Logo de la Universitat de València Logo UVcomunicació Logo del portal

L’entorn digital com a espai per les noves violències masclistes

Data: 24 de novembre de 2020 de 18:00 a 21:00. Dimarts.

 

Lloc de realització: Universitat de València

 
Descripció:

A les 18.30 hores arrancarà la taula rodonaL’entorn digital com a espai per les noves violències masclistes moderada per la periodista Emilia Bolinches i amb les intervencions de Lucía Avilés, jutgessa, Ana Bernal-Triviño, periodista i Ianire Estébanez, psicòloga i psicoterapeuta.

Ana Bernal-Triviño. Doctora i llicenciada en Periodisme i Màster en Història de l'Art per la Universitat de Màlaga (UMA), és professora i investigadora en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), periodista i columnista en Público, El Periódico i col·laboradora en Las Mañanas de la 1 en TVE. 

El seu interès sempre a conèixer maneres de comunicar més pròximes a la societat ha portat al fet que les seves recerques com a doctora se centren en l'ús de les xarxes socials i del periodisme mòbil i l'ètica. Com a periodista, s'ha centrat en la defensa dels drets humans i, amb especial atenció, sobre els drets humans de la dona.

A causa dels seus articles mitjans com La Marea o SModa  l'han reconegut com una de les periodistes que més havia contribuït a la revolució feminista. En 2017 va exposar en el Congrés dels Diputats un informe sobre el tractament mediàtic del cas Juana Rivas. Pel seu treball a favor dels drets humans i en defensa dels drets de la dona ha rebut el Premi Solidaritat del Institut de Drets Humans de Catalunya, Premi La Bona Premsa, el Premi de la Comunicació No Sexista de la Associació de Dons Periodistes de Catalunya, Premi Caleta de la Subdelegació del Govern de Màlaga, de l'Institut Andalús de la Dona. El  2 d'octubre de 2020 va rebre el Premi Emilio Castelar. També ha participat en el treball de base dels drets de la Dona per al Pla de Drets Humans de Catalunya. Ha publicat Com informar i informar-se sobre violència masclista i, el més recent, No Manipuleu el Feminisme, una defensa contra les faules masclistes (Espasa).

Lucía Avilés és magistrada jutgessa del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Núm. 3 d'Arenys de Mar i cofundadora de la secció espanyola de la International Women Judges, una associació que treballa per avançar en matèria de drets humans i en l'equitat de la justícia entre persones de diferent gènere.

Avilés també és professora col·laboradora de dret penal de la Universitat Oberta de Catalunya i membre honorífic de l'Institut d'Estudis de Gènere de l'Institut Argentí de Justícia Constitucional amb seu a Buenos Aires.

Fundadora i integrant de l'Associació de Dones Jutgesses, una associació que pretén “contribuir al desenvolupament i difusió de la Justícia i de la Igualtat, a través de la conscienciació i sensibilització de la ciutadania en general i a les jutgesses i dels jutges en particular sobre la necessitat impostergable de la defensa dels Drets Humans”.

Ianire Estébanez va ser blocaire de «El meu nuvi em controla… el normal«, en una època en què els continguts en internet sobre violència i feminismes a penes existien (2007). Ho va fer com a resultat d'una de les primeres recerques que des d'una perspectiva feminista s'acostava a entendre la violència psicològica en el festeig, havent investigat després sobre agressions sexuals cap a les joves en l'espai de l'oci i el sexisme en les xarxes socials. Moltes persones l'han considerat per això pionera en el treball sobre prevenció i els últims deu anys ha treballat d'una manera intensa donant formacions a joves, professionals, professorat, famílies… impartint xerrades, tallers i conferències i fent molts quilòmetres per tot el territori espanyol.

És psicòloga i psicoterapeuta.

 
Organitza:

Unitat d'Igualtat .

 

Contacta: igualtat@uv.es

 
Més informació: