University of Valencia logo Logo Board of Trustees Logo del portal

Lliurament dels XXVII Premis Universitat-Societat

  • December 18th, 2023
Image de la noticia

Nou lliurament dels Premis del Consell Social de la Universitat de València.

El professor de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) Pablo Jarillo,  el catedràtic de Dret Processal de la Universitat de València, Luis Andrés Cucarella i l’empresa valenciana Vicky Foods,han sigut els tres guardonats en els Premis Universitat-Societat del Consell Social de la Universitat de València en la seua vintena setena edició.

Durant la seua intervenció, Vicent Soler i Marco,  president del Consell Social i de la Fundació ADEIT,  ha subratllat la importància de treballar coordinadament per a avançar en matèria de cooperació universitat-societat.

«L’adequada formació dels estudiants, l’avanç de la investigació liderada per les Universitats públiques i la seua transferència a la societat és responsabilitat de tots. Una societat avançada es mesura per la relació que manté el seu teixit empresarial amb les seues universitats. I la Comunitat Valenciana pot presumir de la relació fluida entre la Universitat i les empreses del seu entorn», ha afirmat Vicent Soler durant l’esdeveniment.

La rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, i la secretària autonòmica d’Universitats, María Esther Gómez, també han participat en el lliurament de premis. La rectora de la Universitat de València ha posat en valor el caràcter històric de la Universitat, la qual complirà 525 anys en 2024, i el seu lideratge en matèries com el Dret, l’Administració i Direcció d’Empreses o el Turisme, i en àrees clau del «servei a la societat» de la institució universitària.

El Premi Alumni Plus ‘Insigne UV’ ha recaigut en Pablo Jarillo Herrero, llicenciat en Física per la Universitat de València i actualment professor de Física en l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). El seu treball se centra en la física experimental de la matèria condensada, particularment en el transport electrònic quàntic i l’optoelectrònica en materials bidimensionals com el grafé. En 2020, Pablo Jarillo va rebre la Medalla de la Real Sociedad Española de Física i la Fundación BBVA pel descobriment de la superconductivitat en capes de grafé, un de les fites més importants de la física de materials en els últims anys, que podria obrir la porta a la producció d’energia elèctrica molt més barata i eficient.

El Premi d’Excel·lència Docent ha sigut per al catedràtic de Dret Processal de la Universitat de València, Luis Andrés Cucarella. El Jurat dels premis ha destacat els seus alts resultats en les enquestes docents i la participació en projectes d’innovació educativa. També les seues publicacions i comunicacions en congressos, el disseny i la publicació de materials didàctics, així com la seua participació en activitats formatives dirigides a la millora de la qualitat docent, implicació i compromís en l’organització d’activitats amb l’alumnat, tot això sense descurar la seua intensa activitat investigadora.

L’empresa valenciana Vicky Foods ha obtingut el Premi Col·laboració Universitat-Societat pels seus vincles amb la Universitat de València a través de diferents programes i iniciatives. Fundada en 1952 com a empresa familiar, és hui una entitat internacional d’alimentació multiproducte i multicategoria, present en més de 50 països i quatre continents. Des del 2012 Vicky Foods és membre del Patronat de la Fundació ADEIT de la Universitat de València, i des del 2016 es va incorporar al patronat especial de la Càtedra de Cultura Empresària d’aquesta mateixa fundació. A més, participa en diferents programes de pràctiques i formació de la Universitat de València i en el Club de Mentors de la Facultat d’Economia.

A més del lliurament d’aquests tres premis, l’acte ha sigut precedit per un debat sobre medicina i intel·ligència artificial amb els doctors Ana Lluch, investigadora en oncologia especialitzada en el càncer de mama, i Luis Martí Bonmatí, director de l’Àrea Clínica Imatge Mèdica en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, moderat per Esteban Morcillo, catedràtic de Farmacologia i ex rector de la Universitat de València.

Després del debat, també va tindre lloc un homenatge a Juan Manuel Pérez Mira, vocal del Consell Social i president de la Comissió Econòmica del Consell Social des del 2014 fins al 2020. A més, va ser president de la Fundació ADEIT des de juny del 2017 fins a octubre de 2019. També va ser Director econòmic financer de la Cámara de Comercio de València, del Grup Serra i de Construccions i Infraestructures educatives GV SA.

Images: