Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

ESTER ALBA PAGÁN

 

Nascuda a València (1974) és professora titular del departament d'Història de l'Art de la Universitat de València. Llicenciada en Geografia i Història, especialitat en Història de l'Art, i Doctora en Història de l'Art per la Universitat de València. Premi extraordinari de Llicenciatura i Doctorat per la Universitat de València i Premi al Reconeixement Acadèmic de la Generalitat Valenciana. Té reconeguts 4 sexennis d'investigació i 4 quinquennis docents.
La seua activitat investigadora se centra en l'estudi i anàlisi de la museologia i la museografia i la crítica de l'art, amb especial atenció a l'art contemporani i al patrimoni cultural vinculat a l'intercanvi i difusió d'idees i coneixement,
des de la perspectiva dels estudis visuals i la perspectiva de gènere. Ha publicat llibres, capítols de llibres i nombrosos articles en revistes especialitzades. Ha dirigit projectes d'investigació centrats la visibilització de l'art realitzat per les dones i és membre d'un equip interuniversitari nacional dedicat a rescatar l'art realitzat per les artistes espanyoles (1804-1939). En l'àmbit del patrimoni cultural és investigadora principal de diversos projectes europeus. Ha dirigit set tesis doctorals i més de cinquanta treballs fi de grau i de màster. Ha realitzat estades d'investigació en el Consell Superior d'Investigacions Científiques, en el Centre Ledoux de París, en la Hispanic Society (Nova York), i en les universitats París I Panthéon-Sorbonne, Laval (el Canadà), Federico II de Napoli i en la de Palerm.
Pel que fa a la seua activitat docent, aquesta se centra en aspectes relacionats amb el patrimoni cultural, la museografia i l'art contemporani en grau i és professora en el Màster en Patrimoni cultural i en el Màster en Història de l'Art i Cultura Visual de la Universitat de València. A més és professora i codirectora del Màster en Anàlisi i Diagnòstic d'obres d'art i en el Màster PERMEA (Programa Experimental de mediació i educació a través de l'art) organitzat per la Universitat de València i el Consorci de Museus de la Comunitat valenciana.
Ha sigut vicedegana i degana de la Facultat de Geografia i Història. Membre de la Comissió d'Estatuts, del Claustre i del Consell Social, ha exercit com A Directtora del Servei de Cultura Universitària i de l’Arxiu Valencià del Disseny de la Universitat de València. En l'actualitat és Management Committee Member del COST EuroWeb (UE), i vocal del Patronat del Museu de Belles arts de València i de la Fundació de Disseny. Ha sigut membre del Consell Rector de l'IVAM i ha format part del Comitè d'experts per a l'avaluació dels equipaments museològics de Patrimoni Nacional.