University of Valencia logo Logo Innocampus Logo del portal

Primer congrés multidisciplinar Innocampus

Els propers 27 i 28 de novembre tindrà lloc un congrés virtual sobre la Covid-19 dirigit a l'alumnat i professorat de les diferents titulacions científiques i tècniques de la Universitat de València. Es tracta del primer encontre d'aquestes característiques que organitza el grup Innocampus Explora, la xarxa col·laborativa d'activitats multidisciplinars del Campus de Burjassot-Paterna, i que pretén apropar el tractament d'aquesta malaltia des de diferents vessants.

El congrés comptarà amb dues sessions, la del divendres 27, on presentarem el congrés i obrirem la discussió amb els autors i les autores dels pòsters presentats, i la del dissabte 28, on podrem escoltar les presentacions dels ponents que abordaran diferents aspectes de la Covid-19, com la gestió saintària, els mètodes de detecció i prevenció, la descripció de la malaltia, els equips de protecció i l'atenció als pacients.

Inscripció

La inscripció és gratuïta i es farà mitjançant l'enllaç següent

Sols necessitareu tindre un compte Teams enllaçat amb el compte institucional UV/Alumni

Format

El congrés InnoCovid-19 serà virtual i les sessions es retransmetran en directe mitjançant la plataforma Teams. Es donarà la possibilitat de realitzar preguntes als ponents en directe.

Sessió de pòsters

L'alumnat i professorat de la Universitat de València inscrit en el congrés podrà participar en la sessió de pòsters.

És necessari que els autors o autores dels pòsters envien un resum per correu electrònic a innocampus@uv.es emprant el model que trobaran en el següent enllaç

Per a la preparació dels pòsters es recomana utilitzar el model següent

El pòster haurà d'anar acompanyat d'un vídeo amb durada compresa entre un i tres minuts on s'expose el contingut del treball.

Els pòsters seran avaluats per un comité científic format pel professorat responsable del projecte Innocampus Explora. S'informarà sobre l'acceptació dels pòsters i els vídeos abans del 22 de novembre. Els pòsters que siguen acceptats estaran a disposició de totes les persones inscrites durant la setmana del 23 al 27 de novembre. Es demanarà a un dels autors o autores del pòster que participe en la discussió del divendres 27 de novembre en l'horari que se li indique.

S'oferiran 10 premis als millors pòsters. Els pòsters guanyadors rebran una targeta regal de la tenda de la Universitat de València per valor de 100 euros i un certificat acreditatiu. Consulteu les bases dels premis en el següent enllaç

Podeu descarregar-vos els cartells i el logo del congrés en els següents enllaços

Terminis

19 de novembre Termini per a la presentació de pòsters i vídeos
25 de novembre               Termini per a la inscripció en el congrés

Agenda

Divendres 27 de novembre  
17:00 - 18:00 Sessió de pòsters i debat amb els autors i les autores
Dissabte 28 de novembre  
09:00 - 09:30 Benvinguda
09:30 - 10:15 Fernando González Candelas
10:15 - 10:30 Torn obert de preguntes
10:30 - 11:00 Ignacio Tuñón García de Vicuña                          
11:00 - 11:15 Torn obert de preguntes
11:15 - 11:45 Juan José Gómez Cadenas
11:45 - 12:00 Torn obert de preguntes
12:00 - 12:30 Sílvia Rueda Pascual
12:30 - 12:45 Torn obert de preguntes
12:45 - 13:15 José Vicente Riera
13:15 - 13:30 Torn obert de preguntes
13:30 - 14:00 Carolina Soledad Romero
14:00 - 14:15 Torn obert de preguntes
14:15 - 15:00 Cloenda

Resums de les ponències

D'on ve i on va la SARS-CoV-2
Fernando González Candelas
La pandèmia de SARS-CoV-2 és l'últim, i un dels més greus i espectaculars, casos de zoonosi que pren proporcions pandèmiques. Analitzarem com s'ha emprat mètodes i ferramentes bàsiques en l'estudi de l'evolució biològica per a identificar el nou virus, els seus possibles origens, propietats biològiques fonamentals i, en una segona part, com s'empren per a entendre l'evolució de la epidèmia i del virus, així com el paper de la vigilància genòmica en les fases posteriors i futures de la pandèmia.
 
Química i ordinadors contra la Covid-19
Ignacio Tuñón García de Vicuña
Existeixen dues grans estratègies per a lluitar contra les malalties infeccioses en general i la Covid-19 en particular: les vacunes i els fàrmacs antivirals. La Química juga un paper fonamental en l'últim cas, ja que el desenvolupament de fàrmacs antivirals requereix d'un gran esforç de disseny i sintesi basat en les propietats químiques dels compostos seleccionats. Un dels primers pasos en esta carrera es juga en els ordinadors, on les simulacions computacionals permeten observar el comportament de les molècules candidates amb un grau de detall sense precedents.
 
Virus: La guerra dels mil milions d'anys
Juan José Gómez Cadenas
En la primera part d'esta xarrada contem què són els virus, com funcionen, quins són els seus estils de vida i estratègies. En la segona enumerem alguns dels delinqüents més famosos de la nostra història, des de la pigota fins a la VIH (i, com no, el SARS-CoV-2). Finalment, exposem un exemple de col·laboració científica interdisciplinar orientada a detectar el virus de moda emprant tècniques fisico-químiques.
 
Moviment Maker: Solucions a la COVID-19 des de la col·laboració ciutadana
Sílvia Rueda Pascual
En aquesta xarrada parlarem sobre el projecte COVID-19 Projectes d'Emergència de la Universitat de València, un projecte de col·laboració ciutadana que va permetre proporcionar una solució d'emergència a la manca de materials de protecció o EPIs durant les primeres setmanes de la pandèmia. Gràcies a l'ajuda desinteressada de nombroses persones i entitats sense ànim de lucre, en unes poques setmanes, es repartiren més de 9000 viseres protectores i més de 7000 mascaretes a centres d'atenció primària i hospitals, tant de la Comunitat Valenciana com de fora.
 
Robot de desinfecció d'estances hospitalàries basat en UVC
José Vicente Riera
En esta xarrada presentarem un projecte que actualment es troba en ple procés de desenvolupament i que consisteix en l'anàlisi, disseny i fabriacació d'un proptotip funcional d'un robot de desinfecció per a la Covid-19. El robot està pensat per a zones hospitalàries (quiròfans i UCIs) i basa la seua desinfecció en llum ultra-violeta tipus C i peròxid d'hidrògen.
 
Ferramentes de seguiment espaciotemporal en el àmbit clínic
Carolina Soledad Romero
La pandèmia originada pel virus SARS-CoV-2 ha causat un gran impacte en tots els nivells. Actualment, el paradigma del sistema sanitari canvia en tot el món i es presenten nous reptes que són part de la transformació digital de la societat. El seguiment espaciotemporal dels pacients pot facilitar l'assistència sanitària i se'n poden beneficiar tant pacients com facultatius.

Comité científic

Cervera Sanz, María Luisa Química
Cosme Llópez, Enric Matemàtiques
García Gil, Rafael ETSE
García Robles, Inmaculada Biologia
Garrigues Pelufo, Teresa Farmàcia
Garro Martínez, Nuria Física
Ibáñez Puchades, Rafael Química
Iftimi, Adina Matemàtiques
Pascual Calaforra, Lluís Biologia
Pereda Cervera, Javier Farmàcia

Comité organitzador

Amorós Hernández, Laura
Blas Medina, Ana
Cervera Sanz, María Luisa
Cosme Llópez, Enric
García Gil, Rafael
García Robles, Inmaculada
Garrigues Pelufo, Teresa
Garro Martínez, Nuria
Giménez Escamilla, Isaac
Giner, Lola
Ibáñez Puchades, Rafael
Iftimi, Adina
López Serrano, Ezequiel
Martín Polo, Ainhoa
Moros, José
Pascual Calaforra, Lluís
Pereda Cervera, Javier
Quilez Asensio, Alejandro
Serrano López, Marta

Contacte

Web https://www.uv.es/innocampus
Correu electrònic innocampus@uv.es
Twitter @Innocampus_UV
Instagram @innocampusuv