foto Miguel Gimeno Ribes
MIGUEL GIMENO RIBES
PDI-Contractat/Da Doctor/A
Àrea de coneixement: DRET MERCANTIL
Departament: Dret Mercantil 'Manuel Broseta Pont'
(9616) 25365
Biografia

Miguel Gimeno Ribes (València, 1988) és Llicenciat en Dret i en Administració i Direcció d'Empreses, així com Màster i Doctor en Dret per la Universitat de València, havent obtingut el Premi Extraordinari en els quatre títols, així com Llicenciat en Musicologia. Després del període predoctoral com a Becari d'Investigació FPI de l'extint Ministeri de Ciència i Innovació, fou contractat per l'Institut Max-Planck de Munic com a Investigador Sènior (Wissenschaftlicher Referent) i formà part d'un grup de recerca dedicat a l'estudi multidisciplinari del Dret del Mercat de Valors (Otto-Hahn-Gruppe zur Finanzmarktregulierung), amb el qual continua col.laborant actualment. Una volta retornat a Espanya, ha desenvolupat la seua tasca com a Professor Ajudant Doctor (2016-2020) i com a Professor Contractat Doctor (des de 2020) de Dret Mercantil a la Universitat de València. Està acreditat a Professor Titular d'Universitat.

Finançat pel DAAD, la Societat Max-Planck i el Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Generalitat Valenciana, ha realitzat estades de recerca a les Universitats de Munic, Oxford i Florència, així com a l'Institut Max-Planck d'Hamburg, i ha participat en el programa de postgrau Visiting Researcher de la Universitat de Harvard. En tots aquests llocs ha treballat en diversos temes del Dret de Societats, de Contractes i del Mercat de Valors, en els tres casos en clau jurídic-comparada i europea.

És autor únic de tres monografies sobre compravenda d'empresa (La protección del comprador en la adquisición de empresa. Estudio comparado de los ordenamientos español y alemán, Granada, Comares, 2013), fusió apalancada (Endeudamiento empresarial y fusión de sociedades. Contribución al estudio de la fusión apalancada, Madrid, Marcial Pons, 2015) i retribució d'administradors (Régimen juridico de los sistemas de retribución de los administradores sociales, Madrid, Marcial Pons, 2021), respectivament, així com de més de seixanta treballs entre articles, capítols de llibre i altres contribucions menors, entre les quals destaquen "Aproximación a la naturaleza jurídica del crowdfunding", Revista de Derecho Mercantil, núm. 291, 2014, pp. 451-490; "La exclusión voluntaria de la cotización bursátil", Revista de Derecho Bancario y Bursátil, núm. 145, 2017, pp. 91-153; "Deber de lealtad y enriquecimiento injusto", Revista de Derecho Mercantil, núm. 317, 2020, pp. 117-182; "La cogestión en sociedades y grupos transfronterizos", Revista de Derecho de Sociedades, núm. 60, 2020, pp. 225-272; "Estatuto jurídico del socio-mecenas", Revista de Derecho Bancario y Bursátil, núm. 160, 2020, pp. 11-68 y "La sumisión a arbitraje de las modificaciones estructurales", Cuadernos de Derecho y Comercio, núm. 74, 2020, pp. 45-88. Ha publicat en coautoria una anàlisi integral del Dret espanyol de Societats en el context europeu, que s'integra en l'obra col·lectiva Gesellschaftsrecht in Europa, Baden-Baden, Nomos, 2019 (pp. 1269-1402). Sobre tots aquests temes ha impartit més de quaranta ponències i comunicacions en universitats i altres fòrums acadèmics i professionals d'Europa, Amèrica del Nord i del Sud, tant en castellà, com en alemà i en anglès. Ha rebut la qualificació favorable d'un sexenni d'investigació (2012-2017).

En l'actualitat és l'investigador principal del projecte finançat per la Fundació BBVA (Red Leonardo) "Règim jurídic del mercat de la participació societària significativa". Anteriorment, havia estat investigador principal d'un projecte finançat per la Generalitat Valenciana i havia sigut membre d'altres cinc projectes de recerca finançats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i per la Societat Max-Planck. 

És avaluador anònim de diverses revistes i organismes. Realitza activitat de transferència internacional en el marc de l'art. 83 LOU. Recentment fou elegit membre del consell de l'European Law Institute (ELI).

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Anual
Dilluns de 10:30 a 13:30. DESPACHO 5C01
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València
Formació acadèmica
Publicacions en revistes
Altres Publicacions
Activitats anteriors
Participacions a Congressos
Projectes