Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

Les partides d'ajuda humanitària dels països de l'OCDE van augmentar un 2,6% en els últims cinc anys

Las partidas para ayuda humanitaria de los países de la OCDE aumentan

Estats Units segueix sent el major donant, seguit de les institucions europees. Regne Unit és el primer dels països europeus i el que més diners rep és Síria. Pakistan i Etiòpia apareixen per primera vegada entre els que més suport econòmic han necessitat.

25 de de maig de 2016

Entre 2010 i 2014 l'ajuda humanitària que van prestar els membres del DAC (Comitè d'Ajuda al Desenvolupament) va créixer d'un 9,4% a un 12%. Aquest augment va suposar un increment de 4.530 milions de dòlars a les partides d'assistència que van sumar un total de 18.420 milions.

El DAC és un òrgan d'actuació de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que està format per 29 membres que organitzen estratègies i plans per a finançar i dur a terme programes humanitaris en països de tot el món sota els objectius de “promoure la cooperació al desenvolupament i altres polítiques amb la finalitat de contribuir al desenvolupament sostenible, incloent als pobres el creixement econòmic, la reducció de la pobresa, la millora del nivell de vida en els països en desenvolupament, i un futur en el qual cap país va a dependre de l'ajuda”.

L'Assistència Oficial per al Desenvolupament (ODA, per les seues sigles en anglès), articulada pel DAC, ha augmentat igual que els recursos destinats als refugiats des de 2013. Els països del DAC han destinat al voltant de 2.500 milions d'euros en 2015 en l'acolliment, establiment i tot el relacionat amb l'onada de refugiats dels últims anys.

Donants

Estats Units continua sent el país que més ajuda humanitària ofereix, quasi la mateixa que els altres membres del DAC, seguida de les institucions europees que organitzen l'ajuda que presten tots els membres. Regne Unit és el país europeu que més recursos destina, per davant d'Alemanya. Espanya se situa en la catorceava posició en de països donants.

Beneficiaris

  1. Síria va ser el país que més ajuda econòmica va rebre entre 2012 i 2014. Un total d'1.200 milions de dòlars van ser destinats a accions humanitàries en un territori sumit en una guerra des de 2011, en el qual el desenvolupament va deixar d'existir conforme va augmentar la inestabilitat i inexistència d'un estat eficient.
  2. Sudan del Sud es posiciona com el segon país que més suport va rebre en sumar poc més de 800 milions de dòlars entre 2012 i 2014.
  3. Sudan segueix al seu país veí en el ranquin després d'adquirir al voltant de 700 milions. Tots dos territoris afronten un conflicte bèl·lic des de 2013 en el qual participen diferents forces polítiques i grups armats.

La resta de set països que formen el top deu de majors beneficiaris de les ajudes del DAC han rebut entre 400 i 500 milions d'euros cadascun. Entre aquests es troben territoris que han requerit el suport de la comunitat internacional des de fa anys com Gaza, Afganistan o Somàlia, però també apareixen per primera vegada Etiòpia o Pakistan, dos estats que no havien realitzat importants crides d'ajuda humanitària fins als últims anys.