foto Carmen Cuenca Garcia
CARMEN CUENCA GARCIA
PI-Invest Disting d'Excel.lencia Cv
:
Departament: Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga
Facultat de Geografia i Història. Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga (Edifici Departamental, 2a. planta). Avda. Blasco Ibáñez, 28, 46010-València. Despatx 202
Biografia

Sóc investigadora CIDEGENT en arqueo-geofísica a la Universitat de València (UV) des de l'agost de 2023, i tinc una afiliació de recerca amb la Norwegian University of Science and Technology (NTNU). Amb una formació en arqueologia (UV, 1993-1998) i aproximadament set anys d'experiència en arqueologia de rescat a Espanya i el Regne Unit, vaig desenvolupar la meua experiència en prospecció geofísica mitjançant un màster a la Bradford University, Anglaterra (2007-2008), i un doctorat a la University of Glasgow, Escòcia (2009-2013). Al llarg dels anys, he ocupat càrrecs de recerca i consultoria en diversos països, incloent Noruega (NTNU, 2017-2023), Àustria (CTBTO, 2015-2016) i Grècia (FORTH-IMS, 2013-2015).

La meua recerca és inherentment interdisciplinària, combinant arqueologia, geofísica de superfície, geociències i gestió del patrimoni. Es centra en el descobriment, l'exploració i la documentació de jaciments arqueològics i paisatges soterrats, molts dels quals estan amenaçats per la intensificació agrícola, l'expansió urbana o el canvi climàtic. El meu objectiu és demostrar el potencial de les tècniques geofísiques integrades com un enfocament cost-efectiu i complementari als mètodes arqueològics tradicionals, com l'excavació, per assolir una millor comprensió dels jaciments sense afectar-los excessivament.

He realitzat estudis tant a escala intra-site com a escala de paisatge en diversos jaciments de Grècia, Xipre, Noruega, els Emirats Àrabs Units, Espanya, Estònia i Dinamarca. El meu treball ha implicat l'ús d'instruments geofísics de canal únic, així com plataformes motoritzades de magnetòmetre i GPR de múltiples canals.M'agrada desenvolupar les estratègies més eficients i menys invasives per detectar i estudiar restes arqueològiques ocultes. Per això, sovint integre tècniques de teledetecció juntament amb la caracterització del sòl per optimitzar els meus estudis i obtenir els millors resultats proxy.

Actualment, sóc investigadora principal del projecte SENSING IBERIANSCAPES (CIDEXG/2022/55), que se centra en localitzar i estudiar jaciments i paisatges de l'Edat del Ferro a l'Est de la Península Ibèrica. Mitjançant la combinació d'eines geofísiques de superfície com el GPR i els magnetòmetres juntament amb LiDAR, imatges multiespectrals de satèl·lits i anàlisis de sòls, el projecte rau en aprofundir en la comprensió de les dinàmiques culturals i del paisatge durant aquest període. Busquem revelar característiques arqueològiques ocultes i les seues relacions espacials, per contribuir a conèixer millor els patrons d'assentament, les estructures socio-polítiques i com les comunitats antigues interactuaven amb el seu entorn.

Més enllà de les investigacions arqueològiques, els meus interessos també s'han ampliat a les aplicacions humanitàries de la prospecció geofísica. Això inclou l'ús de la geofísica per localitzar enterraments humans no marcats, fosses comunes i infraestructures il·legals. Sóc inspectora de la CTBTO (roster) per a la implementació de prospeccions geofísiques durant les inspeccions in situ com a part del règim de verificació del Tractat CTB.

Estic oberta a dirigir tesis de màster i doctorat en àrees com l'arqueo-geofísica, l'arqueologia del paisatge a les regions nòrdica i mediterrània, i el monitoratge del patrimoni cultural en perill. Si tens qualsevol consulta o necessites orientació en aquests camps, no dubtes a posar-te en contacte amb mi.

Asignatures impartides i modalitats docents
Publicacions en revistes
Altres Publicacions
Participacions a Congressos
Tesis, tesines i treballs