foto Blanca Llanes Parra
BLANCA LLANES PARRA
PI-Invest Doct Uv Senior
Institut Universitari d'Estudis de les Dones (IUED)
Biografia

Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses i Llicenciada en Història (amb premi extraordinari) per la Universitat de Cantàbria. Master of Arts en Museum Studies (amb menció honorífica a la seua tesi de màster) per la Universitat de Nova York (NYU). Doctora en Història per la Universitat de Cantàbria i Universitat Autònoma de Madrid (Programa de Doctorat Interuniversitari en Història Moderna, distingit amb Menció cap a l'Excel·lència). Actualment és investigadora doctora sènior a l'Institut Universitari d'Estudis de les Dones de la Universitat de València, en el marc del projecte CIRGEN: Circulating Gender in the Global Enlightenment: Ideas, Networks, Agencies, finançat per l’European Research Council (ERC Advanced Grant 2017, 787015).

Ha estat investigadora postdoctoral a les Universitats de València i Cantàbria, becària d'investigació predoctoral de la Universitat de Cantàbria i becària del Programa de Formació de Professorat Universitari del Ministeri d'Educació i Ciència. En la seua etapa predoctoral va realitzar estudis de postgrau complementaris en gestió cultural (Museum Studies) a la Universitat de Nova York (NYU), finançats pel Ministeri de Cultura-Comissió Fulbright i la Fundación Marcelino Botín. A Nova York va desenvolupar la seua activitat professional a la Colección Patricia Phelps de Cisneros.

Les seues línies d'investigació s'han centrat principalment en l'estudi del crim, la justícia i el control social a la ciutat de Madrid durant l'Edat Moderna a partir de la documentació judicial de la Sala d'Alcaldes de Casa i Cort. Les seues publicacions han abordat matèries com la violència domèstica, els delictes sexuals, la prostitució femenina, el suïcidi, el càstig penal i els usos i agents de la justícia en el Madrid dels Àustries. També ha realitzat activitats de recerca i divulgació en l'àmbit de les humanitats digitals, incloent-hi la creació de l’aplicació mòbil Hidden Valencia (2020), dins del projecte internacional col·laboratiu PURE (PUblic REnaissance: Urban Cultures of Public Space between Early Modern Europe and the Present). La seua investigació actual se centra en l'anàlisi de les narratives al voltant de la violència contra les dones a Madrid durant el segle XVIII a partir de l'estudi de fonts judicials i literàries i des d'un enfocament comparatiu. Els resultats del seu treball han estat publicats en revistes científiques especialitzades com Nuevo Mundo Mundos Nuevos i Clío & Crímen i en capítols d'obres col·lectives com Bajtín y la historia de la cultura popular (2008), Identidades urbanas en la monarquía hispánica (siglos XVI-XVIII) (2015), Dimensiones del conflicto: resistencia, violencia y policía en el mundo urbano (2020) i, més recentment, Hidden Cities: Urban Space, Geolocated Apps and Public History in Early Modern Europe (2022).

Les troballes i avanços de les seues investigacions han estat presentats en una vintena de congressos i seminaris nacionals i internacionals. Fins a la data ha participat en quatre projectes de recerca competitius del Plan Nacional I + D + i, i en tres projectes europeus (RESISTANCE-H2020-MSCA-RISE-2017; PURE-HERA, ref. PCI2019-103749; i CIRGEN-ERC-AdG-2017).