foto Eladio Barrio Esparducer
ELADIO BARRIO ESPARDUCER
PDI Catedratic/a d'Universitat
Director/a de Servei General
Àrea de coneixement: GENÈTICA
Departament: Genètica
Servei Central de Suport a la Investigació Experimental Edifici d'Investigació Dr Moliner, 50 46100 Burjassot - València. Departament de Biotecnologia, lab 309 Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments CSIC Parc Científic de Paterna Carrer Catedràtic Escardino, 7 46980-PATERNA, Valencia
(9635) 44180
Biografia

Nascut a Vinaròs (1961). Catedràtic de Genètica a la Facultat de Ciències Biològiques. Llicenciat en Ciències Biològiques (especialitat de Bioquímica) i doctor en Biologia per la Universitat de València, amb premi extraordinari de doctorat.

La seua trajectòria científica es va iniciar com a becari predoctoral de la Generalitat Valenciana a la Universitat de València. Va fer una estada postdoctoral de dos anys al laboratori del Prof. Francisco J. Ayala de la Universitat de Califòrnia a Irvine (EUA) i estades curtes com a professor visitant a la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU), Kgs. Lyngby, Dinamarca, i a la Universitat Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, Brasil. Va ser investigador durant 14 anys de l’Institut “Cavanilles” de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, de la Universitat de València, i des de fa vuit anys és investigador del grup de Biologia de Sistemes de llevats d’interès biotecnològic de l’Institut de Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA) del CSIC, a través d’un conveni entre el CSIC i la Universitat de València.

Durant la seua trajectòria investigadora ha treballat en diferent línies d’investigació com l’evolució molecular de Drosophila, evolució de virus de RNA i el paper de les chaperonines en l’endosimbiosi bacteriana. En el darrers anys, la seua tasca investigadora està centrada en el estudi, mitjançant la genòmica comparativa i l’anàlisi de dades ‘òmiques’, dels mecanismes moleculars implicats en la generació de las innovacions genètiques que expliquen l’adaptació dels llevats del gènere Saccharomyces als ambients fermentatius, i que són responsables de les seues propietats d’interès biotecnològic.

Ha participat en 26 projectes d’investigació competitius, dels quals 9 com a investigador principal. És autor de més de 110 articles en revistes internacionals indexades en Science Citation Index que han rebut més de 5.400 cites (índex h = 41). Ha dirigit onze tesis doctorals, ha supervisat 3 investigadors postdoctorals i té reconeguts cinc sexennis d’investigació.

La seua activitat docent actualment es centra en matèries dels graus en Biologia i en Bioquímica i Ciències Biomèdiques, a més del màster en I+D en Biotecnologia i Biomedicina. Va participar en la creació del Màster Universitari en Bioinformàtica, sent membre de la seua comissió de coordinació acadèmica durant més de cinc anys. Té reconeguts cinc quinquennis docents. Va ser membre del Claustre de la Universitat de València i de la junta de la Facultat de Ciències Biològiques, durant diferents períodes.

Asignatures impartides i modalitats docents
33054 - Processos i mecanismes evolutiusTeoria, Tutories
33144 - Evolució molecular i bioquímicaTeoria, Tutories
42596 - Treball fi de màsterTreball fi d'estudis
44696 - Tècniques bioinformàtiquesAula Informàtica
Tutories
Segon quadrimestre
Dilluns de 15:00 a 16:30. DESPATX LAB. 309 IATA, PARC CIENTÍFIC DE PATERNA
Segon quadrimestre
Dimecres de 15:00 a 16:30. DESPATX LAB. 309 IATA, PARC CIENTÍFIC DE PATERNA
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València