PER CONSTRUIR REPÚBLICA...
Rafael Pla López

... siga Federal o de Catalunya, cal deconstruir la monarquia. I unir als republicans. Per això, considere que ha estat greument errònia l'estratègia electoral de Catalunya en Comú. Em va semblar patètic veure en un programa de la Sexta com era la única candidatura sense política d'aliances. I obsessionada per distanciar-se tant del bloc independentista com del monàrquic (mal anomenat "constitucionalista", per tal com els seus components vulneren drets constitucionals), sembla haver oblidat que no és coherent ni la equidistància ni la neutralitat entre el neofranquisme monàrquic i la democràcia republicana.

I cal destacar que la necessària reivindicació d'un Referèndum acordat per a Catalunya solament té credibilitat en el marc de la lluita per una República Federal que garantisca el respecte al seu resultat, siga qui siga aquest.

A més, després haver-se fet palesa la inviabilitat de la via unilateral a la independència, no haria de ser difícil convèncer als independentistes amb seny de que l'única via viable cap al seu objectiu és l'obertura d'un Procés Constituent a l'Estat Espanyol que puga conduir a una República Federal que reconega el dret d'autodeterminació dels diferents pobles d'Espanya. Naturalment, per a ells la República Federal seria un pas intermedi. Com també ho és, clar, per als comunistes, en el nostre cas un pas intermedi cap a la desaparició dels Estats, junt amb les classes socials, en el comunisme.

Però uns i altres es podem unir reivindicant conjuntament, com a primer pas, la República Federal.

Per altra banda,
estic segur que a molts ens hagués agradat veure a Xavier Domènech portant en campanya el llaç grog per la llibertat dels presos polítics. I tant de bó si se l'hagués posat també qui manifestant-se a favor de l'eventual indult a Jordis i consellers sembla estar en contra de que hi haja presos polítics pacífics.

Vull recalcar el caràcter pacífic dels presos polítics pels quals demanem la llibertat exhibint el llaç grog. Perquè vull deixar-ho clar: estic a favor de que hi haja presos polítics en el cas dels que han practicat o impulsat la violència per motius polítics, com els nazis que van apallissar manifestants el 9 d'octubre en València. O, ja posats, els que van ordenar a la policia apallissar votants l'1 d'octubre en Catalunya, o llançar il·legals pilotes de goma. El problema rau en que hi han els presos polítics equivocats: els pacífics enlloc dels violents.

Naturalment, a més de per la llibertat dels presos polítics i per la República Federal, cal lluitar també pels drets socials i laborals. Però no hi ha que oblidar que la defensa de la Democràcia i les Llibertats és una condició prèvia per aconseguir-los. I la veritat, me sembla no menys raonable la unitat d'acció amb republicans que tenen diferents models d'Estat i fins i tot de societat que amb qui vol legalitzar l'explotació del cos de les dones a través de la prostitució.