Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Entre terra i fe

Entre terra i fe
Els musulmans al regne cristià de València (1238-1609)

Del 26 de febrer al 28 de juny del 2009

Sala Estudi General – La Nau

 

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

Visita visual


Visites guiades de cap de setmana per a particulars (es realitzaran en grups), dissabtes a les 11.30 h. i 17.30 h. Diumenges a les 11 h. i 12.30 h.

Col·legis, associacions i col·lectius, visites guiades i taller didàctic de dimarts a divendres, concertar en
visites.guiades@uv.es


 

Texto árabe del proceso inquisitatorial de Alatar, 1598. Arxiu Históric de la Universitat de València

 

Comissaris:
Rafael Benítez, catedràtic d’història  moderna de la Universitat de València
Juan Vicente García Marsilla, professor titular d’història de l'art de la Universitat de València

Amb ocasió del quart centenari de l'expulsió dels moriscos del Regne de València en 1609, preludi de la seua expulsió general d'Espanya, es vol donar a conèixer la vida dels valencians musulmans en el regne cristià creat per Jaume I. Es tracta de posar de relleu la tensió entre l'afecció a la seua terra i el sentiment religiós envers la seua fe en un món, com el del final de l'edat mitjana i els principis de la moderna, creixentment intolerant i conflictiu. Cal destacar que no es tracta en absolut d'una celebració, sinó d'una reflexió sobre un etapa fonamental de la nostra història. 

 

Vicent Mestre, Rebelión de los Moriscos en la Muela de Cortes, 1613. Óleo sobre tela. Colección Bancaja.

 

Els vençuts rarament han pogut prestar la seua veu a la posteritat. Es compleix enguany el quart centenari de l’expulsió dels moriscos del Regne de València, preludi del desterrament general d’Espanya, i aquesta efemèride no es pot ignorar per més que es tracte d’un fet terrible i difícil de comprendre en els nostres dies. A través de l’exposició «Entre terra i fe. Els musulmans al regne cristià de València (1238-1609)», es vol recordar aquell grup humà que hagué de patir, com s’assenyala en el títol, la tensió entre l’afecció a la seua terra i el seu sentiment religiós, en un món, el del final de l’edat mitjana i el començament de la moderna, creixentment intolerant i conflictiu, i que finalment va ser deportat en massa al nord d’Àfrica a principi del segle xvii.

Es pretén reflexionar sobre aquella població de religió islàmica que, després de segles d’arrelament en aquesta part de la península Ibèrica, que ells denominaven el Xarq al-Àndalus, pactà la seua permanència amb els nous dominadors feudals i es va inserir en els engranatges del regne cristià intentant preservar alhora la seua identitat en un entorn cada vegada més hostil. Durant quasi quatre segles aquells musulmans, de ple dret al principi, de cor més tard, van formar part de la història valenciana, i encara després la seua empremta va quedar ben marcada en els trets del país que van haver d’abandonar.

 

Libro Corán, c. Siglo XVI. Archivo municipal de Segorbe.

Martín Pérez de Ayala, Doctrina Christiana, en lengua Arauiga y Castellana…, 1566. Biblioteca Valenciana.

 

L’exposició es desenvolupa seguint dues línies argumentals:

- La primera se centra en l’evolució històrica dels musulmans valencians sota el domini cristià, des de la conquesta del país per Jaume I en la primera meitat del segle xiii fins a l’expulsió del començament del xvii, articulada al seu torn en dues seccions que es corresponen amb dos grans períodes: el mudèjar, mentre la població islàmica va poder mantenir obertament la pràctica de la seua fe, que es tracta en la secció «De la conquesta a la conversió»; i el morisc, després del seu baptisme forçat i, en la majoria dels casos, poc efectiu, un període que es tracta en l’apartat «De la conversió a l’expulsió».

- La segona línia expositiva, titulada «L’herència islàmica. Cultura material i vida quotidiana dels musulmans valencians», abandona l’enfocament cronològic per a posar l’èmfasi en els diversos aspectes de la vida i la cultura d’aquest col·lectiu durant els segles en què va romandre a les terres valencianes, i incideix tant en els seus trets peculiars com en les seues aportacions a la idiosincràsia del nostre entorn i la nostra societat actuals.

Els comissaris d'aquest projecte expositiu són Rafael Benítez, catedràtic d’història moderna de la Universitat de València, i Juan Vicente García Marsilla, professor titular d’història de l'art  de la Universitat de València. A més col·laboren amb diferents estudis i aportacions especialitzades diversos professors de diferents departaments de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. 

Aquest projecte expositiu, organitzat pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València, es porta a terme gràcies a la col·laboració de la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC) i el patrocini de Bancaixa.

 

 

Cántaro, siglo XIII. Museo Municipal de Cerámica de Paterna.

Pendiente de plata con la mano de Fátima. Museo Arqueológico de Burriana.

 

El relat expositiu estarà articulat per prop d'un centenar d'obres i documents històrics de diferent naturalesa i procedència que s’ha pogut reunir gràcies al préstec temporal i la col·laboració de diferents institucions públiques i privades:

Arxiu del Regne de València

Arxiu Històric Nacional (Madrid)

Arxiu de la Catedral de València

Arxiu de la Corona d'Aragó

Arxiu General de Simancas

Arxiu Municipal de València

Arxiu Històric de la Universitat de València

Biblioteca Nacional

Biblioteca Històrica de la Universitat de València

Catedral de València

Fundació Bancaixa

Museu Nacional de Ceràmica González Martí

Museu Nacional del Prado

Museu d'Història de València

Museu Municipal de Ceràmica, Ajuntament de Paterna

Museu del Castell, Ajuntament d'Onda

Museu Municipal, Ajuntament de Sogorb

Museu Arqueològic de Borriana

Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó, Alcoi.

Museu de Belles Arts de València

Museu de l'Almodí, Xàtiva

Patrimoni Nacional

Real Col·legi del Corpus Christi, València

 

Francisco Domingo Marqués, El beato Juan de Ribera en la expulsión de los moriscos, 1864. Óleo sobre lienzo. Museo de Bellas Artes de Valencia.

 

Pere Oromig, Embarque de los Moriscos en el Grau de Valencia, 1612-1613. Óleo sobre tela. Colección Bancaja.

 

Yesería, S. XII – XIII. Museo de Arqueología e Historia de Onda.

 

Concert Moresca, a càrrec de Capella de Ministrers, el 5 de març de 2009 [+]

 

 

Més informació: cultura@uv.es