Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

Les conseqüències econòmiques de l'absència d'un nou govern

consecuencias ausencia de gobierno

El govern en funcions té poders limitats per una legislació poc clara. Davant aquesta situació, la major preocupació se centra en l'àmbit econòmic on els temors poden tenir una repercussió en la inversió, l'ocupació i el creixement del PIB espanyol.

7 de de setembre de 2016

Espanya ja porta quasi un any sense govern després d'haver passat per dues eleccions en les quals els resultats van deixar un panorama on les forces polítiques no han aconseguit arribar a un acord per a formar un executiu estable que regisca el país durant els pròxims quatre anys.

Es la primera vez que los españoles experimentan un fenómeno político como el actual y la legislación sobre la gestión de la falta de gobierno no es clara y da pie a muchas dudas. Ante esta situación, un gobierno en funciones es el que regenta el Estado con la incapacidad democrática de tomar grandes decisiones, pero todas estas limitaciones no están establecidas en la legislación.

És la primera vegada que els espanyols experimenten un fenomen polític com l'actual i la legislació sobre la gestió de la falta de govern no és clara i dóna motiu a molts dubtes. Davant aquesta situació, un govern en funcions és el que regenta l'Estat amb la incapacitat democràtica de prendre grans decisions, però totes aquestes limitacions no estan establides en la legislació.

La legislació actual limita certs poders de l'executiu en funcions, però no determina l'abast de les seues competències en altres situacions

Mentre que l'article 101 de la Constitució només indica que el Govern cessant "continuarà en funcions fins a la presa de possessió del nou Govern", la Llei 50/1997 del 27 de novembre especifica alguns dels límits d'executiu provisional. Aquests són alguns d'ells:

  • Proposar al Rei la dissolució de les Càmeres
  • Proposar al Rei la convocatòria d'un referèndum consultiu
  • Presentar projectes de Llei
  • Aprovar nous pressupostos d'Estat

Malgrat que en aquest apartat s'especifica algunes de les facultats del govern en funcions, no s'aclareixen altres aspectes sobre política exterior o actuacions d'urgència.

Incertesa en l'Economia

Davant aquesta situació, un dels camps en els quals se centra l'atenció de tots els actors és l'àmbit de l'Economia. Sense noves polítiques econòmiques ni accions que s'adapten a l'actualitat del país creixen els temors sobre un bloqueig de l'economia espanyola.

Una de les conseqüències més temudes de no tenir un nou govern format per als pròxims anys és l'amenaça d'una baixada de les expectatives d'inversió. Aquest fet pot afectar de forma negativa a les dades d'ocupació que reduirien de forma significativa el creixement del PIB que s'ha aconseguit en els últims anys de forma gradual.

Malgrat acumular tants dies sense un nou govern, actualment el govern en funcions opera sota els pressupostos aprovats l'any passat, per la qual cosa existeix un xicotet marge de maniobra. Tècnicament no hi ha un buit de poder que tinga paralitzat el país, encara que uns resultats de terceres eleccions que no possibiliten la formació d'un Executiu poden tornar a disparar els dubtes i els temors.