foto Jorge Ramos Tolosa
JORGE RAMOS TOLOSA
PDI-Ajudant Doctor/A
Especialista Pau
Àrea de coneixement: HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA
Departament: Història Moderna i Contemporània
Departament d'Història Moderna i Contemporània. Facultat de Geografia i Història. Universitat de València. Av. Blasco Ibáñez 28, 5ª planta, 46010, València.
83195
Biografia

Jorge Ramos Tolosa és doctor en Història Contemporània i professor ajudant doctor (acreditat com a professor titular d'universitat) del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València. És docent del Curs Internacional "Epistemologías del Sur" del Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales (CLACSO), de la Faculdade Latino-Americana de Ciências Sociais (FLACSO Brasil) i de la Universidade de Coimbra.

La seua tesi doctoral compta amb Menció Internacional, va ser qualificada amb excel·lent "cum laude" i va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat. Va ser dirigida pel catedràtic d'Història Contemporània Ismael Saz Campos i per la catedràtica d'Història Contemporània Mª Cruz Romeo Mateo. Aquesta tesi doctoral és una investigació històrica sobre Palestina-Israel titulada ¿'Las Naciones Unidas no son nada'? Pablo de Azcárate y el fracaso de la ONU en Palestina (1947-1952), de lliure accés en: https://mobiroderic.uv.es/bitstream/handle/10550/51957/Tesis%20doctoral%20de%20Jorge%20Ramos%20Tolosa.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ha publicat 4 llibres d'autoria única sobre Palestina-Israel:

  • Jorge Ramos Tolosa: Palestina desde las Epistemologías del Sur, Buenos Aires, CLACSO-CES Universidade de Coimbra, 2022, descàrrega lliure en pdf: clacso.org.ar/libreria-latinoamericana/libro_detalle.php?orden=&id_libro=2498&pageNum_rs_libros=0&totalRows_rs_libros=1647
  • Jorge Ramos Tolosa: Una historia contemporánea de Palestina-Israel, Madrid, Catarata, 2020, catarata.org/libro/una-historia-contemporanea-de-palestina-israel_105654/
  • Jorge Ramos Tolosa: Palestina. Una història essencial, València, Sembra Llibres, 2020, sembrallibres.com/llibres/palestina-una-historia-essencial/
  • Jorge Ramos Tolosa: Los años clave de Palestina-Israel. Pablo de Azcárate y la ONU (1947-1952), Madrid, Marcial Pons, 2019, marcialpons.es/libros/los-anos-clave-de-palestina-israel/9788416662951/

També va coordinar amb el professor Diego Checa el llibre Comprender Palestina-Israel: estudios pluridisciplinares y decoloniales (Editorial Universidad de Granada, 2019). També és coautor dels següents llibres: València viva i combativa (Sembra Lllibres, 2021), Existir es Resistir. Pasado y presente de Palestina-Israel (Comares, 2017) i Memòria democràtica i patrimoni. 1936-1939. Conéixer, difondre i posar en valor (Universitat de València, 2017).

Últims articles de divulgació sobre Palestina a Público:

Les seues principals línies d'investigació són: Palestina-Israel; els estudis postcolonials-decolonials, àrab-islàmics, les Epistemologies del Sud, el racisme/antiracisme, les migracions i els Drets Humans; la història i memòria de la II República, de la Guerra Civil Espanyola i de la dictadura franquista; l'extrema dreta; i els moviments socials.

A més de Premi Extraordinari de Doctorat, és Premi Extraordinari de la Llicenciatura d'Història (2009) per la Universitat de València i Premi Extraordinari del Màster Interuniversitari d'Història Contemporània (2010). Investigador visitant a la London School of Economics and Political Science sota la direcció del Dr. Paul Preston (2011) i a la Université Paris 8 sota la direcció de la Dra. Mercedes Yusta (2014).

Ha escrit capítols en llibres com: Contra los lugares Comunes. Historia, memoria y nación en la España democrática (Catarata, 2022), capítol -per a desmentir aquest títol/lloc comú/tòpic- "En España no hay racismo"; en l'obra Neofascismo. La bestia neoliberal (Siglo XXI Editores, 2019), capítol "Memoria y (anti)fascismo"; en el llibre Epistemologías del Sur (CLACSO, 2018), capítol "Propuestas para decolonizar Palestina-Israel" (disponible en: http://biblioteca.clacso.edu.ar/clacso/se/20181124092336/Epistemologias_del_sur_2018.pdf); en el llibre València capital de la República: 1936-1937 (Ajuntament de València, 2016), capítol "El combat contra l'oblit: la memòria de la València capital de la República i de la guerra Civil des de les Associacions i els moviments socials (1995-2015)"); o en l'obra Lecciones Sobre Estado Social y Derechos Sociales (Tirant lo Blanch, 2014), capítol, amb Juan Carlos Colomer: "Antecedentes, Transición y Estado social en España").

Ha estat membre de projectes d'investigació sobre la Història d'Espanya del segle XX tant del Ministeri d'Educació com del Ministeri de Ciència i Innovació, la majoria d'ells dirigits pel catedràtic d'Història Contemporània Ismael Saz Campos. Col·laborador en diversos projectes didàctics i d'innovació docent universitària. Ha impartit conferències sobre Palestina-Israel i Història i Memòria en diverses universitats, centres socials i instituts, a més d'haver presentat ponències en congressos internacionals o en actes acadèmics celebrats a l'Estat espanyol i a l'estranger (Argentina, Colòmbia, França, Grècia, Itàlia, Mèxic, Palestina, Regne Unit, Romania, Marroc i Veneçuela).

Ha publicat en revistes acadèmiques com Ayer (nº 93 i nº 124 -coordinador del dossier-), Historia Social (nº 78), Nuestra Historia (nº 7), Pasado y Memoria (nº 24), Revista de Estudios Internacionales Mediterráneos (REIM, nº 15) o Revista de Paz y Conflictos (vol. 13, nº 2) i en diverses revistes i diaris de divulgació. Va ser cofundador i membre del col·lectiu editor de Eclèctica, revista d'Estudis Culturals, publicació activa entre el 2010 i el 2015. Ha assistit com a especialista a reunions sobre Palestina-Israel en el Parlament Europeu i ha estat entrevistat, ha intervingut o ha publicat en diversos mitjans de comunicació: El País, Radio Nacional de España, La 2 de Televisión Española (TVE), Canal 24 Horas de TVE, Cadena SER (en el programa "Hora 25" amb Àngels Barceló), La Sexta, Público, eldiario.es, À Punt, Levante-EMV, Info Libre, Canal Red, Rebelión, Diario de León, La Directa, El Salto, Diagonal, Radio Aragón, Ràdio Klara, Ràdio Malva, Levante TV, CV Ràdio, al-Araby-The New Arab, Sputnik News (Rússia), Revista Siempre! (Mèxic), Globovisión, TeleSUR i Venezuela News (Veneçuela), La Colectiva (Argentina), etc.).

És avaluador/revisor extern de revistes científiques com Anaquel de Estudios Árabes, Cuestiones Pedagógicas, Historia Actual Online, Historia Contemporánea, Historia Social, Journal of Feminist, Gender and Women Studies, Relaciones Internacionales o Revista de Paz y Conflictos. També de les editorials acadèmiques Palgrave Macmillan i Comares.

És un dels tres coordinadors del Grup Especial "Palestina y América Latina" del Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales (CLACSO) i és membre de el Grup de Treball "Epistemologías del Sur" també de CLACSO.

Igualment, és membre del grup de recerca South Training Action Network of Decoloniality (STAND), dirigit pel professor Antonio Ortega Santos de la Universidad de Granada: standugr.com/

Des de finals del 2023 coordina el nou Laboratori d'Epistemologies de Sud de la Universitat de València, integrat en l'Observatori Universitari Internacional de Cultura Immaterial i Aldea Global, en el qual és responsable del seu Comitè d'Orient Pròxim. També participa en la Comissió Diversitats de la Universitat de València.

Des del curs 2015-2016 és membre de la Comissió (Des)Memòria de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, que ha organitzat el programa d'activitats "València capital de la República 2016-1936" (http: // links.uv.es/pU8nkCv). Aquest treball ha rebut l'atenció de mitjans de comunicació espanyols com El País (bit.ly/1ocO9zn) o ABC (bit.ly/1WiXLTH) i internacionals com The New York Times (http://nytimes.com/2015/11/20/world/europe/in-spain-civil-war-legacy-continues-to-divide-politics-and-streets.html?_r=0).

També és membre de l'Aula Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i guia recorreguts històric-culturals per la València capital de la República i de la Guerra Civil, així com altres rutes sobre dones en la II República i la Guerra Civil.

Així mateix, ha sigut el comissari de les exposicions: "València viva i combativa" (Centre del Carme Cultura Contemporània, inaugurada el juny del 2023), "Primavera Valenciana" (a petició de l'Ajuntament de València i inaugurada en l'IES Lluís Vives el febrer del 2022), "Somiar molt i dormir poc: el 15M a València" (a petició de l'Ajuntament de València i inaugurada en la plaça de l'Ajuntament de València el maig del 2021) i "El temps suspés: els camps de persones refugiades palestines al Líban" (Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, inaugurada el maig del 2021). També ha estat un dels comissaris de l'exposició itinerant de la Universitat de València "Memòria democràtica i patrimoni. 1936-1939. Conéixer, difondre i posar en valor" (2017-2018) i ha participat en l'equip d'investigació de la exposició itinerant de la Diputació de València "No tindreu pau després de la guerra" (2018).

Ha participat en documentals sobre la Guerra Civil espanyola intervenint com a especialista acadèmic en "Calderona, la serra més propera" (2016), "Passava per ací" (2017-2018 i amb Carme Bernat, dedicat a Dorothy Parker i a la seua estada a València durant la Guerra Civil, disponible ací: https://apuntmedia.es/va/a-la-carta/programes/vist-en-tv/passava-per-aci/10-08-2018-valencia-dorothy-parker), "Encontres d'Exili I" i "Encontres d'Exili II" (2018 i 2021, respectivament, dels quals ha sigut codirector, i disponibles ací: https://encontresdexili.org/documental/), "Quan la mort ve del cel" (2018, sobre els bombardejos franquistes-nazi-feixistes a Gandia i la Safor durant la Guerra Civil espanyola, disponible ací: youtube.com/watch?v=8s10iYotU_Q) o "L'amarg final de la República", del que ha sigut coguionista i que es va estrenar l'any 2020 (https://www.youtube.com/watch?v=a6bKuJenrDY).

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Primer quadrimestre
Dimarts de 10:30 a 12:00. DESPACHO BLASCO IBAÑEZ
Primer quadrimestre
Divendres de 10:30 a 12:00. DESPACHO BLASCO IBAÑEZ
Segon quadrimestre
Dilluns de 10:00 a 11:30. DESPACHO BLASCO IBAÑEZ
Segon quadrimestre
Dijous de 16:30 a 18:00. DESPACHO BLASCO IBAÑEZ
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València