Logo de la Universitat de València Logo Departament de Física Aplicada i Electromagnetisme Logo del portal

Des de 1995, el grup d'investigació en Creixement Cristal·lí i Caracterització de Semiconductors (CreCYCSem) del Departament de Física Aplicada de la Universitat de València s'ha centrat, com el seu nom indica, en el creixement cristal·lí de semiconductors (en volum i en forma de capes o nanoestructures) i en la caracterització estructural i morfològica dels materials obtinguts. L'aproximació al sector tecnològic s'ha realitzat en dues àrees: la d'energia solar i la de sensors d'humitat i infrarojos.

Esta activitat s'ha desenvolupat principalment en el marc de diversos projectes d'investigació sobre materials destinats a l'optoelectrònica i l'espintrònica. Estos projectes han sigut finançats mitjançant convocatòries nacionals i regionals de la Universitat de València i la Unió Europea, així com unes altres de caràcter privat. Els resultats s'han presentat i publicat en diverses revistes científiques internacionals, a més d'en congressos i tallers.

Per al desenvolupament d'esta activitat investigadora s'ha preparat un laboratori en el qual s'han instal·lat diferents tècniques de creixement cristal·lí: d'entre les tècniques disponibles en l'actualitat, s'han utilitzat Bridgman, transport físic de vapor, Travelling Heater Method, MOCVD, piròlisi per polvorització i hidrotèrmica, així com diferents tècniques de preparació i tractaments postcreixement.

D'altra banda, el treball de caracterització morfològica i estructural s'ha basat principalment en dues tècniques: la difracció de raigs X d'alta resolució (HRXRD) i la microscòpia electrònica de transmissió d'alta resolució (HRTEM).

La correlació entre les propietats del material crescut i les seues característiques estructurals i morfològiques ha permés conéixer millor els processos de creixement. En l'actualitat, una bona part de l'activitat està centrada en els òxids de materials del grup II (ZnO, CdO i MgO) i els seus aliatges. En este sentit, el grup va participar anteriorment com a líder en el projecte europeu SOXESS i va organitzar el Symposium K de la E-MRS, centrat en este tema.

El grup col·labora activament amb alguns grups nacionals com el GdS-Optronlab (Universitat de Valladolid), la Universitat del País Basc, GEO3BCN (CSIC) i ISOM (Universitat Politècnica de Madrid); en l'àmbit internacional, col·labora amb el CNRS-Bellevue (França) i la Universitat of Warwick (Regne Unit), a més d'amb altres institucions de manera puntual en temes específics.

A la Universitat de València, alguns membres del grup són docents en els graus en Física i Biologia i en el màster en Física Avançada.