foto Jose San Ruperto Albert
JOSE SAN RUPERTO ALBERT
PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Coordinador/a Curs
Àrea de coneixement: HISTÒRIA MODERNA
Departament: Història Moderna i Contemporània
83543
Biografia

Soc llicenciat en Història (2011) i vaig completar el màster en "Història i Identitats Hispàniques a la Mediterrània Occidental, segles XV-XIX" (2012), iniciant la meua investigació centrada en l'estudi dels agents de l'elit transnacional des de la Mediterrània durant el segle XVII. Soc Professor Permanent Laboral a temps complet a la Universitat de València des del 25 d'octubre de 2023. He investigat la circulació de persones i objectes durant el procés de la primera globalització, amb una atenció especial a les pràctiques socials i culturals des de la perspectiva de la renovació historiogràfica de la història global i transnacional. Les meues contribucions han explorat el redimensionament dels estudis sobre la Mediterrània del segle XVII i els imperis ibèrics, així com la concepció del procés de mundialització, desafiant els paradigmes estructuralistes i analitzant contextos d’oportunitat i resiliència en moments de crisi a través dels subjectes, les comunitats "nacionals" i la superació de fronteres polítiques i imaginades. Això queda reflectit en la publicació del llibre guardonat amb el Premi Noguera, Emprenedors Transnacionals (Fundació Noguera, 2019).

Actualment, el meu treball se centra en la incorporació de la història de les emocions, el gènere i la història cultural per comprendre la primera globalització, desenvolupant un projecte interdisciplinari entre història i literatura en què preste especial atenció a les qüestions de gènere dels autors i les trobades globals. A través d’aquestes obres, busque entendre com els testimonis del passat van contribuir a la configuració de les jerarquies colonials i imperials, l’anàlisi de les emocions i el gènere en els encontres entre subjectes de diferents parts del món i quina va ser la seua rellevància en la configuració d'alteritats (de gènere, racials, nacionals) formulades en una era de connexions. A més, he aplicat la perspectiva de gènere en diferents etapes de la meua trajectòria, abordant temes com les elits de poder, el matrimoni, les relacions intrafamiliars i de gènere des d’una perspectiva transnacional, així com les representacions de gènere i l’homoerotisme.

Forme part de l’equip del Grup Emergent de la Generalitat Valenciana "EMODER. Emocions de la Modernitat"(www.emoder.uv.es), de marcada innovació historiogràfica, i en el qual he organitzat seminaris sobre Humanitats Digitals, el seminari internacional "Sensibilitats, passions i emocions en la història i la literatura (ss. XVII-XIX)"(València, 2023) i el Congrés Internacional "Recreant passats: diàlegs entre emocions, imperi i gènere (ss. XVII-XIX)" (Bilbao, juny de 2025).

He participat en diversos projectes d’investigació del Ministeri d’Innovació i Ciència (València, Còrdova), i actualment en el projecte "Guanyar i perdre en les societats dels territoris hispànics de la Mediterrània occidental durant l’Edat Moderna (WINLOSE)", finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (PID 2022-142050NB-C21).

Vaig guanyar una beca de l’Institut d’Estudis Catalans en 2022 per dur a terme un projecte sobre les idees de crisi i resiliència de les comunitats mercantils entre Barcelona i València del segle XVII. Així mateix, soc membre de diverses xarxes internacionals d’historiadors, com la Associació Internacional SIHEX/IACHESocietat Iberoamericana de la Història de les Emocions i l’Experiència/Ibero American Chapter on the History of Emotions, i membre de la Associació d’Estudis del Segle XVIII (SEESXVIII).

He participat en congressos i seminaris nacionals i internacionals (un total de 33 contribucions), aportant en els camps de la història global, transnacional i de gènere. Exemple d’això són les recents conferències a la Universitat de Viena (2023), la participació en la Conferència Internacional de The North American Chapter on the History of Emotion a Vancouver (Canadà, 2024), o la conferència a l’Institut de la Europa Mediterrània (Barcelona, 2024). Així mateix, compte amb un nombre rellevant de articles científics (Hispania, Studia Historica, Obradoiro, Revista de Historia Moderna) i capítols de llibre en editorials prestigioses (Marcial Pons, Sílex, Trea). Recentment he estat editor, amb B. Altonaga i N. Soriano, del llibre Los Afectos del Pasado. Significados de las emociones a través del género, el imperio y la nación (Sílex, 2024).

Tinc una trajectòria formativa sòlida, en la qual he estat investigador principal de tres projectes competitius d’Innovació Docent a la Universitat de València i he participat en 10 projectes d’innovació. El meu compromís amb la transferència es reflecteix en l’organització de diverses col·laboracions externes a la Universitat amb l’Ajuntament de Burjassot (UVsocietat 2025), La Mutant. Espai d’Arts Vives (2024) i el Projecte Boomelia a Las Naves (Ajuntament de València, 2021).

Publicacions en revistes
Altres Publicacions
Estades a Centres de Recerca
Participacions a Congressos
Projectes