Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Política Econòmica i Economia Pública Logo del portal

Publicacions destacades

Crisis y política económica en España, coordinat per A. Sánchez i J. A. Tomás. Ed. Thompson-Aranzadi. 2014

A la fi de l'any 2011 el Partit Popular va arribar al govern d'Espanya i a partir d'aquest moment es va prometre realitzar una política econòmica de nou encuny per fer front als problemes de la crisi econòmica al país. Dos anys després aquest llibre avalua la política econòmica realitzada, però a més permet esbossar un avanç dels resultats econòmics de l'activitat del govern en tota la legislatura. Aquest volum ofereix, d'una banda, una visió global de la política econòmica aplicada pel govern del Partit Popular i, d'altra banda, a través dels seus diferents capítols, una perspectiva detallada i rigorosa dels àmbits més importants d'actuació governamental, ja que es van analitzant progressivament les polítiques conjunturals, sectorials, horitzontals i finalment socials. En abordar les polítiques econòmiques més rellevants, aquest treball presenta interès per al públic en general i per a l'especialitzat, tant en procés de formació, és a dir estudiants, com per al professorat, així com para analistes i, fins i tot, polítics.

Un New Deal para Europa "Crecimiento, euro y competitividad", de Michel Aglietta i Thomas Brand. Traficantes de Sueños. 2015.

Amb aquesta obra els seus autors analitzen les diverses bifurcacions a les quals s'enfronta en l'actualitat el projecte de construcció europea davant les insuficiències de la seva institucionalitat, dels seus instruments de gestió i de la seva arquitectura econòmica, financera i monetària. El conjunt d'aquestes distorsions ha fet de la Unió Europea un espai econòmic *disfuncional per a la ideació de noves polítiques econòmiques, que permetin a l'eurozona una sortida raonable de la crisi *sistémica que tenalla al capitalisme mundial des de 2007. El llibre analitza els problemes de disseny de l'euro, que han fet del mateix una moneda incompleta, privada de sobirania i freturosa d'un suficient contingut democràtic. A més estudia la multiplicació de les divergències provocades per la moneda comuna en les economies nacionals, així com les dificultats implicades davant l'absència de polítiques econòmiques susceptibles de propiciar convergències i sinergies entre les diferents estructures productives nacionals. D'altra banda, es deté en l'impacte de la crisi de 2007 i els errors comesos en la gestió de la política monetària per part del BCE, així com l'absència d'una política pressupostària de rellançament de la demanda a escala continental. Igualment, els autors aborden la insuficiència de la resposta a la crisi bancària europea, la crisi grega i la sostenibilitat a llarg termini de les finances públiques europees, que cada vegada resulta més difícil gestionar des d'una perspectiva estrictament nacional. Finalment, en el llibre s'analitza el tipus d'unió política que hauria d'assumir la Unió Europea per dotar-se d'un contingut sòlidament democràtic a ulls dels seus ciutadans, la qual cosa suposa un nou marc institucional, la redefinició de les funcions del BCE i la unió bancària europea.