BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

Solidaritat i sostenibilitat: ODS en les bibliotequesUV

Us presentem el recull d'activitats que s'han organitzat en l'àmbit de la solidaritat i la sostenibilitat  a les biblioteques de la Universitat de València.

Portàtils

En juny de 2021, el Servei de Biblioteques i Documentació ha donat 97 ordinadors portàtils a centres públics d'educació secundària. Els portàtils han estat distribuïts entre els instituts IES La Marxadella (Torrent), IES Serra Perenxisa (Torrent) i IES Dr. Peset Aleixandre (Paterna).

La donació s'ha produït amb la col·laboració de la Gerència i el Servei d'Informàtica de la Universitat de València.

Bisila

En juny de 2021, les biblioteques de la Universitat de València han participat en el projecte “¿Quieres estudiar conmigo?”, organitzat per l'ONG Bisila Bokoko African Literacy Project per a enviar llibres a la Universitat Nacional de Guinea Equatorial. La col·laboració de les nostres biblioteques s'ha materialitzat en l'enviament de 1.000 llibres universitaris.

Les biblioteques col·laboradores han sigut la Biblioteca d’Humanitats “Joan Reglà”, la Biblioteca de Ciències “Eduard Boscà” , la Biblioteca d’Educació “Maria Moliner” , la Biblioteca de Ciències de la Salut “Pelegrí Casanova” , la Biblioteca Dipòsit i la Biblioteca del Campus d’Ontinyent.

Humanitats

A la Biblioteca de Ciències Socials “Gregori Maians” i a la Biblioteca d’Humanitats “Joan Reglá” s'ha instal·lat mobiliari urbà a la terrassa que dóna accés a la biblioteca amb taules i cadires de formigó i amb una bona instal·lació de xarxa WIFI.


Amb aquesta actuació hem aconseguit comptar amb uns espais accessibles per als estudiants, que permeten consultar tota la col·lecció electrònica de la UV a l'aire lliure.

Ordinadors

L' SBD ha col·laborat, especialment durant la pandèmia, amb el Vicerectorat d'Estratègia, Qualitat i Tecnologies de la Informació comprant més ordenadors portàtils i ampliant el termini de préstec, amb l'objectiu de minimitzar la bretxa digital entre els estudiants de la UV.

El temps de préstec dels ordinadors portàtils a les biblioteques de la Universitat de València serà de 15 dies. Es podran renovar fins a 6 vegades.

 

L'SBD col·labora amb el Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat participant en el grup de treball per a la implantació dels ODS en la UV, ODS jo si!, en la iniciativa Diversitats i en la definició de les biblioteques com a espais segurs enfront de la violència de gènere amb la creació dels Espais Multicolor i dels Espais Violeta.
Led

L' SBD participa en un programa d'estalvi energètic i reciclatge de residus que està donant bons resultats. A més, s'han realitzat accions específiques en biblioteques: a la Biblioteca Històrica s'ha substituït tota la il·luminació convencional per il·luminació LED.

En els depòsits de la Biblioteca Històrica i de la Biblioteca d’Humanitats “Joan Reglá” s'han instal·lat sensors de presència amb la intenció de millorar la preservació dels materials allí custodiats i col·laborar a la descarbonització de les nostres activitats.

Digitalització L'SBD, d'acord amb la legislació sobre Propietat intel·lectual, facilita reproduccions parcials de fons bibliogràfics amb finalitats d'investigació, en format electrònic, evitant l'ús de paper i minimitzant la petjada de carboni en les activitats bibliotecàries.