foto Fernando Jesus Ballesteros Rosello
FERNANDO JESUS BALLESTEROS ROSELLO
PAS-E.T.S. Investigacio
:
Departament: Unitat de Suport als Instituts de Paterna
Observatori Astrònomic Universitat de València Despatx 1.6.5 Ed. Instituts d'Investigació, Pol. La Coma s/n E-46980 Paterna, València (SPAIN)
(9635) 43746
9635 43746 (T)
Biografia

Llicenciat (1992) i Doctor (1996) en Física per la Universitat de València. Va treballar en el disseny i desenvolupament del telescopi espacial de rajos gamma INTEGRAL, de l’Agència Espacial Europea, actualment en òrbita al voltant de la Terra, així com del telescopi espacial LEGRI a bord de Minisat 01 (INTA). Posteriorment els seus interessos van evolucionar cap a l’astrobiologia, fent la seua tasca investigadora en temes d’emergència de la complexitat i la vida en l’univers. Recentment ha estat involucrat a més en el projecte JPAS, un survey que es va a dur a terme al nou Centre Astrofísic de Javalambre (Terol), treballant en el disseny de les àrees del survey.

Amb una àmplia experiència en el camp de la divulgació, és Premi PRISMA 2016 pel seu llibre “Fractales y Caos, la aventura de la complejidad”, Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General de 2006 pel seu llibre “Gramàtiques Extraterrestres” i autor o coautor dels llibres “ET Talk” (Springer), “10.000 años mirando estrellas” (Alianza Editorial), “Astrobiología, un puente entre el Big Bang y la Vida” (Akal), “A la Luna de Valencia” (PUV), “Un breve viaje por la ciencia” (Univ. La Rioja), “A 21st Century Retrospective View about Edgar Allan Poe” (Peter Lang AG), “La Universitat de València i els seus entorns comarcals” (PUV), així com dels llibres de texte “Mathematical Foundations and Applications of Graph Entropy” (Wiley) i “NEXUS” de l’assignatura de batxillerat “Ciències per al món contemporani” (Pearson Alhambra). També és guionista de diversos documentals de divulgació científica, dos dels quals van rebre un premi nacional: “Eclipsis i Trànsits” (premi “Ciència en Acció” de 2007) i “Faça’s la massa” (premi del Centre Nacional de Física de Partícules de 2013), i un tercer, “Arc de xoc”, va rebre un premi internacional al festival SciOn (Reno, Nevada, 2016).

Coautor del programa de divulgació científica de Radio Nacional de España “Los Sonidos de la Ciencia” que es va emetre durant els anys 2005 a 2008, és també editor de la revista en línia de divulgació de la ciència conec.es, en la qual també és autor . Ha escrit prop d’un un centenar d’articles de divulgació, escrivint de forma assídua en el suplement de ciència “Tercer Milenio” del diari “El Heraldo de Aragón”, i en la revista de divulgació de la ciència “Mètode”, en la qual té una secció fixa. Va ser membre de l’equip editorial i redactor del desaparegut diari gratuït de divulgació científica “Tecnociència” durant tot el període en què aquest es va publicar.