ValenciàCastellanoEnglish
DE LA CUINA A LA TAULA
IV REUNIÓ D’ECONOMIA EN EL PRIMER MIL·LENI AC

CAUDETE DE LAS FUENTES (València)
22 i 23 D'OCTUBRE DE 2009

La vinya i el vi en la vall mitja de l'Ebre durant l'etapa preromana
Francisco Burillo Mozota

L'inici del procés conegut com iberització en la vall mitja de l'Ebre va unit a l'aparició del vi en este territori. El testimoni més antic correspon a la seua arribada en àmfores fenícies a finals del segle VII aC, sense que la seua distribució penetre més enllà de la vall del Matarraña, en el Baix Aragó. Paral·lelament es desenvoluparà la vaixella especialitzada per al seu consum, present en els espais domèstics i en les tombes de l'elit, sorgida com a conseqüència del desenvolupament comercial. Un segle després, apareixen les copes àtiques junt amb gerres ibèriques i gerres de magatzematge, mostrant que el seu consum remunta l'eix de l'Ebre, fins a l'altura de l'actual Saragossa. Però caldrà esperar als inicis de la conquista romana d'este territori de l'interior, a partir de l'etapa de Graco en el 179 aC, per a trobar testimonis de producció i consum de vi en les terres celtibèriques del Sistema Ibèric Central. Junt amb l'aparició de vi importat en àmfores des d'Itàlia i presència de copes de vernís negre per al seu consum, el trull de Segeda, destruït l'any 153 aC és el testimoni més fefaent de l'expansió del cultiu de la vinya i de la producció vinícola en esta ciutat celtibèrica.



Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València. Servei d'Investigació Prehistòrica (SIP) i Museu de Prehistòria de la Diputació de València. Ayuntamiento de Caudete de las Fuentes.