Per Tothom: I+Q+i

Paco Tomás

1. LA UNIVERSITAT QUE ESTEM FENT I QUE HEM DE FER

Presentació

Principis orientadors del programa

Línies d'actuació

Objectius prioritaris



Presentació

MedicinaEn les últimes dècades, les nostres societats han experimentat canvis qualitatius d'estructura, que impliquen un replantejament de les seues relacions amb el sistema d'ensenyament superior. Els científics socials parlen de societats globals i mediàtiques, de la informació i del coneixement, cientificotècniques, del risc, demogràficament madures i creixentment multiculturals. Aquest és, sens dubte, un marc de referència, amb ambigüitats i incerteses, amb promeses i expectatives, ineludible per a qualsevol projecte universitari, perquè se’n deriven canvis en les demandes de formació, transformacions que afecten la producció, disseminació i transferència del coneixement.

La institució universitària, en el seu ja llarg recorregut històric, ha sabut interpretar les necessitats socials de cada època i els ha donat resposta des de la perspectiva que li és pròpia: la producció de coneixement expert i qualificació professional, que s’identifica amb la raó crítica, la investigació i la tecnologia; més recentment, ha passat de ser una universitat d'elits a comprometre's amb l'expansió de les oportunitats educatives en una societat democràtica i del benestar; i sempre ha constituït un espai autònom del saber universal.

No obstant això, en un món creixentment interconnectat les apostes i les respostes no poden plantejar-se de manera aïllada ni rutinària. Per això les universitats europees, junt amb els seus governs respectius, s'han proposat la creació de l'Espai Europeu d'Educació Superior i de l'Espai Europeu d'Investigació, com a plasmació de la política europea davant de la societat del coneixement. Aquesta aposta estratègica implica l'harmonització dels sistemes educatius i d'investigació, tant com el desenvolupament de les especificitats regionals, des d'una perspectiva cooperativa, i estableix un marc d'actuació ineludible per al futur immediat.

La nostra Universitat, la Universitat de València-Estudi General, amb el bagatge de 500 anys d'història, d'experiència i de dens i ric patrimoni cultural, afronta aquest futur amb esperança, implicant-se en una concepció de la Convergència Europea com una oportunitat de transformació i de millora de tots els serveis que presta a la societat; com una oportunitat per a renovar el seu profund sentit de compromís amb la transmissió lliure del saber i la cerca del coneixement crític, incardinada en el seu propi entorn.

Per això el programa que ací es proposa vol destacar, en primer lloc, la continuïtat històrica. Som fills de la memòria i ens sentim deutors de l'aposta per una universitat de tothom  i per a tothom, que l’equip precedent ha dut a terme.

Així, manté la continuïtat amb el programa i les línies d'actuació desenvolupades en el mandat precedent. Les conjuntures canvien (en els pròxims mesos estarem implicats en la implantació de nous plans d'estudis i en la reforma de la LOU), però les tendències de fons romanen. Per això, es requereixen adaptacions, modificacions sobre la marxa, in itinere, però dins d'un marc d'actuació, els principis programàtics del qual i les línies bàsiques d'actuació, estaven continguts en el programa de 2002.

Com llavors, també ara reiterem la nostra aposta per una universitat pública, democràtica, autònoma, valenciana, oberta al món, de qualitat. Aquests són els principis amb què volem teixir les línies d'actuació dels propers anys, les apostes que ens mouen.

Principis orientadors del programa

1. Aposta per un ensenyament de qualitat

En els pròxims anys han de posar-se en marxa les noves titulacions oficials de màster, han d'elaborar-se els nous plans d'estudi de les titulacions de grau i han d'introduir-se les metodologies adequades d'ensenyament per a la implantació del crèdit ECTS, per la qual cosa es proposa un reforçament i una potenciació important de l'àrea d'estudis, mitjançant l'estructura organitzativa idònia per a crear un entorn universitari en què es propicie la formació de qualitat així com les oportunitats per al desenvolupament personal.

La qualitat no pot ser mera retòrica, ni tan sols una aposta estratègica en un moment en què es genera una nova competitivitat. Per a una universitat pública, que se sent orgullosa de ser un servei públic, constitueix un exercici ineludible de responsabilitat.

2. Aposta por la recerca

La recerca és un dels pilars en què es fonamenta l'activitat universitària i la seua projecció social. La recerca i la transferència de coneixement adquireix, i ho farà encara més en el futur, un protagonisme major com a element que contribueix al progrés de la societat i que permet identificar la qualitat de les universitats. Per això apostem per reforçar la quantitat i la qualitat de la nostra recerca (mitjançant recursos humans, suport tècnic i de gestió, infraestructures i equipaments) i per transferir-la més i millor, especialment a través del nou instrument que significa el Parc Científic.

3. Aposta per la internacionalització i la cooperació

La creixent mobilitat de les societats contemporànies aconsella que la nostra institució es comprometa d'una manera decidida amb processos d'internacionalització, tant en els plans d'estudis, proposant titulacions conjuntes, com en les relacions interuniversitàries i internacionals d'investigació.

Per a això, la Universitat de València es dotarà dels recursos i serveis necessaris, firmarà els convenis i acords pertinents amb altres universitats, de manera que s’afavorisca la mobilitat dels estudiants i les estudiantes, del professorat i del PAS.

D'altra banda, la Universitat de València facilitarà igualment l'estada d'estudiants, professorat i PAS d'altres universitats en la nostra, com un factor d'enriquiment acadèmic, social i humà. I potenciarà la capacitat d'atracció de la nostra universitat en el món tant en la dimensió acadèmica com en la investigadora.

4. Aposta per renovar el compromís amb la societat valenciana

La Universitat de València, per la seua història i per la seua implantació actual, ha contribuït i vol contribuir de forma rellevant a la vida social, econòmica i cultural de la societat valenciana.

D'una part, la Universitat és portadora d'un ric patrimoni històric i d'una vinculació amb els senyals d'identitat (llengua i cultura) del poble valencià, que han de ser potenciats i difosos. D'una altra, la Universitat és i vol continuar sent una organització dinamitzadora de la societat valenciana i un factor de desenvolupament regional a Europa.

Aquest compromís es plasma en l'oferta d'un ventall ampli de titulacions, en l'aposta per la generació del coneixement i per la raó crítica, en l'assessoria, en la transferència de coneixements i la seua aplicació a la millora de les condicions de vida i al benestar social, en l'impuls a la creativitat cultural.

5. Aposta pels valors

En els seus Estatuts, la Universitat proclama que tota la seua acció cobra sentit en tant que servei destinat al desenvolupament intel·lectual i material dels pobles. La nostra és una institució que se sent compromesa amb determinats valors com la solidaritat, la igualtat, el reconeixement de la diversitat o la defensa del medi ambient. Aquest programa electoral no sols vol defensar i promoure els referits valors com a compliment del mandat estatutari, sinó perquè constitueixen també elements substantius de la visió de la vida universitària que l’anima. Així doncs, es potenciaran les actuacions en el camp de la cooperació, en la promoció de la justícia i la cohesió social, en la lluita a favor de la igualtat de gènere, en la defensa de la llibertat cultural i la consegüent nova generació de drets, coneguts com a drets culturals. En aquest sentit, es promourà l'elaboració d'un codi ètic, inspirador de les distintes actuacions de la vida universitària.


Aquestes són apostes que assumim renovant la il·lusió compromesa fa quatre anys i convidant tota la comunitat universitària a implicar-s’hi, a convertir-se en còmplices d’aquest projecte per a aconseguir una universitat millor per a una societat més solidària i sostenible.

Línies d'actuació

El programa s'estructura en grans línies d'actuació que concreten les apostes i els principis programàtics anteriorment exposats, i que expressen les prioritats que, al nostre parer, ha d'atendre la Universitat de València en els propers anys.

Es distingeixen dos grans tipus de línies d'actuació: les que fan referència a la missió i objectius de la universitat (ensenyament, recerca i cultura) i les que es refereixen als recursos que cal mobilitzar per a aconseguir aquests objectius.

  1. Una oferta de formació àmplia i de qualitat
  2. Recerca i  transferència de coneixement
  3. Patrimoni, creativitat cultural i difusió de la ciència
  4. La comunitat universitària
  5. La modernització de les infraestructures
  6. El govern de la Universitat
  7. La projecció social i el compromís cívic
  8. L'horitzó 2015-2020
  9. Programa obert
[^] Tornar

Objectius prioritaris

  1. Oferta formativa àmplia i de qualitat, de graus i postgraus, de títols oficials i propis.
  2. Desenvolupament de la dimensió internacional de la UV, amb una incorporació progressiva en l'Espai Europeu d'Educació Superior.
  3. Convertir als estudiants i les estudiantes en el centre de l'activitat acadèmica i de la vida universitària.
  4. Potenciar la recerca i la transferència de coneixements com a elements de vinculació social i de qualitat de l’activitat de la UV.
  5. Modernitzar les infraestructures i propiciar la incorporació plena a la societat en xarxa.
  6. Convertir la planificació estratègica en un instrument de treball quotidià per a la gestió de la UV a mitjà termini.
  7. Crear sentit de comunitat universitària entre tots els membres de la UV i il·lusionar tothom en el projecte de futur per a la UV.
  8. Millorar la imatge social de la UV en el seu entorn.
  9. Defensa de la identitat cultural valenciana en el context de la globalització.


[<] Tornar
[^] Programa electoral

Per qualsevol suggeriment, escriu a candidatura.francisco.tomas@uv.es