foto Daniel Pinos Pastor
DANIEL PINOS PASTOR
PI-Invest Doct Uv Junior
:
Departament: Institut Univ. de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED)
Biografia

La meua carrera investigadora va començar durant l'últim any del grau en Biologia a la Universitat d'Alacant (UA). Vaig fer un Treball Fi de Grau experimental estudiant les interaccions entre virus i hostes en ambients hipersalins sota la supervisió de la professora Josefa Antón. Posteriorment, després de realitzar diversos postgraus principalment en Microbiologia i Bioquímica, vaig fer dos Màsters oficials de Professorat de Secundària i de Recerca en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica a la UA i la Universitat de València (UV), respectivament. El 2015 em vaig incorporar al grup de Control Biotecnològic de Plagues (CBP) de l'Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (UV), on vaig ser responsable de fer una investigació en col·laboració amb AFRASA (empresa de la indústria química nacional) per desenvolupar un nou bioinsecticida contra diferents plagues de lepidòpters basats en soques natives de Bacillus thuringiensis (Bt). Posteriorment vaig obtindre una ajuda FPU (Formació Professorat Universitari), durant la qual vaig desenvolupar la meua tesi doctoral sota la direcció de Juan Ferré i Patricia Hernández Martínez, identificant les bases bioquímiques de la resistència a les proteïnes Cry1 i Vip3 produïdes per Bt i explorant la interacció de aquestes proteïnes amb els seus receptors a l'intestí de diverses plagues d'insectes.

Durant el doctorat, vaig fer una estada de recerca al Departament d'Agricultura dels Estats Units, l'Agricultural Research Service (USDA-ARS), on vaig tindre l'oportunitat d'aprendre a aplicar eines d'edició genòmica com CRISPR/Cas9 a lepidòpters plaga. A més, al llarg del meu doctorat he establert diverses col·laboracions amb altres investigadors en entomologia d'instituts de recerca internacionals com ara la Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS), la Universitat de Tennessee o l'Imperial College London. Aquestes col·laboracions em van permetre finalitzar la tesi doctoral amb 6 publicacions com a primer autor a revistes Q1 relacionades amb Biotecnologia Agrícola, Bioquímica i Microbiologia, així com nombroses presentacions, tant orals com poster, en congressos nacionals i internacionals (amb 2 premis a la “Millor Presentació Oral”) , aconseguint una qualificació final de "Cum Laude" i "Menció Internacional" al meu doctorat. A més, he participat en activitats de divulgació com ara la redacció d'un capítol de llibre per a la Societat Espanyola d'Entomologia Aplicada (SEEA) o l'obertura i el manteniment de xarxes socials al grup CBP. A més, durant aquest període, he participat activament en la docència al Departament de Genètica, on he impartit més de 250 hores de sessions principalment experimentals en diferents assignatures, com Genètica, Genètica Molecular, Mètodes Moleculars en Biologia o Tècniques d'Anàlisi Criminal, corresponents als graus de Biotecnologia, Biologia i Criminologia. Sempre m'he preocupat per la qualitat de la meva docència, per la qual cosa m'he matriculat en diversos cursos presencials per millorar-la, com ara “Innovació educativa a través de l'evidència científica”, “Tècniques de Gamificació” o “Ús de la IA a l'educació superior”, així com webinars per adquirir altres habilitats com “Pensament creatiu”, “Intel·ligència emocional i lideratge”, entre d'altres.

Després del meu doctorat, vaig treballar en diferents convenis Universitat-Indústria relacionats amb el sector agrícola, com entre la UV i BASF (l'empresa química líder mundial) fins a projectes experimentals, i posteriorment com a investigador en un projecte conjunt entre la UV i Bayer-CropScience, dins del grup CBP. Actualment, estic treballant en un projecte finançat per la prestigiosa Human Frontier Science Program Organization, sota la supervisió de Cristina Crava, i en col·laboració amb investigadors del Perú, el Regne Unit i Espanya. Durant aquesta darrera etapa, també he supervisat estudiants que realitzen diferents tasques al nostre laboratori. A més, vaig fer una estada de recerca finançada per una ajuda José Castillejo (Ministeri d'Universitats) al Francis Crick Institute (Londres, Regne Unit) per caracteritzar com els baculovirus infecten el cervell i el sistema nerviós de Spodoptera exigua, un insecte plaga present a nivell mundial. Al llarg de la meua carrera científica he adquirit un ampli coneixement i experiència en insectes plaga, centrat principalment en la relació entre els lepidòpters i altres efectors externs com B. thuringiensis, les toxines produïdes per aquest o els baculovirus, tots dos agents de control biològic.

Asignatures impartides i modalitats docents