del gasterópodo marino venenoso Conus en el archipiélago de Cabo Verde



a càrrec de Rafael Zardoya (MNCN-CSIC, Madrid)



19.00 h. BAR DE LES CIÈNCIES


Octubre Centre de Cultura Contemporània

Carrer Sant Ferran, 12 - València

 

I si la natura no és la resposta?


CONTRA NATURA




A propòsit de la publicació del llibre Contra Natura. L'essència conflictiva del món viu d'Arcadi Navarro (Publicacions UV-Edicions Bromera, 2006). Intervenen Arcadi Navarro, Mercè Piqueras, Luis Burillo, i Emili Piera. Modera: Manuel S. Jardí. Actuació musical a càrrec de Sergi Contri

 

Entreu al Bar....



DIJOUS 15 DE FEBRER



12.30 h. CONFERÈNCIA

Aula F-15 - Aulari Interfacultatiu
Av. Vicent Andrés Estelles, s/n
Campus de Burjassot-Paterna


 

El genoma neandertal


a càrrec de Carles Lalueza (Universitat de Barcelona - Universitat Pompeu Fabra)




Els éssers humans som la única branca de l’arbre evolutiu humà que ha arribat fins l’actualitat, i això ens ha fet pensar que érem especials, configurant d’aquesta manera la nostra cosmogonia i la nostra filosofia. Però si els neandertals, una espècie humana que va habitar a Europa durant diversos períodes glacials, no s’haguessin extingit fa 28.000 anys, ens qüestionaríem què és el que realment ens fa diferents. Amb el desenvolupament de noves tècniques metagenòmiques de tipatge genètic massiu com la piroseqüenciació, ara és possible intentar recuperar el genoma d’aquests humans del passat, i saber quins trets, com ara el llenguatge, compartíem amb ells. Aquest projecte científic, sens dubte un dels més innovadors, fascinants i arriscats del nostre temps, ens permetrà definir-nos definitivament en el context del món natural.



Carles Lalueza, és doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona, en la qual és professor. Investigador en diversos centres estrangers i ha dut a terme nombrosos estudis sobre paleogenètica publicats en revistes internacionals. Guardonat amb el VII Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General» amb l’obra Races, racisme i diversitat. La ciència, un arma contra el racisme.


19.00 h. PROJECCIÓ DE DOCUMENTAL

Sala de graus de la Facultat de Filologia
Campus de Blasco Ibáñez


 

El malson de Darwin


comentat per Arcadi Oliveres (Universitat Autònoma de Barcelona)



Arcadi Oliveres és professor en el departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. A més de ser autor i coautor d'obres com ¿Quién debe a quién? Deuda ecológica y deuda externa (Barcelona, 2003) i Contra la fam i la guerra (Barcelona, 2005), ha participat en més de 60 llibres i publicacions. Col·laborador habitual de les revistes Canigó i Serra d’Or i del Diari de la Pau. És membre del Consell de la Ciutat de Barcelona, del Comitè Internacional de la Fundació per la Pau, del Consell Assessor d’ATTAC i de la Societat Catalana d’Economia, entre altres. Ha rebut el Premi de la Fundació Lluís Companys 2001 i el guardó CIEMEN 2006.



(Darwin's Nightmare, Hubert Sauper (France/Austria/Belgium - 2004)



A la dècada dels 60, al cor d’Àfrica, una nova espècie animal va ser introduïda en el Llac Victòria com un petit experiment científic. La perca del Nil, resultà ser un voraç depredador que va arrasar amb totes les espècies autòctones d’aquest gegantesc llac. El nou peix es multiplicà ràpidament, i avui dia, els seus blancs filets continuen sent exportats per tot arreu. Enormes avions de càrrega de l’antiga Unió Soviètica arriben diàriament per recollir els darrers carregaments de pesca i, a canvi, descarreguen tota la seua mercaderia... Kalashnikovs i munició per les innumerables guerres que tenen lloc en la part central del continent.... (més informació)



 

Dia de Darwin 2006
 

 

 

 

 

 


Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí