El científic de l'ICMol Gonzalo Abellán, Premi Joves Investigadors de la Real Sociedad Española de Química

  • Fundació Parc Científic
  • 28 de març de 2019
Gonzalo Abellán

La Real Sociedad Española de Química (RSEQ) acaba de concedir el “Premio Jóvenes Investigadores” al científic Gonzalo Abellán Sáez. El jurat ha destacat la brillant trajectòria d'aquest investigador que desenvolupa la seua carrera en l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València.

Gonzalo Abellán, investigador de l’ICMol dins el marc del pla CIDEGENT de la Generalitat Valenciana, és doctor en Nanociència i Nanotecnologia Molecular per la Universitat de València i va realitzar e seu postdoctorat en la Universitat d’Erlangen-Núremberg (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg), on va crear el seu propi grup d'investigació en materials bidimensionals. El seu treball se centra l'estudi de nous materials 2D que posseeixen propietats electròniques úniques tant de caràcter semiconductor com metàl·lic. A diferència del grafé, aquests materials posseeixen bretxes energètiques modulables i una àmplia reactivitat química, per la qual cosa són excel·lents candidats per a aplicacions de gran importància en optoelectrònica, emmagatzematge d'energia i catàlisi.

A més de comptar amb un contracte ‘Ramón y Cajal’ que farà efectiu pròximament, Abellán ha obtingut diferents beques i projectes per al desenvolupament de la seua investigació, com una ERC Starting Grant (2018), una ajuda Pla GenT Investigadors d'Excel·lència (CIDEGENT2018-GVA), una subvenció SEJI a la excel·lència científica d'investigadors júnior (GVA), i una beca Júnior Leader Incoming de la Fundació La Caixa, el competitiu programa de beques de postdoctorat per a la realització d'un projecte d'investigació en els centres acreditats amb els distintius Severo Ochoa o María de Maeztu, amb el qual està reconegut l’ICMol. Manté, a més, dos projectes de R+D a Alemanya.

Ha sigut distingit amb diferents premis i reconeixements, com el Premi Cientificotècnic Ciutat d'Algemesí 2017, el Premi València Idea 2014, o el Premi European Materials Research Society - Young Scientist Award 2012, entre altres. En 2015, va ser seleccionat per a assistir al "65th Lindau Nobel Laureate Meeting", una reunió de premis Nobel de Física, Química i Medicina amb joves investigadors de 90 països, que té l'objectiu de dialogar sobre el paper de l'educació, la ciència i la investigació en la Societat.