EL VOT PER LA PAU
RAFAEL PLA LÓPEZ
candidat per EUPV a l'Ajuntament de Burjassot
 
    Fins el 13 de juny, la responsabilitat directa de la guerra en Iugoslàvia recau sobre els governs. A partir del 13 de juny recaurà també sobre qui haja votat als partits de la guerra.
    Ja és tard per a creure la cínica justificació de que l'OTAN mata en Iugoslàvia per raons humanitàries. El cert és que en Kosov@ hi havia una guerra civil en la qual es cometien atrocitats, com passa en totes les guerres, i per les dues bandes. I pretendre ajudar als albanokosovars bombardejant Kosov@ era com voler apagar un incendi tirant-li gasolina: el resultat, naturalment, va ser incrementar les morts i els patiments d'albanesos i serbis. Però això ja es va fer palés els primers dies: si haguera estat una errada, s'hagueren aturat els bombardejos per a buscar altres vies. Per contra, la continuació i acarnissament dels bombardejos revela com a objectiu real la destrucció de Iugoslàvia sense distinció d'ètnies... arrabassant de pas el paper de l'ONU i el mateix principi de la legalitat internacional. I sabem també que l'OTAN mai ha defensat l'autodeterminació del poble kosovar: l'ultimàtum de Rambouillet no pretenia aquesta, sinó l'ocupació militar per l'OTAN de tota Iugoslàvia, portant a la guerra com a única alternativa.
    Certament, la guerra de Iugoslàvia conté també altres lliçons: desemmascara la fal·làcia de que els Exèrcits, a les acaballes del segle XX, serveixen per a defensar un país. Hem vist per a què serveix l'Exèrcit Iugoslau: valia per a reprimir al poble kosovar, però és incapaç de defensar als pobles de Iugoslàvia dels bombardejos de l'OTAN.
    Allò cert és que s'està assassinant amb els nostres impostos. Que el pressupost de l'anomenat Ministeri de Defensa no s'utilitza per a defensar-nos de ningú, sinó per a contribuir a una carnisseria en Iugoslàvia. No podem hi eludir la nostra responsabilitat. I si l'actual sistema polític ens dóna la possibilitat d'elegir periòdicament als nostres representants per a la direcció de les institucions polítiques, és en aquestes eleccions quan tenim la màxima responsabilitat.
    Si volem aturar la guerra, els missatge dels electors ha de ser clar. Ningú que vulga la pau hauria de votar, en cap de les eleccions a les quals estem convocats, als partits de la guerra: ni al partit del govern, ni al partit de Javier Solana. I qui vulga que Europa recupere un paper actiu per la pau té la millor ocasió en les Eleccions Europees per a votar a qui té una posició clara contra la guerra. I malauradament no hi ha moltes opcions: no es pot confiar en els al·ludits, és clar, però tampoc en els ad-làteres de Pujol ni en els sequaços de Fichtler. El vot per la pau és el vot per Esquerra Unida-Esquerra Unitària Europea.

tornar a la pāgina sobre Kosov@ i Iugoslāvia http://www.uv.es/~pla/paz.html