Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Mª ELENA OLMOS ORTEGA

 

Nascuda a València (1957). Catedràtica de Dret Eclesiàstic de l'Estat del Departament de Dret Romà i Dret Eclesiàstic de l'Estat de la Facultat de Dret des de 1999.

Llicenciada en Dret i Doctora en Dret per la Universitat de València. Premi extraordinari de Llicenciatura i de Doctorat. Llicenciada en Dret Canònic per la Universitat Pontifícia de Salamanca. Té reconeguts sis quinquennis docents.

La seua activitat investigadora abasta qüestions sobre dona, dret i religió, factor religiós en les Comunitats Autònomes, protecció nacional i internacional de la llibertat religiosa, dret matrimonial i causes matrimonials, entre altres. Ha publicat llibres, capítols de llibres i nombrosos articles en revistes especialitzades. Ha dirigit projectes d'investigació sobre Família i Dret. Ponent per invitació en Congressos Nacionals i Internacionals. Ha dirigit nou tesis doctorals i nombroses tesines, treballs de recerca, de fi de grau i de màster. Té reconeguts sis sexennis d'investigació i un de transferència.

És membre dels comitès científics i consells assessors de les més prestigioses revistes de la seua especialitat, així com de diverses associacions científiques. És acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia de Legislació i Jurisprudència de Madrid des de 2005.

En l'àmbit nacional, va ser elegida Presidenta de l'Associació Espanyola de Canonistes, sent la primera dona que ocupava aquest càrrec (2012-2016); i nomenada Vocal experta de reconeguda competència de la Comissió Assessora de Llibertat Religiosa (2014-2020), dependent en l'actualitat del Ministeri de la Presidència. També ha sigut assessora externa del Programa Acadèmia d'Acreditació Nacional de Professors de l’ANECA i assessora de la CNEAI.

En la seua trajectòria de compromís amb la Universitat, ha sigut membre del Claustre constituent, del Tribunal de Greuges, de la Comissió d'Emèrits, de la Junta Consultiva, de la Comissió de Reclamacions i del Claustre de la Universitat. Va ser Secretària de la Facultat de Dret (1983-1985), Coordinadora de l'Àrea de Dret Eclesiàstic de l'Estat (1987-2006), Directora del Departament de Dret Romà i Dret Eclesiàstic de l'Estat (2006-2012); i Degana de la Facultat de Dret (2012- 2018). En reconeixement a la seua labor de col·laboració, va rebre en 2018 la Condecoració d'or de la Generalitat Valenciana al mèrit policial i la Medalla Creu amb Distintiu Blanc de la Policia Nacional. 

En l'actualitat  és Secretària General de la Universitat de València des de 2018 després del seu nomenament per la Rectora María Vicenta Mestre Escrivá. També és assessora avaluadora externa de projectes d'investigació del Ministeri d'Educació i avaluadora d'investigació d’AGAUR.