Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

4 claus d'un model econòmic sostenible

Els reptes que les societats han d'afrontar estan configurats pel context social i mediambiental actual. El canvi cap a un model estratègic sostenible pot solucionar aquests problemes i pal·liar les seues conseqüències.

5 de de juliol de 2016

L'economia espanyola ha viscut una dècada convulsa en la qual s'ha vist obligada a patir moltes transformacions per diferents motius. La conjuntura de crisi econòmica i recessió que va començar fa quasi deu anys va propiciar mesures i actuacions controvertides per part dels governs que van configurar l'evolució i el desenvolupament de l'economia en els últims anys.

Un nou model ha d'aprofundir en les desigualtats socials i el medi ambient

La senda que ha seguit l'economia s'ha allunyat dels objectius de sostenibilitat que marquen les estratègies i marcs de referència europeus. El camí cap a l'aplicació d'un model sostenible s'ha retardat fins a l'actualitat en la qual diferents organitzacions apel·len a la reflexió sobre el futur econòmic en la marque social i mediambiental actual.

Aquestes són les principals preocupacions que s'extrauen de l'informe sobre sostenibilitat a Espanya realitzat per la Fundació Alternatives. En el document publicat recentment s'analitzen els aspectes generals per a establir un nou model econòmic estratègic que tinga en compte característiques del context actual com el canvi climàtic o la desigualtat social. Per a açò, en l'informe destaquen quatre claus per a avançar feia un espai econòmic més sostenible.

"El sistema energètic espanyol és insostenible, costós i ineficient"

  1. Transició energètica. El model energètic és fonamental per a aconseguir major sostenibilitat. Les polítiques econòmiques que es proposen des de les institucions són imprescindibles per a aconseguir els objectius plantejats en aquest camp. Els autors de l'informe indiquen que l'actual model energètic espanyol és insostenible, costós i ineficient. Per aquests motius demanden que s'arribe a un pacte d'estat per a marcar uns objectius clars en aquesta matèria que pal·lien els efectes del canvi climàtic i que tracten de complir amb l'estratègia 2020 de la Unió Europea.
  2. Integració ambiental. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) apunta que la suposada recuperació econòmica a Espanya pot suposar una oportunitat per a encaminar el creixement cap a un model sostenible. Així i tot, el creixement pot enfortir l'àmbit de la indústria i així els seus efectes negatius sobre el medi ambient. Per a evitar aquests riscos, les polítiques han d'anar orientades a pal·liar aquestes conseqüències i fomentar alternatives basades en la innovació.
  3. Ocupació sostenible. Un model que promoga els recursos humans més qualificats per als nous reptes que el context actual pot generar llocs d'ocupació adequats en un sistema econòmic sostenible. La innovació i la recerca són els pilars de la creació d'oportunitats de treball.
  4. Sostenibilitat urbana i rural. Un dels objectius dels marcs de referència establits per la Unió Europea és la cohesió territorial. Una xarxa d'unions entre diferents territoris permetria una aplicació eficient de les propostes a nivell estatal. Així mateix, les ciutats són el principal focus d'emissió de gasos contaminants, per la qual cosa els processos urbans requereixen especial atenció en aquesta matèria. Encara que les ciutats es converteixen en protagonistes, les polítiques no han d'oblidar els espais rurals que són fonamentals per al progrés mediambiental.