foto Fernando Martinez Vidal
FERNANDO MARTINEZ VIDAL
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Director/a de Departament
Àrea de coneixement: FÍSICA ATÒMICA, MOLECULAR I NUCLEAR
Departament: Física Atòmica, Molecular i Nuclear
Departamento de Física Atómica, Molecular y Nuclear, Despatx 3215. Instituto de Física Corpuscular (IFIC), Despatx 1-2-3
(9635) 44381
Biografia
  • Catedràtic de Física de la Universitat de València (UV) i investigador de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la UV i el CSIC. Els llocs ocupats anteriorment inclouen Professor Titular (2006-2019), investigador Ramón y Cajal (2002-06), becari postdoctoral a l’INFN (Pisa, 2000-2002) i becari postdoctoral Marie Curie a l’IN2P3-Sorbonne Université (París, 1998-2000).
  • Formació: Llicenciat en Física l'any 1992 a la UV, doctorat amb Diploma Europeu l'any 1997, també a la UV. Ha cursat una desena d’escoles de postgrau internacionals.
  • Les principals línies de recerca són en física de partícules i detectors en grans experiments d’altes energies. Aquests inclouen en el passat DELPHI al col·lisionadors LEP del CERN (1993-1999) i BaBar al PEP-II de Stanford (1998-), i en l’actualitat LHCb al Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN (2013-). Les paraules clau de les activitats de recerca passades i presents són: CERN, SLAC, LEP, B Factory, LHC, DELPHI, BaBar, LHCb, interaccions electrodèbils, física de sabor, violació de CP, desintegracions rares, simetries discretes, model estàndard, QCD, partícules de llarga vida mitjana, g-2/EDM.
  • Els principals interessos actuals en física inclouen QCD i física d’espí de barions amb encant i bellesa, desintegracions radiatives rares d'hadrons amb bellesa, g-2 i moments dipolars elèctrics (EDM) de partícules de curta vida mitjana i recerca de partícules exòtiques de vida llarga. També està interessat en la microelectrònica per a detectors de partícules, i en fer realitat la construcció i integració d’un nou dispositiu de blanc fixe dedicat per a l'estudi de g-2 i EDM de partícules de curta vida mitjana a l’LHC.
  • És (co)autor principal d’uns 120 articles publicats en revistes d’alt impacte, entre ells el descobriment de la violació de CP al 2001 i l’observació de la violació de la simetria d’inversió temporal al 2012 en mesons B, i diverses revisions en el camp. Ha realitzat un gran nombre de xerrades en conferències, tallers i seminaris internacionals, entre aquests últims dos seminaris CERN EP i un SLAC Experimental, un Heidelberg Physics Colloquium, i un a la celebració del 50 aniversari del descobriment de la violació de CP.
  • Ha participat en uns 30 projectes de recerca finançats per entitats públiques espanyoles, regionals i europees, la meitat com a investigador principal. Ha dirigit 6 tesis doctorals (més 3 en curs), 12 projectes finals de màster, tots amb les màximes qualificacions, i 4 investigadors postdoctorals. És revisor habitual de diferents revistes, com ara Phys. Lett. B, Eur. Phys. J. C, Phys. Rev. D., New J. Phys. i Chin. Phys. C. Ha contribuït a l’organització d’uns 15 esdeveniments científics de caràcter internacional.
  • Algunes responsabilitats institucionals i científiques actuals i passades inclouen: cap del Departament de Física Atòmica, Molecular i Nuclear de la UV; membre del Consell Editorial de la col·laboració LHCb; membre del grup d'estudi Physics Beyond Colliders del CERN; membre de l’Oficina d’Oradors de la col·laboració LHCb; secretari de la Facultat de Física de la UV; membre del Consell Editorial de la col·laboració BaBar; i diverses posicions de coordinació a l’experiment BaBar. Les llengües maternes són el català i el castellà, parla/llig/escriu anglès i francès (ILR4) i italià (ILR3).
Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Anual
Dimarts de 09:30 a 11:00. DESPATX DPTO. 3215 BLOC C
Anual
Dimecres de 09:30 a 11:00. DESPATX DPTO. 3215 BLOC C
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València