foto Andres Moya Simarro
ANDRES MOYA SIMARRO
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Àrea de coneixement: GENÈTICA
Departament: Genètica
Integrative Systems Biology Institute (I2Sysbio); University of València and Spanish Research Council (CSIC); c/ Catedrático José Beltrán 2, 46980 Paterna, València, Spain. Foundation for the Promotion of Sanitary and Biomedical Research of Valencian Community (FISABIO); Avenida de Cataluña 21, 42020 València, Spain. CIBER in Epidemiology and Public Health, Avenida Monforte de Lemos, 3-5. 28029 Madrid
(9635) 43480
Biografia

Va estudiar simultàniament Biologia i Filosofia en la Universitat de València, obtenint el doctorat en Biologia en 1983 i el de Filosofia, amb premi extraordinari, en 1988. Va fer la seua estada postdoctoral en 1985-1986 amb una beca Fulbright en la Universitat de Califòrnia en Davis (USA), i ha sigut professor convidat en la Universitat de Califòrnia en Irvine (USA) en 1988 i 1994, i en 2019 professor en estada sabàtica amb beca Fulbright en la Universitat d'Harvard. En 1986 va crear el grup de Genètica Evolutiva en el Dept. de Genètica de la Universitat de València, en la qual és catedràtic des de 1993. Va ser director del citat Dept. entre 1995 i 1998. Ha sigut promotor de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València i el seu director des de la seua creació en 1998 fins a 2010. També ha sigut promotor del Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC) i del Centre Superior d'Investigació en Salut Pública de l a Conselleria de Sanitat del Govern Valencià (CSISP), del qual va ser el seu director en 2012. El CSISP es va integrar en la Fundació Valenciana per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana, FISABIO, i va ser director científic de la divisió FISABIO-Salut Pública durant 2013 fins a juliol de 2014. Des d'agost de 2014 dirigeix, dins de FISABIO, la càtedra FISABIO per al foment de la investigació biomèdica, càtedra Institucional de la Universitat de València.

És autor d'unes 600 publicacions entre articles científics, revisions, capítols de llibre i llibres sobre Genètica, Evolució i Filosofia (20.700 cites, índex h de 74). Ha participat en diverses patents i creat una empresa spin-off. L'evolució experimental de virus i la genòmica i metagenòmica de bacteris i comunitats microbianes representen les àrees d'investigació on ha fet contribucions científiques més significatives. Ha sigut introductor de la genòmica a Espanya i en el seu grup es va seqüenciar el primer genoma d'un bacteri, íntegrament dut a terme en ella. Ha realitzat una àmplia labor de divulgació i reflexió sobre la ciència i publicat diversos llibres sobre teoria evolutiva i l'abast del pensament evolutiu. Actualment centra la seua investigació en el camp de la simbiosi, particularment l'estudi del microbioma humà i d'altres organismes sota una perspectiva evolutiva i de biologia de sistemes i sintètica. Ha dirigit 35 tesis doctorals i en el seu grup d'investigació s'han format un gran nombre de científics nacionals i estrangers. Ha rebut finançament competitiu per part d'agències autonòmiques, nacionals, europees i internacionals, i ha sigut investigador principal de projectes nacionals, europeus i internacionals.

Ha donat conferències i cursos en diferents països europeus, de Sud-amèrica, els Estats Units i Àsia. Ha format o forma part de comissions d'agències avaluadores de la investigació a Espanya, i les seues comunitats autònomes, diferents països europeus i llatinoamericans i de la Unió Europea.

És membre de diverses societats científiques, fundador de la Societat Europea de Biologia Evolutiva, de la Societat Espanyola de Virologia i de la Societat Espanyola de Biologia Evolutiva, de la qual ha sigut el seu president. És editor en cap, editor associat o membre del consell editorial de diverses revistes científiques i de pensament.

Ha rebut les següents distincions: Premi Ciutat de Barcelona d'Investigació Científica (1996), “Fellow” de la “American Association for the Advance of Science” (1998), Premi Diari Mèdic (2006), Diploma del President del Govern Valencià a la Excel·lència en la Investigació Biomèdica (2010), Premi Nacional de Genètica (2012), Premi Lilly en Investigació Biomèdica Preclínica (2013), Premi Mèxic de Ciència i Tecnologia (2015), Dr. Honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (2016), Conseller de la Fundació Gadea (2017), Premi Mestre Andrés Laguna (2019), Premi Alberto Sols d'Investigació en Ciències de la Salut (2022).

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Anual
Dimecres de 12:00 a 13:30. INTEGRATIVE SYSTEMS BIOLOGY INSTITUTE (I2SYSBIO)
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València
Formació acadèmica
Publicacions en revistes
Altres Mèrits o aclariments
Conferències
Participacions a Congressos
Projectes
Tesis, tesines i treballs