foto Joaquim Lopez Rio
JOAQUIM LOPEZ RIO
PDI-Associat/Da Universitari/A
Àrea de coneixement: DIDÀCTICA DE LA LLENGUA I LA LITERATURA
Departament: Didàctica de la Llengua i la Literatura
64485
Biografia

Ximo López (Benicalap, 1964) cursa les llicenciatures en Filologia Hispànica (Lingüística Valenciana i Llengua Espanyola, 1989). Obté la suficiència investigadora en Llengua i literatura catalanes (1992) i el postgrau Política Educativa i Formació del Professorat (1995). El 1996 obté la suficiència investigadora en Didàctica de la Llengua i la Literatura, programa en què va assolir el Grau de Doctor amb la tesi El comentari de text: un instrument didàctic, una part de la  qual es publicà amb el títol Per una pedagogia del discurs, producte d’una constant reflexió sobre l’educació en el nostre context socioeducatiu especialment pel que fa al discurs i la comunicació.

El 1990 guanyà l’oposició de professor agregat de BUP en Valencià: llengua i literatura i el 1994 adquirí l’especialitat Lengua y literatura española. Des del 1991 entra en contacte amb els grups de Reforma dels Ensenyaments Mitjans tot participant en l’anticipació del nou sistema educatiu. Ha ocupat diversos càrrecs directius, i entre 1993 i 2000 va ser Assessor Tècnic Docent de la Direcció General d’Ordenació i Innovació Educativa (Conselleria d’Educació), coordinant la formació lingüística del professorat valencià. El curs 2017_18 va exercir com a assessor de formació en el CEFIRE Específic d'Educació Inclusiva de València. Actualment és Catedràtic de Llengua i literatura amb destinació al IES Ramon Llull de València.

Ha col·laborat amb diverses institucions acadèmiques i ha estat professor associat del Departament de Lingüística Aplicada de la Universitat Politècnica de València (1998-2007) i des del 2007 ho és del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València-Estudi General. És membre de la Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, de la Sociedad Española de Didáctica de la Lengua y la Literatura i de Taula de Filologia Valenciana. Ha participat en diversos programes i grups d'investigació i innovació educativa i, actualment, forma part del Grup ELCIS (Educació Literària, Cultura i Societat) que obtingué l’I+D Educación literaria e interculturalidad.

Ha participat com a director, organitzador, conferenciant o ponent en més de huitanta màsters, postgraus, jornades, seminaris, cursos, tallers i congressos en diversos Plans de Formació, Congressos Nacionals i Internacionals i Universitats; tot plegat en relació amb la innovació i la investigació educatives.Fou becari de col·laboració del Departament de Filologia Catalana (UV) i ha obtingut quatre beques d’investigació del programa Estudis sobre el Valencià Actual (Generalitat Valenciana). El 2013 va guanyar el premi d’investigació Joaquim Garcia Girona (TFV).

Ha dirigit més de setanta Treballs de Final de Grau, de Final de Màster i Tesis Doctorals i també ha dirigit, assessorat, traduït, editat o publicat més de setanta materials curriculars en diferents segells: 3i4, Algar, Almadraba, Bromera, Castellnou, Edelvives, McGraw-Hill, Oxford, PUPV, Tabarca, Micomicona... També ha publicat més de quaranta articles, ponències, comunicacions, capítols de llibres i llibres, sempre en relació amb els focus d’interés esmentats.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Anual
Dimecres de 15:00 a 18:00. EP 15
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València