Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

OASIS

El projecte Operació d'Autopistes Segures, Intel·ligents i Sostenibles (OASI) és un projecte CENIT a desenvolupar entre els anys 2008 i 2012.
Descripció

 El seu objectiu principal és definir l'autopista del futur, la que en la seua operació presentarà nivells diferencialment superiors de seguretat, servei a l'usuari i sostenibilitat. Per a aquesta tasca es compta amb un grup format per 16 grans empreses espanyoles i 16 grups de recerca pertanyents a diverses universitats i centres tecnològics nacionals. El projecte té una dotació de 30.5 milions d'euros. 

La definició de l'autopista del futur es recolzarà en la innovació tecnològica , i els esforços d'investigació s'orientaran a millorar les prestacions en tres àmbits fonamentals d'alt valor per a la societat: Servei, Seguretat i Sostenibilitat. El projecte OASIS preveu abordar la concepció de l'autopista des d'una perspectiva global, de manera que es tinguin en compte totes les fases del seu cicle de vida, encara prestant especial atenció a la fase d'explotació pel seu major pes.

Amb aquest enfocament global, l'esforç investigador no se centrarà només en la fase d'operació de l'autopista, sinó que buscarà que les innovacions i l'experiència que s'adquireixin en aquesta fase realimenten la resta de fases del cicle de vida de l'autopista i des aquí, LISITT està participant en dues fases vitals i molt importants del projecte, la seguretat i la gestió de la mobilitat de les autopistes (paquets 4 i 5 del projecte, d'un total de 7 paquets existents).

Dins d'ells, apliquem els nostres coneixements, experiència i tecnologia, en el desenvolupament dels següents serveis: 

Anomenada e-Call 

És una iniciativa de la Comissió Europea prevista per proporcionar ajuda ràpida als automobilistes implicats en una accident de trànsit arreu de la Unió Europea. S'estima que té el potencial de salvar 2.500 vides a l'any a Europa quan estigui introduït en tots els vehicles, així com reduir la gravetat de les seqüeles en els ferits per accidents de trànsit en un 10-15% dels casos. Desenvolupem un nou concepte de eCall basat en la infraestructura, de manera que és la carretera la qual avisa el centre d'emergències quan hi ha un accident, i posa en contacte els operadors implicats en la seua gestió.

Noves tècniques per a la modelització i caracterització de vies

  • Estudis de trànsit a fase prèvia: Es pretén realitzar un procediment amb el qual obtenir aquells punts on podria ser beneficiós tenir una autopista, a causa de les característiques de trànsit de la zona. 
  • Estudis de trànsit en fase d'explotació: Disposar d'una metodologia per a l'obtenció i estimació d'informació sobre l'estat de la mobilitat del trànsit a l'autopista en temps real.

Optimització del procediment d'obtenció de matrius origen-destinació:

Disseny i desenvolupament d'una aplicació que emprant les metodologies de "estudis de trànsit en fase d'explotació" per una autopista, ens permeti obtenir matrius OD i la seua representació gràfica dels trajectes existents, de forma fàcil i eficient (aplicació MODA).

Estudis de trànsit basats en dades meteorològiques:

Optimitzar l'eficàcia del conjunt detectors - actuadors en la concessió, per millorar les condicions d'informació i confort davant de situacions meteorològiques adverses. Alertant de possibles reduccions del nivell de servei o possibles congestions en la concessió.

Sensorització de vehicles mitjançant nous dispositius sensors:

Mitjançant la creació de dos dispositius nous ( motes que contenen un sensor magnètic ) es pretén tenir la capacitat d'arribar a identificar els vehicles que passen sobre aquests i poder obtenir estadístiques a nivell macro i microscòpic, passant així a tenir un nou i més potent ITS, amb una relació qualitat / preu millor als actuals. 

Amb la nostra participació en totes aquestes tasques , així com la de la resta de participants, s'espera que el projecte OASIS proporcioni beneficis derivats del seu desenvolupament a curt, mitjà i llarg termini.

 


OASIS

Data d'inici
2008 Gener
Data de finalització
2011 Desembre