foto Maria Amparo Ballester Pastor
MARIA AMPARO BALLESTER PASTOR
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Àrea de coneixement: DRET DEL TREBALL I DE LA SEG. SOCIAL
Departament: Dret del Treball i de la Seguretat Social
(9616) 25251
Biografia

María Amparo Ballester Pastor és Catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social en la Universitat de València (des de 2009), on és Directora de l'Institut Universitari d'Estudis de les Dones (des de 2016) i Directora de la Càtedra d'Economia Feminista (des de 2018). Es va llicenciar en Dret per la Universitat de València amb premi extraordinari en 1987. És Màster en "Industrial and Labour Relations" per Cornell University (amb beca de la Comissió Fulbright) i Doctora en Dret per la Universitat de València (1991). Des de 2017 és vicepresidenta de EUFEM (plataforma universitària d'estudis feministes i de gènere) i des de 2018 és copresidenta de la Comissió d'Igualtat de l'Associació Espanyola de Dret del Treball i de la Seguretat Social. Des de 2019 és vocal de la Junta Electoral de la Comunitat Valenciana.

Ha dedicat bona part de la seua trajectòria professional a la investigació en matèria de discriminació per raó de gènere en l'àmbit laboral i de seguretat social, la qual cosa s'ha reflectit en més de cent cinquanta publicacions científiques en revistes i publicacions. També ha investigat sobre discriminació laboral per altres causes (particularment per edat i per ètnia), conciliació/corresponsabilitat/temps de treball, drets dels treballadors migrants, accés al treball dels treballadors extracomunitaris, drets fonamentals en dimensió laboral, contractació temporal, Dret social de la Unió Europea, normativa de prevenció de riscos laborals i Seguretat Social. Els seus últims llibres publicats realitzen una anàlisi global de la normativa laboral i de seguretat social des d'una perspectiva de gènere BALLESTER PASTOR, Discriminación retributiva por razón de sexo. Brecha salarial y desigualdades de género en el mercado de trabajo" (Ed. Bomarzo, 2018) y Retos y perspectivas de la discriminación laboral por razón de género (Ed. Tirant lo Blanch, 2017).  

Ha realitzat diverses investigacions de Dret comparat a partir d'estades finançades en Universitats estrangeres en les quals ha sigut professora visitant, entre les quals poden destacar-se la Universitat d'Estocolm (realitzant una investigació finançada en 1996 sobre la reforma del sistema de pensions que va ser objecte posterior de publicació) o Mac Gill University a Mont-real (realitzant una investigació finançada en 2010 sobre Discriminació per raó de l'edat i gènere que va donar lloc a diverses publicacions). Des de 2014 forma part del European Network of Legal Experts in Gender *Equality and non-discrimination (òrgan assessor de la Comissió Europea en matèria de gènere). 

Ha sigut Investigadora principal en diversos projectes d'investigació competitius un d'ells finançat amb fons de la Unió Europea (projecte internacional "*Culture, *custom *and *gender" 2002-2004). És Directora del grup d'investigació interdisciplinària de la Universitat de València "Desigualtats socioeconòmiques i polítiques públiques amb perspectiva de gènere" (des de 2016). Actualment és també *Co Investigadora principal del projecte d'investigació "Análisis jurídico y sociológico de las brechas de género en las transiciones trabajo - jubilación - trabajo: factores de la desigualdad y propuestas normativas" (proyecto estatal  I+D+I orientada a los retos de la sociedad), previsto para 2019 a 2021.  

Entre 1996 i 2015 va ser magistrada suplent del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (sala social). Ha col·laborat amb diferents entitats universitàries en activitats d'investigació, docents i de transferència de resultats. Així mateix ha col·laborat amb entitats sindicals, organitzacions empresarials, col·legis professionals, entitats locals, Administracions autonòmiques i un altre tipus d'entitats en la difusió de resultats
de la investigació i en la formació de professionals, particularment jutges/jutgessas i inspectors/as de treball.  Ha format part dels equips que han elaborat tres proposicions de llei registrades en el Congrés dels Diputats pel grup confederal Unides Podemos: proposició per a la igualtat retributiva entre dones i homes (registrada a l'octubre de 2017); proposició de llei contra la precarietat i per l'estabilitat en l'ocupació (registrada al juny de 2018); i proposició de llei de temps de treball corresponsable (registrada a l'octubre de 2018).

 

[Biografia, versió en valencià]

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Segon quadrimestre
Dimarts de 09:00 a 10:30. 5F09
Segon quadrimestre
Dimarts de 12:30 a 14:00. 5F09
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València