Logo de la Universitat de València Logo Consell Social Logo del portal

Premiats XXIII edició Premis Consell Social

  • 25 de març de 2019
Image de la noticia

L’investigador José Viña, l’editorial Tirant lo Blanch i la presidenta del TSJ, premis Universitat-Societat 2019 de la Universitat de València

 

Els premis els atorga el Consell Social de la Universitat de València per a reconèixer les millors pràctiques de col·laboració entre l’àmbit universitari i la societat

València, 25 de març de 2019.- El docent i investigador José Viña, l’editorial Tirant lo Blanch i la presidenta del Tribunal Superior de Justícia, Pilar de la Oliva, són tres dels guardonats en la XXIII edició dels Premis Universitat-Societat que concedeix el Consell Social de la Universitat de València i que s’entregaran pròximament.

El doctor José Viña, catedràtic de fisiologia de la Universitat de València, ha estat l’investigador premiat en la modalitat de recerca i desenvolupament pel seu projecte de col·laboració de R+D amb el Servei Madrileny de Salut (SERMAS).

Després de finalitzar els estudis de medicina en la Universitat de València es va iniciar en la investigació biomèdica en la Universitat d’Oxford, en el Medical Research Council, i va obtenir el títol de doctor en 1976. Ha centrat les seues investigacions en l’envelliment i els radicals lliures, les malalties associades a l’envelliment, com la malaltia d’Alzheimer, les alteracions metabòliques durant l’envelliment i la fragilitat associada a aquest. En l’actualitat  investiga els gens específics que expressen les persones centenàries i la seua regulació mitjançant la dieta i l’exercici. És el director de la línia d’investigació de metabolisme i mal orgànic, envelliment i malalties associades de la Fundació INCLIVA, i director de l’Institut Gerontològic de la Comunitat Valenciana.

El professor Viña és doctor honoris causa per la Universitat de Rennes 2 (França) i per la Universitat Argentina de Buenos Aires. Ha publicat prop de dos-cents cinquanta treballs internacionals i és autor del llibre Cuídese hoy para que no lo cuidemos mañana: cómo vivir para envejecer mejor (2009).

Ha executat desenes de contractes i convenis d’investigació i ha participat i participa en diferents projectes europeus. Aquesta col·laboració s’ha dut a terme amb diverses empreses i entitats, però en l’actualitat especialment amb el Servei Madrileny de Salut (SERMAS).

Pilar de la Oliva és la professional premiada en la modalitat Alumnes Plus-Antics Alumnes de la Universitat de València. Aquest premi reconeix la trajectòria professional i destaca l’excel·lència professional, acadèmica i empresarial d’antics alumnes de la Universitat de València amb una trajectòria contrastada.

Pilar de la Oliva és presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana des de 2010. Llicenciada en dret per la Universitat de València, va ingressar en la carrera judicial en 1982. Actualment és l’única dona al front d’un tribunal superior de justícia i la segona en la història d’Espanya.

El premi de la modalitat trajectòria de la col·laboració universitat-societat ha recaigut en l’editorial Tirant lo Blanch per la seua llarga trajectòria de col·laboració amb la Universitat de València i amb els seus professors. Tirant lo Blanch, amb seu central a València i delegacions a Madrid, Barcelona, Mèxic, Brasil, Xile i Colòmbia, és referent en l’edició d’obres jurídiques i d’humanitats a Espanya i Mèxic en les seues dues línies editorials: Tirant lo Blanch i Tirant Humanidades. Des de 2014 el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) considera Tirant lo Blanch la millor l’editorial jurídica d’Espanya.

Els professors de la Universitat de València formen part dels seus comitès científics, entre els quals es troben altres docents de les més prestigioses universitats espanyoles, europees i nord-americanes, així com magistrats del Tribunal Suprem d’Espanya, del Tribunal Suprem de Mèxic o del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Publica dos-cents cinquanta llibres anuals i té un fons editorial de mil set-cents títols, escrits per més de mil dos-cent autors. Va començar com una editorial estrictament jurídica i és en aquest camp on ha publicat el major volum de títols, però també treballa en els camps de les ciències socials, l’economia, la sociologia, la ciència política, les polítiques de benestar social i les humanitats.

A més, té una completa base de dades jurídica, Tirant Online, que inclou més de tres milions de documents distribuïts en biblioteca en línia de legislació consolidada, jurisprudència, formularis, consultes, bibliografia, esquemes, multimèdia, etc., i en la qual també col·laboren docents i investigadors de la Universitat.

D’altra banda, el premi càtedres institucionals o d’empresa de la Universitat de València ha recaigut en la Càtedra Würth EMC, la primera càtedra internacional de la Universitat de València, en funcionament des de 2015, que constitueix una col·laboració d’ampli espectre entre l’empresa Würth Elektronik eiSos i la Universitat.

La càtedra cobreix àmbits d’investigació, innovació, difusió i docència, per afavorir l’adequada evolució i integració del món universitari amb l’empresarial i el social. Desenvolupa tot tipus d’activitats i actes públics, des de la contractació de personal investigador per a la investigació avançada i la realització de tesis doctorals en l’àmbit de la compatibilitat electromagnètica, fins a la realització de treballs finals de grau i de màster. Això suposa el desenvolupament d’una política de formació pràctica i captació de talent dels estudiants de la ETSE-UV a través de pràctiques d’empresa, tant en el laboratori de la Càtedra com en la seu general de Würth Elektronik eiSos a Waldenburg.

Així mateix, es dicten tot tipus de conferències i es fan seminaris i tallers internacionals en les instal·lacions de la ETSE-UV amb la participació d’empreses de la Comunitat Valenciana interessades en aquest camp, investigadors i divulgadors de tot el món, estudiants, doctorands i professors. Com a gran èxit d’aquesta col·laboració destaca la creació del primer centre de I+D+i de Würth a Espanya, que des de novembre de 2018 està en les instal·lacions del Parc Científic de la Universitat de València.

El premi de la modalitat que reconeix la millora i la innovació en la gestió universitària i les bones pràctiques administratives del personal d’administració i serveis de la Universitat de València ha reconegut en aquesta edició dels premis la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València. Creada en 2002 com una iniciativa singular en el panorama universitari europeu, realitza activitats de difusió pública de la ciència, entre altres, i té la missió de fer comprensible a la societat el valor del coneixement científic amb l’objectiu d’incrementar la cultura científica dels ciutadans i el seu interès per la ciència, la tecnologia i la innovació.

Aquests objectius es compleixen amb una àmplia gamma d’activitats que van des de la comunicació de la investigació universitària fins a l’organització d’actes públics dirigits a públics específics i generals per a estimular les vocacions científiques i ajudar a conèixer l’important paper que té la ciència en el progrés social.

El premi de la modalitat alumnes plus està dirigida a reconèixer l’aportació d’idees i projectes innovadors del col·lectiu d’estudiants de la Universitat de València en l’àmbit de la col·laboració universitat-societat. En la XIII edició d’aquests premis, els guardonats en aquesta modalitat són: Sonia Jiménez, estudiant de doctorat d’història de l’art; Samuel López, estudiant de doctorat de ciències de l’activitat física i l’esport; Francisco Crespo Hernández, alumne del grau de psicologia. A més, el jurat ha atorgat el premi Alumne Excel·lent de la Universitat de València, dotat amb mil euros, a Daniel Pérez, alumne de doble grau de dret i ciències polítiques.

Finalment, els premis a l’Excel·lència Docent, dirigits a reconèixer la labor docent del professorat de la Universitat de València, han recaigut enguany en Laura Ballester, del Departament d’Economia Financera i Actuarial de la Facultat d’Economia; Francisco Grimaldo, del Departament d’Informàtica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria; Eva López, del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Facultat de Dret; Ana Isabel Lloret, del Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina i Odontologia, i Alexandra Valencia, del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Magisteri.