Curso de indagación para maestros: ¡Inscríbete ya!
Ya está abierta la inscripción para el curso de Enseñanza de las Ciencias por
idnagación: aplicación en el aula de primaria, que impartiremos vía CEFIRE-Torrent
todos los martes desde el próximo 19 de septiembre hasta el 14 de noviembre de 5 a 8 de
la tarde.
AQUÍ tienes el enlace a través del que te puedes incribir. ¡Te esperamos!
Más info
El curso es semipresencial. En la parte presencial (8 sesiones de 3 horas) discutiremos lo que es la indagación en ciencias naturales, cómo la podemos llevar al aula de primaria, cómo elaborar propuestas didácticas y adaptarlas a nuestro contexto educativo. Además, habrá unas sesiones extra (a distancia) dedicadas a que llevéis propuestas al aula para luego poder discutirlas en clase. No os preocupéis por llegar un poco más tarde de las 5 si vuestro horario acaba a esa hora, ¡os esperamos igualmente!
CUE - Ciència Universitat Escola
Aquest projecte de recerca analitza com és l'ensenyament de les ciències naturals en educació primària, i quin espai hi ha, en el context educatiu espanyol, per a capgirar-lo a un ensenyament per indagació. El projecte està dividit en dues fases:
Diagnòstic de la situació: Quina és la situació actual de l'assignatura de Ciències de la Naturalesa? Com es dóna? Quina metodologia es gasta? Quina és l'opinió de les mestres i els mestres al respecte? Estan satisfets? Voldrien fer-ho d'altra manera? Fan indagació? Pensen que és possible introduir-la en en el nostre context educatiu? I a les Facultats? Estan els mestres en formació preparats per introduir nous elements en l'aula de ciències? Saben ensenyar a investigar? És realista demanar-los-ho?
Fase de proposta: Ensenyament per indagació en el context espanyol
Propostes concretes d'investigació en primària que es poden portar a l'aula, compatibles amb el currículum i l'horari.
Formació (inicial i permanent) del professorat en investigació en ciències i mètode científic: Què vol dir investigar? Què poden aprendre els xiquets? Com els podem ensenyar? Com podem ensenyar als mestres en actiu i als futurs mestres a fer-ho?
Per què un ensenyament de les ciències per indagació i quines són les seues limitacions?
L'ensenyament de les ciències per indagació consisteix en treballar els procediments científics en les aules, i que l'aprenentatge es done de manera similar a com es dóna el procés de producció científica. És a dir, en l'aula de ciències, els alumnes han de treballar com si foren científics. La producció de coneixement, per tant, és només una etapa dins d'un procés que comença per l'observació sistemàtica del fenomen a estudiar, seguida de la proposta de raons o hipòtesis que puguen explicar eixes observacions, prediccions que es puguen posar a prova, dissenys que facen eixes proves de la manera més precisa possible, construcció de conclusions a la llum dels resultats de les proves i elaboració d'eines que comuniquen eixes conclusions. El mètode científic en l'aula de primària, tal i com ho és en l'activitat científica professional, no és necessàriament lineal i involucra importants destreses i habilitats relacionades en "com fer ciència" claus per al procés d'aprenentatge dels xiquets. Són ells els que han de dur a terme les diferents etapes, guiats per la mestra o el mestre.
Aquesta proposta d'ensenyament (ensenyament per indagació, inquiery based sciece education) està recolzada pels estudis científics en didàctica de les ciències, on també trobem crítiques i limitacions que cal tenir en compte en la seua aplicació. Ací algunes referències:
Enseñanza y aprendizaje de las ciencias, W. Harlen (1989)
The teaching of science in primary schools, W. Harlen i A. Qualter (2009).
Inquiry-based science instruction-what is it and does it matter? Results from a research synthesis years 1984 to 2002. Journal of Research in Science Teaching. Minner, D. D., Levy, A. J. y Century, J. (2010).
Experimental evaluations of elementary science programs: A best-evidence synthesis. Slavin, R. E., Lake, C., Hanley, P., & Thurston, A. (2014).
Teaching nature of science through inquiry: Results of a 3-year professional development program. Akerson, V. L., & Hanuscin, D. L. (2007).
Learning by doing? Prospective elementary teachers’ developing understandings of scientific inquiry and science teaching and learning. Ann Haefner, L., & Zembal‐Saul, C. (2004).
De la moda de “aprender indagando” a la indagación para modelizar: una reflexión crítica. In XXVI Encuentro de Didáctica de las Ciencias Experimentales. Couso, D. (2014).
Inquiry-Based Instruction and Teaching About Nature of Science: Are They Happening? Capps, D. K., and Crawford, B. A. (2013).
Tres paradigmas básicos en la enseñanza de las ciencias. Pérez, D. G. (1983).
Participació en el projecte
Ets mestra o mestre de primària i vols participar en la fase de diagnóstic de la situació? Ets estudiant de Magisteri i vols saber més o col·laborar en la investigació?
Ets mestra o mestre i vols col·laborar en la posada en marxa de la metodologia per indagació en la teua classe?
Contacta amb nosaltres: paula.tuzon@uv.es, 961625924.
L'equip
Aquest projecte està coordinat per Paula Tuzón, professora i investigadora del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València (Facultat de Magisteri).
Col·laboren també: Javier Montero-Pau, professor del mateix Departament i investigador en el COMAV (Centro de Conservación y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana), de la Universitat Politècnica de València. Valentín Gavidia, professor del Departament de Didàctica de les Ciències de la Universitat de València amb una ampla experiència en el tema (mireu el seu blog El Baúl de las Ideas Científicas). I Sandra P. Tierno, professora de la UCV.
També participen en el projecte mestres d'escoles valencianes, com ara el grup de treball de ciències de l'escola Jaume I de Paterna i altres mestres a títol indivual. Ets mestra o mestre i vols unir-te? Contacta amb nosaltres: paula.tuzon@uv.es, 961625924.
Notícies i events
2017
19 de maig de 2017, els alumnes de l'assignatura Propostes Didàctiques en Ciències fan les seues propostes basades en la indagació en l'escola Jaume I de Paterna, paral·lelament en tots els cursos de primària, en el "Dia de la ciència" de l'escola.
21-23 de juny de 2017, en el congrés internacional HEAD'17 que té lloc a la UPV (València), Paula Tuzón dóna una xarrada sobre la indagació i els coneixements sobre la mateixa en els mestres en formació, en col·laboració amb els professors Javier Montero-Pau i Sandra P. Tierno.
19 de setembre - 14 de novembre de 2017, Paula Tuzón dóna un curs en el CEFIRE de Torrent sobre indagació en l'aula de primària. Més info ací..
2016
29 d'abril de 2016, dins els programa d'Activitats Complementàries de la Facultat de Magisteri (Universitat de València), els alumnes de l'assignatura Propostes Didàctiques en Ciències fan les seues propostes basades en la indagació en l'escola Jaume I de Paterna, paral·lelament en tots els cursos de primària, en el "Dia de la ciència" de l'escola.
14 de maig de 2016, dins del programa de la Primavera Educativa, en el congrés CTEM que té lloc a l'IES Benlliure, a les 18.35 hores i dins de la sessió Experiencias CTEM II (paral·lela 6, aula 22), Paula Tuzón dóna una xarrada sobre Aprendizaje de las ciencias por indagación en el aula de primaria, en col·laboració amb els professors Javier Montero-Pau i Valentín Gavidia.
3 de juny de 2016, dins de la sèrie de xarrades que organitzen Escépticos en el Pub Valencia (hora per concretar) en el Pub Benn's Inn de la Plaça Hondures de València, Paula Tuzón dóna una xarrada sobre educació científica: Educación científica: la Tierra no se mueve.
13-16 de juny de 2016, Paula Tuzón i Javier Montero-Pau participen en el simposi internacional SIEC 2016 amb la seua ponència sobre Perspectiva de los maestros sobre la enseñanza de las ciencias por indagación.