foto Andres Moya Simarro
ANDRES MOYA SIMARRO
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Àrea de coneixement: GENÈTICA
Departament: Genètica
Integrative Systems Biology Institute (I2Sysbio); University of València and Spanish Research Council (CSIC); c/ Catedrático José Beltrán 2, 46980 Paterna, València, Spain. Foundation for the Promotion of Sanitary and Biomedical Research of Valencian Community (FISABIO); Avenida de Cataluña 21, 42020 València, Spain.
(9635) 43480
Biografia

Vaig estudiar simultàniament Biologia i Filosofia a la Universitat de València (UV), obtenint un doctorat en Biologia el 1983, i un doctorat en Filosofia el 1988. Vaig ser investigador postdoctoral a la University of California, Davis (EUA), en 1985-1986, i vaig ser professor convidat a la University of California, Irvine (EUA), el 1988 i 1994. En tornar del postdoctorat als EUA, el 1986 vaig crear el Grup de Recerca en Genètica Evolutiva al Departament de Genètica de la UV, on sóc catedràtic de Genètica des del 1993 i he sigut el seu Director des del 1995 fins al 1998. Vaig ser el promotor de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la UV. També vaig promoure la creació del Centre d'Astrobiologia (CSIC-INTA), el Centre d'Investigació en Salut Pública (CSISP), ara integrat en la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), i l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (UV i CSIC). Actualment, presidisc la càtedra institucional FISABIO-UV.

Sóc autor de prop de sis-centes publicacions sobre Genètica, Evolució i Filosofia de la Biologia. Les meues contribucions més significatives són en els camps de la Simbiosi i la Genòmica Bacteriana. Estic involucrat en l'estudi del Microbioma Humà i Animal sota una perspectiva Evolutiva i de Biologia de Sistemes.

Sóc membre fundador de la "European Society for Evolutionary Biology", "Sociedad Española de Virología" y "Sociedad Española de Biología Evolutiva", de la qual vaig ser-ne president entre 2009-2017.

Vaig rebre el "Premi Ciutat de Barcelona d’Investigació Científica" (1996), "Premi Diario Médico" (2006), "Diploma del President del Govern Valencià a l’Excel·lència en la Recerca Biomèdica" (2010), "Premi Nacional de Genètica" (2012), "Premi Fundació Lilly d’Investigació Biomèdica" (2013), "Premi Mèxic de Ciència i Tecnologia" (2015), "Doctor Honoris Causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP, Santander, 2016). Sóc membre de l' "American Association for the Advancement of Science" des del 1998.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Anual
Dimecres de 12:00 a 13:30. DESPACHO 3.2.1. I2SYSBIO
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València
Formació acadèmica
Publicacions en revistes
Altres Mèrits o aclariments
Conferències
Participacions a Congressos
Projectes
Tesis, tesines i treballs