
Conferència d'Isabel Morant Deusa. Centre Cultural La Nau
Escola Europea de Pensament Lluís Vives
Cicle Dones Creadores
Conferència
Mme du Châtelet (1706-1749) - Razón y pasión en el siglo de las Luces
Cicle Dones Creadores
(1706-1749) - Razón y pasión en el siglo de las Luces
A càrrec de
ISABEL MORANT DEUSA
Catedràtica emèrita d’Història Moderna i Contemporània _ UV
Presenta
Maxime HENRI-ROUSSEAU
Director de l’Institut francés de València.
Isabel Morant Deusa
Catedràtica emèrita d’Història Moderna i Contemporània i exvicerectora de la Universitat de València
Primera dona vicerectora de la Universitat de València en el primer govern elegit democràticament pel Claustre el 1984, fins a l’any 1990.
La col·lecció «Feminismes»
Va ser impulsora i directora de la col·lecció «Feminismes», nascuda el 1991 com un projecte editorial conjunt de la Universitat de València i l’editorial Càtedra, Madrid. El seu objectiu era donar via a les investigacions sobre la desigualtat de les dones i la diferència de sexes, posades en relleu pel feminisme internacional, i alhora cobrir la demanda d’un públic que, de manera creixent, s’interessava pel coneixement dels temes que s’editarien en la col·lecció.
La història de les dones
Pionera en els estudis d’història de les dones, va participar en la creació d’una historiografia que va començar a desenvolupar-se a partir dels anys vuitanta a Europa i a Amèrica. Paral·lelament, va impulsar la creació de les noves matèries que van començar a ensenyar-se en els estudis reglats de les facultats d’Història a partir dels anys noranta. Ha dirigit la Historia de las mujeres en España y América Latina, publicada per l’editorial Càtedra entre 2005 i 2006. L’obra, en quatre volums i amb quasi 4000 pàgines, destaca els avanços de la producció historiogràfica que anomenem història de les dones i de gènere, produïda a una banda i a l’altra de l’Atlàntic. En aquesta edició, que ha sigut molt ben rebuda en l’àmbit internacional, s’ha mostrat l’existència d’una historiografia, escrita en castellà, poc coneguda encara en altres àmbits acadèmics, tant a Europa com als EUA.
En El lugar de las mujeres en la Historia. Desplazando los límites de la representación del mundo (editada, l’any 2023, pel Servei de Publicacions de la Universitat de València, en dos volums) es destaca l’objectiu didàctic d’una obra que, dirigida al professorat i als estudiants d’història, pretén contribuir a la integració als estudis d’història de les dones i de gènere en els diferents nivells de l’ensenyament de la història.
Sobre aquesta conferència
MORANT, I. ed. (1996) Mme. Du Châtelet. Discurso sobre la felicidad y correspondencia, Cátedra, Madrid (6a edició).
MORANT, I. (2023): “Las mujeres en el imaginario afectivo de los filósofos Ilustrados” dins Homenaje al profesor Rafael Benítez (Ed. Síntesis).
MORANT, I. ( 2024) “Mme. de Staël. Opinión de las mujeres”, dincs Gloria Franco, Inmaculada Arias, Ofelia Rey: El telar de la vida: tramas y urdimbres de lo cotidiano, Barcelona i Madrid.
Entrada lliure, aforament limitat