foto Miguel Gimeno Ribes
MIGUEL GIMENO RIBES
PDI-Titular d'Universitat
Àrea de coneixement: DRET MERCANTIL
Departament: Dret Mercantil 'Manuel Broseta Pont'
(9616) 25365
Biografia

Miguel Gimeno Ribes (València, 1988) és Professor Titular de Dret Mercantil en la Universitat de València. És llicenciat en Dret i en Administració i Direcció d'Empreses, així com Màster i Doctor en Dret per la Universitat de València, havent obtingut el Premi Extraordinari en els quatre títols, així com Llicenciat en Musicologia. Després del període predoctoral com a Investigador FPI de l'extint Ministeri de Ciència i Innovació, fou contractat per l'Institut Max-Planck de Munic com a Investigador Sènior (Wissenschaftlicher Referent) i formà part d'un grup de recerca dedicat a l'estudi multidisciplinari del Dret del Mercat de Valors (Otto-Hahn-Gruppe zur Finanzmarktregulierung), amb el qual continua col.laborant actualment. Una volta retornat a Espanya, ha desenvolupat la seua tasca com a Professor Ajudant Doctor (2016-2020), com a Professor Contractat Doctor (2020-2022) i com a Professor Titular (des de 2022) de Dret Mercantil a la Universitat de València.

Finançat pel DAAD, la Societat Max-Planck i el Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Generalitat Valenciana, ha realitzat estades de recerca a les Universitats de Munic, Oxford i Florència, així com a l'Institut Max-Planck d'Hamburg, i ha participat en el programa de postgrau Visiting Researcher de la Universitat de Harvard. En tots aquests llocs ha treballat en diversos temes del Dret de Societats, de Contractes i del Mercat de Valors, en els tres casos en clau jurídic-comparada i europea.

És autor únic de tres monografies sobre compravenda d'empresa (La protección del comprador en la adquisición de empresa. Estudio comparado de los ordenamientos español y alemán, Granada, Comares, 2013), fusió apalancada (Endeudamiento empresarial y fusión de sociedades. Contribución al estudio de la fusión apalancada, Madrid, Marcial Pons, 2015) i retribució d'administradors (Régimen juridico de los sistemas de retribución de los administradores sociales, Madrid, Marcial Pons, 2021), respectivament, així com de més de seixanta treballs entre articles, capítols de llibre i altres contribucions menors, entre les quals destaquen "Aproximación a la naturaleza jurídica del crowdfunding", Revista de Derecho Mercantil, núm. 291, 2014, pp. 451-490; "La exclusión voluntaria de la cotización bursátil", Revista de Derecho Bancario y Bursátil, núm. 145, 2017, pp. 91-153; "Deber de lealtad y enriquecimiento injusto", Revista de Derecho Mercantil, núm. 317, 2020, pp. 117-182; "La cogestión en sociedades y grupos transfronterizos", Revista de Derecho de Sociedades, núm. 60, 2020, pp. 225-272; "Estatuto jurídico del socio-mecenas", Revista de Derecho Bancario y Bursátil, núm. 160, 2020, pp. 11-68 y "La sumisión a arbitraje de las modificaciones estructurales", Cuadernos de Derecho y Comercio, núm. 74, 2020, pp. 45-88. Ha publicat en coautoria una anàlisi integral del Dret espanyol de Societats en el context europeu, que s'integra en l'obra col·lectiva Gesellschaftsrecht in Europa, Baden-Baden, Nomos, 2019 (pp. 1269-1402). Sobre tots aquests temes ha impartit més de quaranta ponències i comunicacions en universitats i altres fòrums acadèmics i professionals d'Europa, Amèrica del Nord i del Sud, tant en castellà, com en alemà i en anglès. Ha rebut la qualificació favorable d'un sexenni d'investigació (2012-2017).

En l'actualitat és l'investigador principal del projecte del plan nacional "Derecho de sociedades del cambio climático", finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. Anteriorment, havia estat investigador principal de dos projectes finançats respectivament per la Generalitat Valenciana i per la Fundación BBVA i havia sigut membre d'altres sis projectes de recerca finançats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i per la Societat Max-Planck. 

És avaluador anònim de diverses revistes i organismes. Realitza activitat de transferència internacional en el marc de l'art. 83 LOU. És membre del consell de l'European Law Institute (ELI) des de 2019.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Anual
Dimarts de 11:30 a 14:30. DESPACHO 5C01
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València
Formació acadèmica
Publicacions en revistes
Altres Publicacions
Activitats anteriors
Participacions a Congressos
Projectes