foto Daniel Gabaldon Estevan
DANIEL GABALDON ESTEVAN
PDI-Titular d'Universitat
Director/a de Departament
Àrea de coneixement: SOCIOLOGIA
Departament: Sociologia i Antropologia Social
Despatx 4D14, Facultat de Ciencies Socials Av. Tarongers 4-b CP: 46021 - València
(9638) 28458
Biografia

Sociòleg. Especialitzat en sociologia de l'educació, sociologia del temps i sociologia ambiental. Des de 2018, Professor Titular de Sociologia de la Universitat de València. També sóc director del Departament de Sociologia i Antropologia Social i líder del Grup de Recerca en Salut i Benestar Escolar (GISBE) que coordina el Taller Internacional d'Estudis del Temps en la Infància i la Joventut. Sóc membre del Research Group of Schools for Health Europe (SHE), membre de la European Sleep Research Society (ESRS), membre de la International Association for Time Use Research (IATUR), membre de la Societat Espanyola d'Educació Comparada (SEEC) , així com membre de diferents comitès de recerca de l'Associació Internacional de Sociologia (ISA) i l'Associació Espanyola de Sociologia (FES).

Actualment estic dirigint el projecte 'La (des)sincronització del cronotip dels estudiants amb l'organització del temps escolar: els efectes en la salut, l'aprenentatge, l'ús del temps i la satisfacció [Kairos]', projecte finançat per la subvenció PID2021 -126846NA-I00 MCIN/AEI/10.13039/501100011033. El meu interès de recerca és aportar una nova llum sobre com l'organització del temps pot estar afectant la vida dels nens en edat escolar. Estic estudiant com els diferents horaris escolars afecten la vida dels nens en edat escolar i les seves famílies. Els nostres supòsits principals són que 1) els rellotges socials dels humans poden sincronitzar-se millor o pitjor amb els nostres rellotges biològics, com millor sincronitzats millor el nostre benestar, més eficients som i més feliços ens sentim; 2) l'organització del temps escolar és la principal influència en l'organització del temps dels escolars, però els horaris de treball dels pares també influeixen en l'organització del temps del xiquetes i xiques ; 3) la capacitat cognitiva de l'ésser humà augmenta amb l'edat, així com la nostra capacitat de concentració durant períodes més llargs, però els diferents sistemes escolars són més o menys sensibles a això; 4) el cicle circadià humà es retarda cap a l'adolescència, si el rellotge social no es retarda en conseqüència, els adolescents tendeixen a desincronitzar-se; 5) les famílies han de fer front a organitzacions temporals més o menys sincronitzades, com ara la feina, l'escola i els diferents membres dels cicles circadians familiars, que són variables a les diferents edats.

Pel que fa a la meva activitat investigadora anterior, he treballat en entitats públiques de reconegut prestigi en l'àmbit de les ciències socials com el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (INGENIO CSIC-UPV) o el Departament d'Economia Aplicada (UV). He dirigit sis projectes de recerca, i he participat en diversos projectes més, tots en competició competitiva (dos europeus) i cinc contractes de recerca. El resultat de la meva activitat investigadora és la coautoria en deu monografies, vint-i-sis capítols de llibres i trenta articles científics. Tinc reconeguts tres períodes de recerca de sis anys (sexenios) dels anys 2004-2009, 2010-2015 i 2016-2021.

He gaudit de dos contractes com a investigador i de cuatre ajuts de recerca, tots ells en convocatòries competitives simultànies a nivell nacional excepte una internacional finançada per la xarxa PRIME. He fet estades de recerca a la Universitat d'Utrecht (NL), la Universitat Tècnica de Tallin (EE) i estades postdoctorals a la Universitat de Tallinn (EE), la Universitat d'Hèlsinki (FI) i la Universitat d'Oxford (Regne Unit).

Com a professor universitari tinc tres quinquennis reconeguts d'activitat docent homologada, en els quals he impartit més de 238 crèdits, una part considerable d'ells en anglès, ambdós en cursos reglats de BA, Màster. i postgrau de diferents graus i universitats públiques, amb puntuacions positives en les avaluacions. He estat professor Erasmus a la Universitat d'Hèlsinki, la Universitat de Tallin, la RANEPA i la Universitat Lobachevsky.

He dirigit 9 treballs de fi de màster al Màster d'Atenció a la Diversitat i Educació Inclusiva (UV) i altres 3 al Màster d'Educació Inclusiva (UCV). He dirigit 22 treballs de fi de grau (TFG) a la Facultat de Formació del Professorat, 7 a la Facultat de Ciències Socials, 2 a la Facultat de Dret (UV) i 1 a la Facultat de Ciències Biològiques (UV).

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
01/09/2024 - 26/01/2025
VIERNES de 11:00 a 13:00 4D14-DESPATX Planta 4 FACULTAT DE CIÈNCIES SOCIALS
27/01/2025 - 31/07/2025
MIÉRCOLES de 11:00 a 13:00 4D14-DESPATX Planta 4 FACULTAT DE CIÈNCIES SOCIALS
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València