GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Productes

Portal WEB AGROSAL

 

El portal WEB AGROSAL www.agrosal.ivia.es és un portal d'internet creat per a difondre i conscienciar a la societat del problema de la salinitat en l'agricultura mediterrània.

Aquesta iniciativa, finançada pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (projectes ref: CGL2009-14592-C02-01/02), ha agrupat un equip multidisciplinari d'investigadors i tècnics de dos centres de recerca, l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) i el Centre de Recerques sobre Desertificació (CIDE). Això ha fet possible recopilar informació sobre la salinitat del sòl i el procés de pèrdua de funcionalitat ecològica i productiva per salinització des de diferents punts de vista.

La utilitat pràctica d’AGROSAL és aportar informació sobre l'efecte de la salinitat en l'agricultura i facilitar la presa de decisions suggerint una sèrie de recomanacions de maneig que minimitzen el seu efecte en la producció agrícola.

 

Catàleg de Sòls Forestals de Referència de la Comunitat Valenciana

 

Catàleg de Sòls Forestals de Referència de la Comunitat Valenciana. En el següent enllaç pots trobar el llibre, en format pdf, per a la seua consulta i descàrrega:

Catàleg de Sòls Forestals de Referència de la Comunitat Valenciana (Llicència: Juan Sánchez Díaz©).

 

Base de dades BIB-ERON

 

Bib-Eron és la denominació d'una base de dades bibliogràfica sobre erosió hídrica del sòl que s'ha elaborat en el marc d'una sèrie d'estudis relacionats amb la recerca de la qualitat del sòl. Dos són els objectius fonamentals de Bib-Eron:

  • Solucionar l'absència al nostre país d'una recopilació bibliogràfica sobre treballs que estudien l'erosió.

  • Classificar la ingent producció científica i tècnica publicada a Espanya en els últims anys; treballs, que a més de nombrosos, es localitzen en fonts molt disperses, difícils d'accedir en moltes ocasions.

En la base de dades s'han introduït fins avui 2.570 referències, continuant, periòdicament, la seua actualització. Bib-Eron s'ha estructurat en cinc camps per a facilitar la cerca bibliogràfica: Autor, any, títol, publicació i descriptors. Aquest últim camp classifica temàticament totes les referències.

En aquests moments només s'han considerat els treballs amb constància física en el CIDE, per tant, encara que coneguem l'existència d'estudis ja publicats aquests únicament s'incorporaran a la base de dades quan l'equip científic del CIDE tinga l'original o fotocòpia de la publicació.

En funció d'aquesta premissa animem als membres de la comunitat científica a utilitzar i millorar la informació dipositada en la base de dades i, quan observen qualsevol absència bibliogràfica, per favor remeten una còpia del mateix al CIDE. Igualment, si es desitja opinar sobre qualsevol aspecte relacionat amb la informació dipositada en Bib-Eron es posen en contacte amb les següents persones:

Carlos Añó Vidal carlos.anyo@uv.es   /   Juan Sánchez Díaz juan.sanchez@uv.es.

 

Base de dades PINS

 

Des de 1999 el Departament de Planificació Territorial del Centre de Recerques sobre Desertificació (CIDE), actualment Departament de Qualitat ambiental i sòls, ha estat estudiant i caracteritzant els sòls forestals de la Comunitat Valenciana en el marc del Pla d'Ordenació Forestal de la Comunitat Valenciana (Generalitat Valenciana).

Es van identificar els principals sòls, les seues característiques i propietats establint les relacions d'aquests amb els diferents factors formadors (clima, relleu, material d'origen, organismes i temps) i la seua relació en el paisatge. Els punts de mostreig presos en camp i l'anàlisi de les seues propietats físiques i químiques (perfils descrits i mostrejat (PDM) s'han acompanyat amb una altra mena d'observacions, com a sondejos o descripció de perfils descrits (OBS i PDE).

A fi d'englobar-les es va definir el Punt d'Informació de Sòls (PINS) com el conjunt de tots els atributs referits a un punt de la superfície terrestre (x, y), relatius al sòl, en tota la seua profunditat o a una determinada profunditat, i en un moment donat (t). Per a l'emmagatzematge digital de tota la informació de sòls recollida durant la prospecció de sòls, es va dissenyar una Base de dades de PINS (BDPINS).

Actualment la BDPINS compta amb un inventari extens dels sòls de la Comunitat Valenciana que és complex a causa de l'origen de la informació.

Al novembre de 2017 el nombre de PINS és de 2.179.

 

Documental " La Mar del Silencio " (La desertificación y nuestra era)

 

(En preparació).

 

Exposició temàtica de la Comunitat Valenciana

 

Exposició temàtica de la Comunitat Valenciana (En preparació).