Per Tothom: I+Q+i

Paco Tomás

2. UNA OFERTA DE FORMACIÓ ÀMPLIA I DE QUALITAT

Presentació

Estudis de Grau

Estudis de Postgrau

Formació al llarg de la vida


Presentació

EstudiantesLa formació acadèmica constitueix una de les missions fonamentals de la institució universitària. En el moment actual, aquesta formació es caracteritza de manera creixent no sols per l'amplitud de camps que atén, sinó també per la diversitat de nivells (grau, màster i doctorat, formació al llarg de la vida, etc.) i per la varietat de modalitats (presencial i no presencial).

L'Espai Europeu d'Educació Superior comporta una transformació de l'arquitectura de la formació superior, un canvi d'orientació que centra l'ensenyament en els estudiants i les estudiantes, una concepció integral de les titulacions, i una estratègia per a diversificar les ofertes de coneixement.

La Universitat de València desenvolupa programes d'actuació per incardinar-se adequadament en l'Espai Europeu d'Educació Superior i posarà en marxa en els pròxims anys noves actuacions a fi d'oferir a la societat valenciana un ampli ventall d'oportunitats formatives, tant en el grau com en els postgraus oficials i en la formació al llarg de la vida.

En el sentit d’oferir àmplies oportunitats formatives en la societat valenciana i aproximar-les a l'entorn ciutadà, la Universitat continuarà consolidant i ampliant dos importants projectes com són el centre universitari d'Ontinyent i la Universitat Internacional de Gandia.

[^]Tornar

Estudis de Grau

En els pròxims mesos, amb la publicació de les directrius generals pròpies de les noves titulacions, haurà d'iniciar-se el procés d'elaboració de plans d'estudis i progressivament d'implantació de les titulacions. Considerem que es tracta d'una oportunitat històrica tant per a millorar la qualitat de l'ensenyament que ara impartim (revisió del mapa de titulacions, processos i metodologies d'ensenyament, instruments de garantia de qualitat, serveis per als estudiants i les estudiantes, etc.), com per a desenvolupar la dimensió internacional de la Universitat de València.

Propostes:

  • Creació de l'estructura organitzativa necessària per a l'elaboració dels plans d'estudis
  • Aprovació dels criteris d'elaboració dels nous plans d'estudis. Garantir l'elaboració dels plans d'estudis d'acord amb els criteris de la Convergència Europea.
  • Pla estratègic de titulacions de grau. Revisió del mapa de titulacions a fi d'atendre les demandes emergents. Ampliació de l'oferta (per exemple, estudis orientals).
  • Afavorir l'aprovació de convenis per a la implantació de titulacions dobles.
  • Consolidació d'una oferta d'ensenyament bimodal que aprofita els recursos de professorat per a l'ensenyament presencial, però també incorpora de manera decidida i generalitzada les noves tecnologies per al desenvolupament de la formació virtual i on-line.
  • Increment de la docència en valencià, potenciant el seguiment de les distintes matèries d'una titulació en la llengua pròpia de la Universitat de València; i donant suport especialment a aquelles titulacions on actualment la presència és menor.
  • Suport tècnic al professorat per a incorporar-se a les noves tecnologies
  • Reorientació de les Comissions Acadèmiques de Títol (CAT) a fi que desenvolupen plenament la seua funció com a òrgans de coordinació de les titulacions.
  • Creació de la figura de coordinador/coordinadora de titulació en els centres en què siga necessari pel nombre de titulacions.
  • Suport als projectes d'innovació educativa, als grups o xarxes del professorat, centrats en la implantació de les noves metodologies d'ensenyament.
  • Consolidació dels plans de Convergència per centres i titulacions.
  • Revisió de la grandària dels grups, a fi de millorar la qualitat de la docència en aquelles titulacions amb grups més gran.
  • Inclusió de la innovació docent i la qualitat de l'ensenyament en el règim de dedicació del professorat.
  • Promoció dels programes de formació a la carta, per tal de facilitar la implicació del professorat.
  • Creació d'un Observatori de Qualitat de les Titulacions per realitzar estudis sobre la demanda, el trànsit per la universitat (canvis en la cultura de l'estudi, permanència i èxit, abandonament i absentisme), la qualitat de l'ensenyament, etc.
  • Foment de la relació amb els centres de secundària per facilitar informació sobre els plans d'estudis, les característiques de les titulacions, etc. a fi de donar a conèixer l'oferta de la nostra universitat i afavorir la incorporació a aquesta.
  • Ampliació i potenciació dels programes i les ofertes per al professorat de primària i secundària: trobades, cursos, seminaris, etc.
  • Coordinació més àmplia amb els centres d'educació d'adults.

Estudis de Postgrau

Estudiantes2El proper curs 2006-2007, la nostra Universitat posarà en marxa els primers programes oficials de postgrau. Encara que el camí per recórrer encara és ple de nombroses incerteses i ara tan sols s'obre el que pot considerar-se com una etapa inicial, amb aquests estudis la nostra universitat mobilitzarà nous recursos a fi de presentar una oferta de qualitat. D'acord amb la política traçada en el darrer any, serà necessari fixar tant el catàleg de postgraus amb què la Universitat de València vol entrar en l'Espai Europeu d'Educació Superior com crear les estructures organitzatives i acadèmiques necessàries per a la seua gestió.

Els estudis de postgrau són una faceta clau en el disseny de la Universitat. El nou marc de titulacions, adaptat a la Declaració de Bolonya, implica un desafiament per a la definició estratègica de les titulacions de la Universitat a curt i mitjà termini, ja que representa la possibilitat d'adaptar de forma àgil i dinàmica l'oferta formativa a les necessitats de l'entorn social i econòmic, aprofitant les capacitats formatives i la qualitat investigadora. Tot això ha de permetre una oferta amb un alt nivell que definisca alhora una personalitat específica i diferenciada de la Universitat de València.

La proposta que en matèria de postgrau farà la Universitat de València ha de posseir una gran qualitat, aprofitant tant el seu caràcter d'universitat generalista com la seua capacitat docent i investigadora; ha de ser equilibrada i comprendre les seues distintes àrees acadèmiques; ha de permetre reforçar la connexió de la Universitat amb el seu entorn, especialment en sectors emergents; ha d’implicar una aposta decidida per reforçar el caràcter interuniversitari i internacional de la nostra Universitat.

En l'últim any, després de la publicació del Reial Decret 56/2005 sobre estudis de Postgrau, s'ha creat el Servei General de Postgrau; s'ha realitzat una anàlisi prospectiva de les capacitats de la Universitat; i s'ha elaborat un Catàleg inicial de propostes de màster, com resultat del qual es posaran en marxa el pròxim curs els primers postgraus oficials. En aquest context d'àmplia renovació, es proposen les actuacions següents:

En relació amb els postgraus oficials:

  • Creació de les estructures organitzatives i acadèmiques necessàries per a la gestió dels programes de postgrau, atenent a les necessitats manifestades pels centres, departaments i instituts
  • Elaboració del Reglament de Postgrau, segons mandat estatutari.
  • Elaboració i aprovació del pla estratègic de titulacions de postgrau.
  • Potenciació de la col·laboració entre centres, departaments i instituts de la Universitat per al desenvolupament de programes de postgrau multidisciplinaris i interdisciplinaris, així com dels postgraus interuniversitaris.
  • Internacionalització de la docència de postgrau, per mitjà de l'establiment dels convenis necessaris, l'adopció del sistema de titulacions conjuntes i l'incentiu a la mobilitat del professorat i els estudiants i les estudiants.
  • Potenciació dels instruments de detecció de necessitats formatives de l'entorn empresarial i professional.

Oferta de programes de doctorat:

  • Establiment de la formació específica en competències d'investigació.
  • Estímul de la col·laboració interdepartamental i interuniversitària en la formació de doctorat.
  • Estímul i afavoriment de la mobilitat dels estudiants i les estudiantes de doctorat, especialment la mobilitat internacional, amb major èmfasi en l'àmbit europeu.
  • Reconeixement de la dedicació a la formació de doctorat i direcció de tesis doctorals en la dedicació del PDI.
  • Establiment d’incentius per a la finalització de les tesis doctorals.

Oferta àmplia de programes propis de postgrau

En aquest sentit, es mantindrà la convocatòria anual de propostes de centres, departaments o instituts, amb la consegüent avaluació prèvia; però, a més, es potenciaran els instruments de detecció de necessitats formatives de l'entorn; i s'incrementarà la flexibilitat de l'oferta per a oferir majors oportunitats als potencials destinataris.

Suport a la qualitat, a la innovació educativa i a la incorporació de les noves tecnologies.

En conjunt, en tota l'oferta de formació de postgrau (oficials i propis, i doctorat) es donarà suport d'una manera especial a l'aplicació de criteris rigorosos de qualitat en l'oferta (incentivant la concurrència a convocatòries competitives tant en l'àmbit estatal com en l'internacional); es generalitzaran els procediments d'avaluació interna; i s'estimularan i es donarà suport als processos d'innovació educativa i la incorporació de les TIC.

[^]Tornar

Formació al llarg de la vida

AulaEn les nostres societats, l'educació deixa de concentrar-se en una etapa inicial de la vida i es converteix, més aviat, en un procés continu, en el qual per raons distintes (actualització de coneixements, reciclatge professional, desenvolupament personal), es donen vinculacions intermitents amb les institucions educatives. Per tant, les universitats han de revisar la seua oferta i anar més enllà del sistema de títols oficials, i plantejar un model de formació, que supere el caràcter puntual i episòdic d'etapes precedents, a fi d'incrementar les oportunitats educatives de diversos sectors de la població.

Tant els canvis en l'estructura productiva de la societat com en les trajectòries biogràfiques de les persones, reclamen aquesta nova visió de la formació. Per això, proposem que la UV desenvolupe un model basat en la idea d'un procés educatiu vinculat al desenvolupament professional i personal continuat, capaç d'atendre als diferents interessos, motivacions, circumstàncies i disponibilitats de les persones. Aquest nou model haurà d'unir perspectiva global i flexibilitat, aproximació als entorns quotidians dels destinataris (p. e., capçaleres de comarca) i qualitat.

Propostes:

  • Elaboració d’una oferta de cursos, seminaris, i fins i tot de titulacions, basada en el concepte de formació al llarg de la vida. Aquesta proposta haurà de ser capaç de contemplar la diversitat de motivacions i oferir una àmplia varietat d'oportunitats.
  • Replantejament del programa Universitat als Pobles a partir de l'avaluació realitzada en els diferents municipis sobre les necessitats posades de manifest pels ajuntaments, amb l'objectiu d'ampliar, difondre i millorar l'oferta cultural i de formació de la Universitat de València.
  • Millora de l'oferta i la qualitat del programa Cursos d'Extensió Universitària, a fi d'oferir una formació complementària adequada en els actuals plans d'estudi, incorporant les propostes d'actuació dels centres.
  • Ampliació del programa intergeneracional Nau Gran. Aquest programa es troba en aquest moment plenament consolidat i gaudeix d'un extraordinari reconeixement. Es troba estructurat en 7 itineraris i gaudeix de presència en els tres campus i en totes les titulacions. No obstant això, atés que la demanda és creixent i previsiblement encara creixerà més en el futur, serà necessari ampliar la seua cobertura en els pròxims anys.
  • Possible elaboració d’una oferta específica per atendre una demanda vinculada al desenvolupament personal. Els canvis que experimenta una societat demogràficament madura també fan previsible l'emergència i increment d'una demanda orientada cap al desenvolupament personal.
[^]Tornar

[<] Tornar
[^] Programa electoral

Per qualsevol suggeriment, escriu a candidatura.francisco.tomas@uv.es