foto Lucia Martinez Garay
LUCIA MARTINEZ GARAY
PDI-Titular d'Universitat
Àrea de coneixement: DRET PENAL
Departament: Dret Penal
Despacho 4C02
(9616) 25231
Biografia

Lucía Martínez Garay és Llicenciada en Dret (1997) i en Criminologia (2006) per la Universitat de València, i Doctora en Dret per la mateixa Universitat (2004) amb Premi Extraordinari. Va treballar com a investigadora postdoctoral a la Universitat Jaume I de Castelló i com a professora ajudant en la Universitat d'Alacant, i és des de 2008 Professora Titular en el Departament de Dret Penal de la Universitat de València.  

Té reconeguts tres trams d'investigació (sexennis) i quatre trams de docència (quinquennis).

Impartix o ha impartit classes en diverses titulacions (Grau en Dret, Grau en Criminologia, Dobles Graus en ADE-Dret i en Dret-Criminologia), així com en diversos Masters de la Universitat de València  (Màster en Dret de l'Empresa: Assessoria Mercantil Laboral i Fiscal; Màster en Criminologia i Seguretat; Màster en Garanties Penals i Delictes Socioeconòmics). També en diversos títols propis de la Universitat de València i en el màster en Dret Penal de la Universidad Autónoma de Madrid.

Ha realitzat estades d'investigació pre- i postdoctorals en les Universitats de Freiburg (Alemanya, 1998-99), Columbia (Nova York, 2002), en el Max-Planck Institut für ausländisches und internationales Strafrecht de Freiburg (Alemanya, 2001, 2013, 2015), i en la Humboldt-Universität zu Berlin (2024).

Dirigix des de 2018 el Grup d'Investigació “Tendències actuals en el Dret penal i la Criminologia: Prevenció i garanties penals”. Ha sigut membre de 15 projectes d'investigació i ha dirigit o codirigit dos d'ells.

Va realitzar la tesi doctoral sobre la imputabilitat i culpabilitat penals, matèria en la qual ha continuat treballant, publicant dos monografies (Consumo de drogas y responsabilidad penal: el consumo de drogas como causa de exención o de atenuación de la responsabilidad penal en derecho comparado, Editorial Jurídica Continental, 2005, i La imputabilidad penal: concepto, fundamento, naturaleza jurídica i elementos, Tirant lo Blanch, 2005), diversos articles i capítols de llibre (com el Memento Experto Penal en les seues successives edicions), i amb participacions i conferències en seminaris i congressos. Ha format part de la comissió del Grup d'Estudis de Política Criminal que ha elaborat una Propuesta alternativa de regulació de les conseqüències jurídiques aplicables a les persones que cometen delictes patint algun trastorn mental o discapacitat intel·lectual (2023).

Ha estudiat també els delictes de pertinença a organitzacions criminals i a organitzacions terroristes i la seua compatibilitat amb els drets fonamentals, publicant en coautoria amb Javier Mira Benavent una monografia sobre les limitacions que els processos seguits a Espanya per delictes relacionats amb el terrorisme d'ETA han tingut sobre el dret fonamental de reunió i manifestació (Audiència Nacional y prohibición penal de reuniones y manifestaciones, Tirant lo Blanch, 2011), a més de diversos articles relacionats amb el tema.

Més recentment la seua investigació s'ha centrat en els pronòstics de reincidència, tant els realitzats amb procediments purament algorítmics com els de judici clínic estructurat, així com la progressiva introducció de sistemes d'intel·ligència artificial en este àmbit i en la justícia penal, analitzant tant els seus avantatges com els riscos que comporten per a diverses garanties penals. Resultats d'aquesta línia d'investigació han sigut, a més de la publicació de diversos articles i capítols de llibre, la col·laboració amb organismes internacionals com el GREVIO  (Grup del Consell d'Europa per a la lluita contra la violència contra la dona i la violència domèstica, 2019) o Amnistia Internacional (2021, 2022), així com la coordinació de l'Informe Three predictive policing approaches in Spain: Viogén, RisCanvi and VeriPol: Assessment from a human rights perspective (2024).

En l'actualitat treballa també sobre les obligacions positives de tutela penal derivades dels drets fonamentals, i les transformacions que comporten per a les garanties penals i per al rol tradicional del principi de proporcionalitat.

Es por trobar un llistat de les seues publicacions en els seus perfils de Dialnet, ORCID, Google Scholar o Academia.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
16/09/2024 - 20/12/2024
MARTES de 15:30 a 17:30 null
16/09/2024 - 20/12/2024
MIÉRCOLES de 11:30 a 12:30 4C02 DESPATX
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València
Formació acadèmica
Publicacions en revistes
Altres Publicacions
Activitats anteriors
Estades a Centres de Recerca
Conferències
Participacions a Congressos
Projectes