Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

Els països més rics no sempre són els que registren més progrés i qualitat de vida

Los países más ricos no siempre son los que registran mejor calidad de vida y progreso social

La riquesa i qualitat de vida dels països no sempre avancen en la mateixa direcció. Hi ha països que registren un Producte Interior Brut elevat, però uns índexs de qualitat de vida i progrés social baixos.

15 de de juliol de 2016

Els conceptes de riquesa i qualitat de vida mantenen una estreta relació, però no sempre aquests dos indicadors van de la mà. Un informe de l'organització Social Progress Imperative (SPI) destaca la tendència d'alguns països amb un PIB alt i amb baixos índexs de qualitat de vida i progrés social.

El SPI es dedica a l'estudi i anàlisi de les societats actuals a la recerca de reptes comuns per a fomentar el progrés i els avanços entre tots els actors socials: governs, empreses privades i ciutadans. Un d'aquests reptes és realitzar propostes per a reconduir el benefici econòmic cap a un progrés de les societats en tots els seus nivells.

Els indicadors que s'han tingut en compte per a avaluar els índexs de progrés i qualitat de vida han sigut els següents:

  • Necessitats bàsiques: sanitat, educació, habitatge.
  • Benestar: esperança de vida, accés a la tecnologia i a l'educació.
  • Oportunitat: drets individuals, llibertat, tolerància…

Emirats Àrabs, Aràbia Saudita i Kuwait tenen un PIB elevat, però uns índexs de qualitat de vida baixos

Tendències contradictòries

Els països nòrdics encapçalats per Finlàndia ocupen els primers llocs en la classificació de llocs amb millor qualitat de vida, juntament amb Canadà, Austràlia o Suïssa. Els ciutadans d'aquests països gaudeixen d'un robust sistema de benestar social sustentat per la Sanitat, Educació i altres beneficis socials. Així mateix, aquests també tenen les llibertats individuals blindades pels estats democràtics.

El PIB de muchos de estos países se mantiene en niveles elevados año tras año. Noruega registró un PIB per cápita de casi 70.000 euros en 2015 y alcanzó un 88,7 de 100 puntos en la puntuación de calidad de vida, situándose en el séptimo mejor país donde vivir. Sin embargo, estados como Arabia Saudí, Emiratos Árabes o Kuwait también alcanzaron una PIB per cápita de los mismos niveles que Noruega o Suiza e incluso más altos que el de Finlandia, aun así, aparecen muy por debajo de estos países en cuanto a progreso social y calidad de vida. La puntuación de Arabia Saudí está rondando los 50 puntos, mientras que la de Kuwait, el país más rico, supera levemente los 70.

El PIB de molts d'aquests països es manté en nivells elevats any rere any. Noruega va registrar un PIB per càpita de quasi 70.000 euros en 2015 i va aconseguir un 88,7 de 100 punts en la puntuació de qualitat de vida, situant-se en el setè millor país on viure. No obstant açò, estats com Aràbia Saudita, Emirats Àrabs o Kuwait també van aconseguir una PIB per càpita dels mateixos nivells que Noruega o Suïssa i fins i tot més alts que el de Finlàndia, així i tot, apareixen molt per sota d'aquests països quant a progrés social i qualitat de vida. La puntuació d'Aràbia Saudita està rondant els 50 punts, mentre que la de Kuwait, el país més ric, supera lleument els 70.

Una altra gran diferència es troba en els alts índexs de qualitat de vida que registren països europeus com Espanya, Regne Unit, Portugal o Eslovènia, els quals registren una renda per càpita entre 25.000 i 35.000 dòlars. En la mateixa franja de riquesa es troba Rússia, Israel o Malàisia, però amb uns indicadors de nivell de vida molt per sota d'aquests.

Etiquetes desarrollo , cambio social
Publicat per: David Gil Garcia