Cartell Congrés
Congrés “L’autogovern del poble valencià: passat, present i futur”

L’any 2017 celebrem alguns dels fets que han contribuït a la construcció moderna de la Comunitat Valenciana: fa 40 anys de la primera gran manifestació autonomista, que va tindre lloc el 9 d’octubre de 1977; també commemorem els 35 anys de l’Estatut d’Autonomia, aprovat l’any 1982; i, per últim, han transcorregut 25 anys de la publicació de les actes del 1r congrés de l’Administració Valenciana «Dels Furs a l’Estatut», la primera gran cita científica al voltant de l’Estatut i de l’estructura política, històrica, social, econòmica… de la Comunitat Valenciana creada per ell. A més, en 2018 serà el 40 aniversari de l’aprovació de la Constitució Espanyola de 1978 que va suposar la recuperació de la democràcia i l’articulació de l’Estat autonòmic.

La Càtedra de Dret Foral de la Universitat de València i la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació – Generalitat Valenciana, des de la seua Direcció General de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, es plantegen donar continuïtat a aquell congrés amb una nova cita a l’inici del mes de novembre de 2017 i distintes activitats complementàries que es realitzaran per tota la geografia de la Comunitat i fins a l’estiu de 2018. Tant al congrés com en les activitats complementàries es farà un balanç des de la perspectiva històrica del nostre autogovern, s’analitzarà el moment actual que viuen les institucions valencianes i es tractarà de definir els reptes de futur, sense deixar de banda les perspectives espanyola i europea. Les distintes intervencions dels i les ponents es recolliran en el número de 2018 de la Revista Valenciana d’Estudis Autonòmics.

El congrés i les activitats posteriors tenen com a objectius els següents:

-Posar en valor l’autogovern del poble valencià des d’un punt de vista històric, social, polític i jurídic.

-Commemorar distintes efemèrides entorn a la qüestió de l’autogovern: els 40 anys de la gran manifestació unitària del 9 d’octubre de 1977, l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de 1982 i el 25 aniversari de la publicació de les actes del I Congrés d’Administració Valenciana «Dels Furs a l’Estatut».

-Definir i analitzar els reptes de futur que es poden plantejar entorn al desenvolupament de l’autogovern del poble valencià i les seues institucions.

-Reflexionar sobre el futur de l’articulació territorial de l’Estat i avaluar l’actual model autonòmic des de la perspectiva valenciana.

Públic destinatari

-Comunitat acadèmica en general i especialment de les àrees de coneixement de les ciències jurídiques, les ciències socials i la història.

-Representants polítics i institucionals.

-Representants de la societat civil organitzada i el teixit associatiu.

-Professionals de les administracions públiques.

-Públic en general interessat en la qüestió.

Programa i metodologia

Els treballs del Congrés empraran la metodologia de ponències i taules redones amb participació del públic assistent. Les ponències i intervencions de les persones que formen part del programa seran publicades posteriorment en un número especial de la Revista Valenciana d’Estudis Autonòmics.

El programa s’estructura al voltant de dos dies i mig. En el primer, el 8 de novembre (Saló d’Actes “Sanchis Guarner”, Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació), estan previstes dues conferències sobre el marc general de la Transició a Espanya i al País Valencià, i sobre Valencianisme i autogovern. Després, una taula redona amb el títol “Partits i polítics de la transició valenciana” reunirà a alguns dels protagonistes de l’accés a l’autogovern del País Valencià. Per la vesprada, serà el torn del món de la premsa i dels mitjans de comunicació amb una taula redona amb alguns dels periodistes que visqueren aquella època.

El dijous, dia 9 (Saló d’Actes de la Biblioteca “Gregori Mayans”), el congrés s’ocuparà d’alguns dels aspectes essencials de l’autogovern: les institucions autonòmiques; l’Estat del benestar i els drets socials; territori, urbanisme i medi ambient; i l’economia valenciana. Unes ponències introductòries donaran pas a taules redones sobre les matèries concretes.

Finalment, el divendres 10 es dedicarà a reflexionar sobre l’articulació territorial d’Espanya i els fonaments de l’autogovern valencià.

En el congrés participaran nombrosos professors de la Universitat de València, com ara Ismael Saz, Ferran Archilés, Vicente Garrido, Jordi Garcés, Andrés Boix, Joan Romero, Joaquín Azagra, Antonio Ariño... També, polítics, representants i gestors actuals (Ximo Puig, Mónica Oltra, Vicent Soler, Manuel Alcaraz, Margarita Soler, Josep Vicent Boira...) i amb protagonisme en l’època de la Transició (Vicent Álvarez, Emèrit Bono, Rafael Maluenda, Emili Soler...)

Les activitats del Congrés tindran dues fases: una primera de tres dies a celebrar a la ciutat de València (amb inscripció prèvia), i una segona fase posterior amb activitats puntuals per distintes ciutats de la Comunitat Valenciana (amb participació lliure).

 

Període de l'esdevenimentDe 8 de novembre de 2017 a 10 de novembre de 2017. Dimecres, dijous i divendres de 09:30 a 13:30.

 
 
Lloc de realització

Universitat de València - Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació/Biblioteca de Ciències Socials "Gregori Mayans"

 
Organitza

Càtedra de Dret Foral Valencià (Universitat de València)

Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

 
palao@uv.es

 
Més informació