“El Mindfulness comença per un mateix: és una experiència personal i subjectiva”
27 de de setembre de 2016
En aquest post volem explicar en què consisteix i com és de beneficiós per a la nostra salut mental el Mindfulness, aprofitant que el màster en Psicologia General Sanitària s’imparteix un seminari, sobre açò, de la mà de Thaïs Capella.
Pràctiques externes del Màster: sol·licituds i terminis
21 de de setembre de 2016
El passat dijous, 15 de novembre, va tindre lloc a les 12.00 del migdia, al saló de Graus de la Facultat de Psicologia, una sessió informativa, dirigida als alumnes de segon curs, sobre les pràctiques externes del màster en Psicologia General Sanitària. L’acte va estar a càrrec de Yolanda Montoro, per part de l’ADEIT; i de Marisa García Mérita i Francesc Atienza González, ambdós directors del màster.
Factors de risc i de protecció: dol complicat
14 de de setembre de 2016
Seguint la temàtica de l’últim post “Tractament psicològic per a suportar el dol”, en aquesta ocasió volem analitzar més a fons quins podrien ser aquests factors de risc i protecció que permeten predir el sorgiment de possibles complicacions en familiars o cuidadors.
Tractament psicològic per a suportar el “dol”
12 de de setembre de 2016
De sobra és coneguda l'horrible catàstrofe ocorreguda el passat 24 d’agost en Amatrice -centre d’Itàlia- on més de 250 persones van perdre la vida a causa d’un terratrémol de magnitud 6 i diversos sismes que es van succeir posteriorment. Els esdeveniments s’han viscut aquestes últimes setmanes, fonamentalment a través dels mitjans de comunicació, amb gran estupor donat que fins a dates recents les forces de rescat seguien trobant-se cossos. Davant el succés, les famílies de les víctimes han d’enfrontar-se ara a un dur procés emocional; per això, volem destacar la importància que tenen els psicòlegs en aquests moments tan difícils i quin n’és el seu paper.
Tot sobre el Promoting Adolescent Physical Activity (PAPA)
22 de de juliol de 2016
Com ja us vam avançar als posts: “Promoció del benestar i dels estils de vida saludables” i “Unitat d’Investigació en Psicologia de l’Esport (UIPD) i clima motivacional”; el PAPA és un programa centrat en la formació d’entrenadors de futbol per a la promoció del desenvolupament psicosocial i l’adopció d’estils de vida saludables entre els joves europeus.
Unitat d’Investigació en Psicologia de l’Esport i clima motivacional
20 de de juliol de 2016
A pesar de la creença generalitzada respecte al fet que participar en algun esport afavoreix el benestar, segons explica la profesora Isabel Balaguer, Directora de la Unitat d'Investigació de Psicologia de l'Esport de la Universitat de València; els investigadors que han estudiat els efectes de la dita participació han trobat tant efectes positius com negatius. Per tant, la participació esportiva no és en si mateixa ni positiva ni negativa, sinó que depén de la forma en què es viu l’experiència.
Promoció del benestar i dels estils de vida saludables
19 de de juliol de 2016
En el nou marc de política comú de l'Organització Mundial de la Salut, en el seu Comité Regional per a Europa, s’inclou com a objectiu per a l’any 2020 “millorar significativament la salut i el benestar de la població”. Segons Isabel Balaguer i Isabel Castillo, ambdues docents de la facultat de Psicologia de la Universitat de València, l’interés per promoure el benestar humà, fi últim de la psicologia, s’ha vist reflectit en nombrosos actes públics, com importants discursos, codis deontològics o treballs científics.
“Una educació per a l’emancipació”
15 de de juliol de 2016
Els autors de l'article analitzen la importància de l’Educació Superior per a les persones majors. Per a ells, “l’envelliment constructiu” es tracta d’un concepte específic dels processos d’ensenyament i aprenentatge que no té per què limitar-se als anys de vida laboral. En aquest sentit, advoquen per introduir un canvi sociocultural sobre l’educació com a ferramenta per a desenvolupar un bon envelliment.
Counselling: el camí per aconseguir una comunicació més humana entre sanitari i pacient
12 de de juliol de 2016
Es tracta d’una pràctica empresa per a fer el menor dany possible als malalts durant els cuidats mitjançant una adequada coordinació entre coneixements, habilitats i actituds, per part del sanitari, amb la premissa bàsica de considerar el sofriment del pacient com un tema essencialment personal i depenent de les seues particularitats.
Fins a quin punt és positiva la intervenció biopsicosocial en els cuidadors?
6 de de juliol de 2016
Les professores Amelia Díaz del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València i Teresa Lanjón, infermera i psicòloga de l’Hospital Clínic Universitari de València; presenten un programa d’intervenció de tipus biopsicosocials que pot adaptar-se a diferents tipus de cuidadors. Aquest inclou variables psicosocials adscrites al camp de la psicologia, i variables biològiques, adscrites al camp de la infermeria.