Rafael Narbona Vizcaíno

Catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València

 

 


Articles i capítols de llibres


Llibres

 
La ciudad y la fiesta
Cultura de la representación en la sociedad medieval
Rafael Narbona Vizcaíno
Editorial Síntesis
Madrid, 2017. 274 pp.
ISBN: 978-84-9077-456-4
 
A més de les polièdriques manifestacions i de les representacions artístiques i espectaculars a què van donar lloc, sens dubte, cerimònies, el text posa en relleu el significat de les festes medievals com a manifestació d'una cultura de la representació social, on la reunió general de la població, que inclou la participació pública i col·lectiva quan no la unànime adhesió al ritu convocat, expressa amb rotunditat la capacitat per entendre i assumir el simbolisme implícit de les cerimònies, sempre tenyides de creences religioses i d'ideologia del poder. Aquesta obra analitza els diferents elements que defineixen la naturalesa de la festa, quin sentit té en les societats medievals i la importància d'aquesta com a objecte d'estudi.

 
En l’horitzó de la història ibèrica
Pobles, terres, sobiranies (segles V-XV)
Rafael Narbona Vizcaíno
Editorial Afers
València, 2015. 428 pp.
ISBN: 978-84-16260-06-5
 
La irregular romanització de la península Ibèrica davant el perseverant arrelament de les formes més recalcitrants d’indigenisme autòcton s’accentuà més arran del procés de fragmentació regional i germànica de l’última Antiguitat, mentre que l’època dels visigots només introduí una pàtina d’homologació cultural entre les elits dirigents, gràcies a l’acció de bisbats, concilis i monestirs. La conquesta islàmica dissolgué aquells fonaments febles i dirigí els pobles i territoris hispànics sota una nova òrbita, molt més propensa a l’Orient que a les transformacions socials iniciades a l’Europa de l’alta Edat Mitjana. Aquesta situació d’hegemonia andalusina donà lloc a un efecte inesperat amb el naixement dels primers nuclis muntanyesos de resistència. Després, la decadència interna del califat de Còrdova afavorí el desenvolupament d’aquella heterogeneïtat de regnes i comtats sota les diverses formes del feudalisme, que amb una vocació guerrera i expansiva feren créixer un control territorial privatiu sobre un al-Àndalus retràctil, malgrat la recepció contínua de nous contingents nord-africans. El resultat final fou l’eclosió d’un planter de regnes cristians que rivalitzaren entre ells per aconseguir el predomini peninsular, fent possible la ignició des del segle XIII d’un conjunt molt diferenciat de pobles, territoris i sobiranies, que a pesar del procés d’acostament dinàstic encapçalat per les respectives monarquies no s’estalvià el respecte a les identitats polítiques i jurídiques vigents, les quals van augmentar en els segles XIV i XV. L’organització de les societats polítiques dels regnes, amb les corts, juntes, germandats, unions, diputacions i generalitats, però també amb lloctinències, governacions i audiències reials individualitzades, acabaren de dibuixar unes formes de govern pròpies en cada espai del complex mosaic ibèric. De fet, els Reis Catòlics, mitjançant la unió de les corones de Castella i Aragó, van reconèixer aquella herència tan carismàtica de l’Edat Mitjana que significa encara avui l’origen més remot de les moltes identitats hispàniques.

 
Ciudad y Reino
Claves del Siglo de Oro Valenciano
Rafael Narbona Vizcaíno, coord.
Ajuntament de València
València, 2015. 305 pp.
ISBN: 978-84-9089-8929-022-6
 
Fins a 27 historiadors, coordinats pel catedràtic d'Història Medieval Rafael Narbona, participen en aquest llibre que explica les claus del l'èxit del segle XV a València, el conegut com a Segle d'Or valencià per la seua expansió econòmica i social. L'obra està dirigida als interessats en la història i idiosincràsia valenciana, sense descartar-se el desterrament d'alguns mites i tòpics que han sobreviscut emparats en la historografia del segle XIX, insistint-se sempre que aquell moment zenital de València tenia les seues arrels en la conquesta del segle XIII. Es tracten temes de govern i consensos socials, l'organització del territori, el comerç, la convivència i l'estètica, així com els fervors i devocions.

 
Jaume I i el seu temps 800 anys després
Encontres acadèmics de Castelló, Alacant i València
Rafael Narbona Vizcaíno, ed.
Universitat de València i Fundació Jaume II el Just
València, 2013. 720 pp.
ISBN: 978-84-370-8929-4
 
La commemoració del 800 Aniversari del naixement de Jaume I el 2008, necessitava d'una iniciativa de caràcter científic. En la seua complexitat, el segle XIII i Jaume I són encara hui, un àmbit d'estudi per a medievalistes de diferent orientació analítica. Per això fou necessari arbitrar un mitjà d'intercanvi d'experiències, uns grups de treball capaços d'articular des de perspectives i òptiques heterogènies l'ampli espectre d'aportacions historiogràfiques, així com les noves línies d'investigació obertes i assajades. El resultat de les trobades acadèmiques de Castelló, València i Alacant és el present llibre, on professors de les universitats valencianes i espanyoles, acompanyats d'experts de centres internacionals de recerca, han volgut sintetitzar les novetats dels seus estudis.

 
Privilegios y pergaminos de Jaime I en el Archivo Municipal de Valencia
Rafael Narbona Vizcaíno
Ajuntament de València
València, 2008. 138 pp.
ISBN: 978-84-8484-270-5
 
Aquest llibre és un estudi introductori que acompanya l'edició facsímil dels 38 pergamins del rei Jaume I conservats a l'Arxiu Històric Municipal de València, publicat en 2008 pel 800 Aniversari del naixement d'aquest rei. Es tracta d'un conjunt de privilegis, ordres i donacions atorgats pel monarca entre 1226 i 1271 en llocs tan diferents com Daroca, Girona, Barcelona, Saragossa o València.

 
XVIII Congrés d'Història de la Corona d'Aragó, València 2004
La Mediterrània de la Corona d'Aragó, segles XIII-XVI. VII Centenari de la Sentència Arbitral de Torrellas, 1304-2004
Rafael Narbona Vizcaíno, ed.
Universitat de València
València, 2006. 2.290 pp. 2 Vol.
ISBN: 978-84-370-6303-4
 
Les actes del XVIII Congrés Internacional d'Història de la Corona d'Aragó (València, setembre 2004) reuneixen en dos volums més d'un centenar de treballs d'investigació. Els dos temes simultanis del congrés foren "La Mediterrània de la Corona d'Aragó (segles XIII-XVI)" i la commemoració de el "Setè Centenari de la Sentència Arbitral de Torrellas (1304-2004)", els quals es van organitzar entorn de quatre ponències: 1) Les relacions polítiques i institucionals de la Mediterrània de la Corona d'Aragó: els regnes i la corona, administració i marcs d'enquadrament; 2) Les relacions econòmiques mitjançant l'analisi d'activitats, operadors, ports i circuits d'intercanvi; 3) Les relacions artístiques i culturals (societat i sociabilitat); 4) La Sentència Arbitral de Torrellas i la incorporació de les comarques meridionals al regne de València en 1304.

 
III Congreso de Historia de la Corona de Aragón (facsímil)
Rafael Narbona Vizcaíno (introducción)
Ajuntament de València
València, 2004. 668 pp. 2 vol.
ISBN: 978-84-8484-124-3
 
Edició facsímil, amb una nova introducció, de les actes del III Congrés d'Història de la Corona d' Aragó, que va tenir lloc el 1923 i fou inaugurat a la Llotja de València, publicades ara per l'Ajuntament arran de la celebració en aquesta ciutat del XVIII Congrés . En aquella ocasió es va estudiar el període comprès entre la mort de Jaume I i la proclamació de Ferran I com a nou rei de la Corona.

 
Memorias de la Ciudad
Ceremonias, creencias y costumbres en la historia de Valencia
Rafael Narbona Vizcaíno
Ajuntament de València
València, 2013. 288 pp.
ISBN: 978-84-8484-074-3
 
Compilació d'articles publicats al llarg d'una dècada en diferents revistes, congressos i volums diversos. L'eix vertebrador d'aquests és l'estudi de les cerimònies, creences i costums que des de l'època medieval han constituït part del patrimoni cultural valencià. S'inclouen estudis sobre les commemoracions de la conquesta de la ciutat al segle XIII i el Nou d'Octubre, sobre les entrades reials i la representació del poder reial, la festa del Corpus Christi, o la cultura popular, entre d'altres temes més generals.

 
Ciudades y Élites urbanas en el Mediterráneo Occidental
Revista d’Història Medieval, 11
Rafael Narbona y Paulino Iradiel, coords.
Universitat de València. Dep. d’Història Medieval
València, 2000. 339 pp.
ISBN: 978-84-370-5342-0
 
Dossier d'articles sobre elits urbanes a la Mediterrània baix-medieval, coordinat per Paulino Iradiel i Rafael Narbona al número 11 de la Revista d'Història Medieval. També s'inclou la secció Debat, coordinada per Rafael Narbona, dedicada a l'obra de José Enrique Ruiz-Domènech.

 
Oligarquias políticas y Élites económicas en las ciudades bajomedievales
Revista d’Història Medieval, 9
Rafael Narbona Vizcaíno, coord.
Universitat de València. Dep. d’Història Medieval
València, 1998. 365 pp.
ISBN: 978-84-370-4433-2
 
Dossier d'articles sobre oligarquies polítiques i elits econòmiques urbanes a la baixa edat mitjana, coordinat per Rafael Narbona al número 9 de la Revista d'Història Medieval.

 
El Nou d’Octubre. Resenya històrica d’una festa valenciana (segles XIV-XX)
Rafael Narbona Vizcaíno
Consell Valencià de Cultura
València, 1997. 110 pp.
ISBN: 978-84-482-1538-9
 
Estudi de la Celebració del Nou d'Octubre a València, data de la conquesta de la ciutat per Jaume I al segle XIII, des dels orígens de la festa en 1338 fins al 750 aniversari celebrat el 1988. S'incideix més en l'evolució de la festa d'acord amb els posicionaments dominants en cada període, com ara la comunitat cívica i el poder reial a l'edat mitjana, la Contrareforma i l'exaltació religiosa de la conquesta cristiana a l'edat moderna, la reduïda celebració borbònica després de la Nova Planta, els grans canvis durant el segle XIX i l'ambigüitat del segle XX.

 
L’Univers del Prohoms
Rafael Narbona et alii.
Edicions 3i4
València, 1995. 292 pp.
ISBN: 978-84-7502-464-5
 
El creixent interès pels individus, les seues actituds, comportaments i decisions, ha obert el camí cap a la història de la persona, capaç també de fornir el coneixement del passat mitjançant la reconstrucció de biografies representatives d’un grup. Els autors han seleccionat uns prohoms valencians a fi de mostrar la societat del quatre-cents des d’un privilegiat observatori: el d’unes peripècies viscudes des de l’anonimat, que ara exhumen i ens serveixen en un discurs narratiu àgil i suggeridor. L’origen, la família, el medi, la confessionalitat religiosa, tot plegat traça els perfils de l’home medieval, europeu, més enllà de les fronteres polítiques.

 
Valencia, municipio bajomedieval
Poder político y luchas ciudadanas, 1239-1418
Rafael Narbona Vizacíno
Ajuntament de València
València, 1995. 192 pp.
ISBN: 978-84-88639-74-0
 
Investigació històrica del poder ciutadà i medieval, partint de la reconstrucció de les institucions de govern municipals i l'anàlisi del sistema electoral que permetia l'accés i les provisions de càrrecs. També s'estudia l'oligarquia urbana valenciana del Tres-cents i els llinatges que es reprodueixen al Consell municipal. Finalment, s'estudien les lluites ciutadanes, el paper de la noblesa, el patriciat i les lluites de bàndols, i es particularitza amb l'exemple del llinatge dels Marrades.

 
Pueblo, Poder y Sexo
Valencia Medieval (1306-1420)
Rafael Narbona Vizacíno
Institució Alfons el Magnànim. Diputació de València
València, 1992. 203 pp.
ISBN: 978-84-7795-048-2
 
Una aproximació parcial a les classes subalternes, mitjançant el seguiment d'una variada gamma d'accions de protesta social esbiaixada, constitueix l'objecte d'aquest llibre. Les ordenances reglamentistes del Consell municipal, els sermons d’ardorosos predicadors , i l'acció pocesal o punitiva del Justícia Criminal constitueixen les fonts d'informació utilitzades per recompondre alguns testimonis humans d'una ciutat cosmopolita. València a finals del Tres-cents experimentava un increïble creixement en el pla demogràfic, urbanístic i econòmic, coincidint amb la consolidació d'un patriciat en els òrgans de govern local. Precisament llavors el municipi creava, organitzava, fomentava i explotava un bordell ciutadà –seguint l'exemple de tota l'Europa urbanitzada– destinat a sufragar les peremptòries necessitats d'un interminable allau immigrat. Les indefinides turbulències d'un anònim i inestable poble , escassament integrat en la comunitat laboral i veïnal, tan propens als disturbis i violències com poc respectuós amb els representants del poder, no paraven d'alterar de forma perillosa l'afable i benvolgut ordre ciutadà . Els textos dels més aclamats moralistes –obres tan costumistes com polítiques sota l’inevitable discurs cristianitzant– ens presenta una població poc procliu a respectar les normes d'una ètica ciutadana, que des dels poders públics pretenia influir en el comportament dels homes pautant un codi d'urbanitat medieval.

 
Malhechores, Violencia y Justicia ciudadana en la Valencia Bajomedieval
Rafael Narbona Vizacíno
Ajuntament de València
València, 1990. 255 pp.
ISBN: 978-84-86908-34-5
 
Llibre que va rebre el Premi Senyera d'Investigacions Històriques de 1987. El seu autor ha realitzat una individualització dels agents socials protagonistes dels crims, juntament amb una nova investigació sobre la societat, la família, els clans i les relacions de sociabilitat en la València de la baixa edat mitjana. Els protagonistes d'aquesta investigació són els malfactors i la violència, la violència ritualitzada i la seua manifestació que s'expressa en la quotidianitat i en els àmbits de la vida privada.

 
Catálogo del Archivo Municipal de Altura (1251-1832)
Rafael Narbona Vizacíno
Generalitat Valenciana
València, 1987. 83 pp.
ISBN: 978-84-7579-403-3
 
Catàleg de l'Arxiu Històric Municipal d'Altura (Alt Palància), en el qual es pot trobar documentació des del segle XIII fins al segle XIX. Forma part de la col·lecció de catàlegs d'arxius històrics valencians publicada per la Generalitat Valenciana.