Logo de la Universitat de València Logo Teoria Crítica (TCr) Logo del portal

L'actualitat d'Adorno: seminari continu d'investigació (6h.)

  • 26 de gener de 2023
Sala llena de gente

Conceptes i figures del pensament crític IX (6h total). Seminari de línia d'investigació (activitat de formació específica – codi 50030)

L'actualitat de Theodor W. Adorno. Centenari de l'Institut d'Investigació Social de Frankfurt

Seminari organitzat per:

Línia d'investigació en Teoria Crítica del programa de Doctorat en Ciències Socials de la Universitat de València i el Grup d'Investigació en Teoria Crítica de la Universitat de València.

Lloc: Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, Av. Tarrongers 4b, aula 2A4

 

Dimarts, 21/03/2022: 18.30-20.30:

Des de la vida danyada: L'actualitat de la teoria crítica de Theodor W. Adorno

  • Jordi Maiso, Universitat Complutense de Madrid

Si Theodor W. Adorno pot reivindicar-se com alguna cosa més que un clàssic del pensament del segle XX és perquè la seua teoria crítica ofereix claus fonamentals per a fer front a problemes contemporanis. Especialment rellevant resulta en aquest sentit la seua comprensió de la lògica de socialització del capitalisme avançat i la manera en què afecta la constitució de la vida, fins i tot en el més quotidià. La seua crítica d'una tendència cap a la «socialització total» i la seua anàlisi de les transformacions antropològiques resultants no pot aplicar-se sense més al nostre present, però permeten que alguns trets de la nostra contemporaneïtat emergisquen sota una llum nova. D'aquí ve que la reivindicació de l'actualitat d'Adorn haja de passar per la constatació de la distància històrica que ens separa d'ell.

Dimarts, 28/03/2022: 18.30-20.30:

Adorn lector dels clàssics de la sociologia

  • Joan Gallego, Universitat de València

En la sessió abordarem la lectura que fa Adorno en els seus textos sociològics i de teoria social dels clàssics de la sociologia, fonamentalment de Weber, Durkheim i Marx. La lectura crítica que efectua Adorn, una lectura dialèctica capaç de desenvolupar l'element temàtic o objectiu que “se'ls cola” al seu pesar als clàssics quan aborden qüestions epistemològiques i metodològiques, li permet desenvolupar la seua proposta d'una sociologia interpretativa entesa com a comprensió de la incomprensibilitat.

Dimarts, 04/04/2023: 18.30-20.30:

Theodor W. Adorno o l'art de pensar el no-idèntic

  • Vanessa Vidal, Universitat de València

La sessió estarà dedicada a concretar de quina manera Adorno fa una crítica al pensament identificant propi del pensament clàssic o més tradicional. Enfront de l'operació amb conceptes Adorno ofereix una proposta de pensament estètic que posa en relació el pensament filosòfic-social amb l'art. Mitjançant el pensament estètic obri un espai al no-idèntic, a allò exclòs o invisibilitzat pels conceptes la qual cosa li permet acostar-se més a la naturalesa de la realitat social.