Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

60 anys, Orfeó Universitari de València

60 anys, Orfeó Universitari de València
 

Del 15 Gener al 15 febrer del 2009
 

Sala Oberta – La Nau

 

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

Visita visual

 

 

Comissària: Irene Llàcer i Sancho

En ocasió del seixantè aniversari de l'OUV

Resulta admirable que una institució sense ànim de lucre, creada per i per als joves, gestionada per ells mateixos, i que es dedica a la bella activitat del cant coral arribe als seixanta anys d'existència. Si, a més, és una institució universitària i valenciana, la satisfacció dels que formem part d’aquesta comunitat universitària no pot ser major. Això és, en definitiva, l'Orfeó Universitari de València.

 

 

La rellevància de l'Orfeó en la vida i en la societat valenciana dels últims seixanta anys ha de considerar-se des d'una triple perspectiva: musical, humana i social. L'Orfeó Universitari posseeix un brillant historial artístic que és necessari emmarcar en els seus justos termes en la recent història del nostre país. Abans de l'adveniment de la democràcia, en un context musical depauperat, tant en els seus aspectes docents com de difusió musical, l'Orfeó va realitzar una important tasca formativa en què destaquen els seus premis en concursos nacionals (va obtenir el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris) i internacionals, com a prova de la seua alta qualitat tècnica. També va contribuir al coneixement d'obres fonamentals del repertori simfonicocoral amb les estrenes a Espanya d'obres com Alexander Nevsky, de S. Prokòfiev, El cant dels boscos, de D. Shostakòvitx, Et Deum, de Z. Kodály, Threni, d’I. Stravinsky o La infància de Crist, d’H. Berlioz, entre altres, que són fites destacades de la seua història. Després de la fi de la dictadura es va produir una millora gradual i substancial de les infraestructures culturals i, entre les musicals, hi ha hagut un inusitat floriment de l'activitat coral, tant professional com amateur. En aquest nou context, en què hi ha un major grau de concurrència coral, l'Orfeó continua tenint un paper destacat en la vida coral valenciana. I continua donant proves del fet que segueix treballant i lluitant per mantenir l'alt nivell coral de la seua història, com proven els seus recents guardons: primer premi en el LIII Certamen Internacional d'Havaneres de Torrevella (2007) i medalla de plata en els Choir Olympic Games 2006 de Xiamen (Xina).

 

 

Quant a la perspectiva humana, tota activitat coral comporta el desenvolupament de la formació i la sensibilitat musical dels seus participants, perquè és un dels seus aspectes fonamentals. Però al seu torn, com a activitat comunitària que és, reforça i potencia els vincles personals, afectius i socials dels seus membres: el gust per la tasca realitzada en comú, la col·laboració entre els seus membres i, en definitiva, la socialització de l'activitat musical.  

Des del punt de vista social, sens dubte l'Orfeó Universitari de València ha estat durant sis dècades  un important element de cohesió i vertebració social. El pas per ell de més de mil cinc-centes persones ha deixat en elles l'empremta i el solatge d'una experiència que, en major o menor mesura, determina la pertinença a un col·lectiu, però també a una societat en un determinat moment del temps. Crec que en aquests tres aspectes l'Orfeó Universitari de València, amb els conflictes inherents al desenvolupament de qualsevol organització, ha funcionat de forma modèlica.

 

 

D'altra banda, el compromís de la Universitat de València amb el desenvolupament de la cultura com a forma d'enriquir la societat que l'alberga és innegable. Bona prova d'això és el Patronat d'Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València. El nexe entre l'Orfeó i la Universitat es materialitza amb el Patronat, entre les missions del qual hi ha, actualment, la de canalitzar el suport i l'ajuda que la Universitat dóna a l'Orfeó des de la seua fundació.  

Finalment, la Universitat de València va reconéixer l'alta estima que té per l'extensa labor realitzada per l'Orfeó al llarg de la seua història concedint-li en 1997 la medalla de la Universitat amb motiu del cinquantenari de la seua creació. 

L'exposició 60 anys, Orfeó Universitari de València , amb la qual posem el coronament de les efemèrides del seixantè aniversari de la fundació de l'OUV, pretén repassar la història de l'Orfeó i mostrar a la societat valenciana el què, el com i el per a qui d'aquest cor.

 

 

 


Més informació: cultura@uv.es