Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Curs d'il·lustració científica (2a edició)

  • Curs d'il·lustració científica - 2ª edició
  • 4 crèdits
  • Del 3 al 14 de novembre de 2003

Professors:

  • Jordi Corbera. Graduat en arts aplicades, en l'especialitat de procediments pictòrics i gravat calcogràfic, és membre de la Institució Catalana d'Història Natural, The Crustacean Society, Guild of Natural Science Illustrators, l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya i el Museu de Mataró. Autor de diversos articles científics sobre sistemàtica i ecologia de crustacis en els quals ha descrit espècies noves com ara, Amphi-Atlantic distribution of the Mancomunatinae (Cumacea: Bodotriidae), with description of a new genus dwelling in marine lava caves of Tenerife (Canary Islands), Zoological Journal of Linnean Society, 134:453-461. Ha participat en obres de divulgació entre les quals destaquen: Els invertebrats litorals dels Països Catalans (Ed. Pòrtic, 1991), Els peixos de les illes Medes i del litoral català (Escola del Mar de Badalona, 1992), Dibuixants al Montseny. La il·lustració científica al Parc Natural del Montseny (Museu de Granollers, Ciències Naturals, 2000), Dibuixar la Natura. Il·lustradors naturalístics al Jardí Botànic de la Universitat de València (Universitat de València, 2002). Com il·lustrador va col·laborar des del seus inicis en la il·lustració de la Història Natural dels Països Catalans (1984-1991) i Biosfera (1992-1997) de la Gran Enciclopèdia Catalana i de Descubrir España (1990) de National Geographic. Ha participat també en el projecte Fauna Ibèrica que coordina el Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC) il·lustrant el volum Anelida, Polychaeta II. Realitza il·lustracions destinades a treballs científics publicats a revistes internacionals en col·laboració amb investigadors de centres com l'Institut de Ciències del Mar-CSIC, el Centre d'Estudis Avançats de Blanes-CSIC, l'Alfred Wegener Institute (Bremehaven), la Universitat de Barcelona... A més col·labora habitualment en revistes de divulgació com l'edició espanyola de National Geographic, Investigación y Ciencia i Biológica entre d'altres. Ha impartit diferents cursos d'il·lustració científica a institucions com el Museu de Granollers, el Museu de Zoologia de Barcelona i la Universitat de València. També porta a terme l'edició tècnica de Scientia Marina, una revista internacional dedicada a la biologia marina i que edita l'Institut de Ciències del Mar-CSIC, i és coordinador de la revista L'Atzavara que edita el Museu de Mataró. 
  • Carles Puche. Dibuixant autodidacta, membre de la Institució Catalana d'Història Natural, l'Academia Mexicana de Ilustradores Científicos i del Guild of Natural Science Illustrators. Ha exposat la seua obra tant en mostres col·lectives com individualment, destacant les realitzades al Comú de Particulars de la Pobla de Segur (1987), al Pac Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (1991), al Jardí Botànic de la Universitat de València (2002) i al Museu de Ciències Naturals "La Tela" de Granollers (2003). Des de 1991 s'exposa una mostra permanent de la seua obra al Museu de la Vida Rural de L'Espluga de Francolí i al Museu Cosmocaixa de Barcelona. Ha participat com il·lustrador d'obres com els Pòsters de la Flora i Fauna del Parc Natural del Montseny (1991) de la Diputació de Barcelona, Coneguem la Sèquia de Manresa - Accèsit premi Ors i de Prat (1982), Pòsters dels aiguamolls de L'Empordà (1988) de la Generalitat de Catalunya, Comprendre la Natura (1991) de Ramon Folch, Biosfera (1992) de la Gran Enciclopèdia Catalana, Recreacions de paisatges prehistòrics de València per l'exposició De Neandertals a Cromanyons. L'inici del poblament humà a les terres valencianes (2001) de la Universitat de València, Enciclopedia de la Naturaleza y el Medio Ambiente (1992) de El Periódico, Frutos silvestres de la Península Ibérica (1996)-Editorial Planeta, Papallones diurnes de Balears (1998) de Documenta Balear. Ha col·laborat en les revistes de divulgació Mundo Científico, National Geographic, El Temps, Ciència. Ha publicat articles en revistes divulgatives com Mètode, Medi Ambient y Mundo Científico. L'any 1990 crea el "Taller de les Tècniques de la Il·lustració", on durant tot l'any impartí classes de dibuix naturalístic fins l'any 2001. Des de l'any 1982, que inicia el primer curs de dibuix naturalístic al Montseny, ha impartit més d'una vintena de cursos patrocinats per diferents entitats: La Caixa de Pensions, el Museu de la Ciència de Barcelona, GEPEC, Museu de Ciències Naturals "La Tela", Parc Natural dels Aiguamolls de L'Empordà, Diputació de Barcelona, Unió Excursionista de Sabadell, Universitat de València. Realitzà el primer dibuix identificatiu del nou gènere de formigues Thecnomyrmex caritatis, descobert en un fòssil d'ambre pels entomòlegs Cesare Baroni Urbani i Carlos Roberto Brandao, així com també del fòssil anomenat Jorge Caridad.
  • Eduardo Saiz Alonso (professor convidat). Il·lustrador científic des de l'any 1975, és llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona. Membre fundador del Col·lectiu d' Il·lustradors Científics Imago. Ha col·laborat amb les seues il·lustracions en editorials i institucions com Plaza & Janés, Blume, Salvat, Ketrés, Gran Enciclopèdia Catalana, Planeta, Edicions 62, RBA, CSIC, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputación de Burgos, Parc de Collserola, Museu de la Ciència de Barcelona, Fundación Atapuerca, Museo de la Ciencia de Cuenca, Museu de Granollers i la Universitat de València. Ha impartit cursos i xerrades sobre el dibuix científic al Museu de Zoologia de Barcelona, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Escola Masana de Barcelona, el Centre Cultural La Mercè de Girona, el Centre Excursionista de Sabadell. Col·labora en revistes divulgatives com Mundo Científico, El Temps, Sapiens, The Anatomical Record, Annales des Sciences Naturelles. Ha participat en mostres expositives organitzades pel Museu de Granollers, la Facultat de Biologia de Barcelona, el Museu de Zoologia de Barcelona, l'Ajuntament d'Alcoi, la Universitat de Barcelona i la Universitat de València. 

Objectius:

Donar a conèixer el procés de realització d'una il·lustració definitiva a partir del subjecte a dibuixar. Capacitar als professionals i estudiants a realitzar il·lustracions que els servirà per complementar els seus treball de recerca i estudi. El curs està dirigit a professionals i estudiants de qualsevol de les branques que s'inclouen dins de l'estudi i investigació de les Ciències Naturals, Prehistòria o qualsevol altra que necessite del dibuix científic com a mitjà d'expressió.
El penúltim dia de curs Eduardo Saiz, reconegut il·lustrador científic, impartirà una conferència on explicarà com realitza les seus il·lustracions, especialment els dibuixos de la fauna. L'últim dia de curs es dedicarà a comentar amb els estudiants els diferents treballs realitzats.
Es facilitarà als estudiants tot el material necessari per a la realització del curs.

Programa: 

  • La il·lustració científica i el dibuix naturalístic.
  • El motiu: plantes, animals, restes fòssils, ambients...
  • La tècnica: blanc i negre, color.
  • Els mitjans: llapis de grafit, tinta xinesa, aquarel·la, gouaixe.
  • El treball a camp: l'apunt de camp i les fotografies.
  • El dibuix a estudi: els binoculars, la càmera clara, l'ordinador, la taula de transparència
  • El dibuix en blanc i negre: els plomins, l'estilògraf, el llapis de grafit, el paper, raspadors i pinzells, i la tinta.
  • El dibuix a color: els pinzells, les aquarel·les, el paper, els llapis de colors.
  • Preparar la il·lustració per a ser editada: L'escàner, resolució d'imatge i tipus d'arxius, retocs finals.
  • Drets d'autor: la propietat de la il·lustració, tipus de cessions de drets i drets i deures de l'il·lustrador. 


Places: 40
Horari: de dilluns a divendres de 10.00 h a 14.00 h al Museu Municipal de Ciències Naturals (Jardí de Vivers)

Preu: 65 euros