El Col·legi Major Doctor Pesset acull la jornada ‘Dret a saber. L'accés dels grups socials als mitjans de comunicació’

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 4 d’octubre de 2022
Imatge cartell

La 12a edició d’aquesta trobada pretén commemorar el Dia Internacional del Dret a Saber. En aquesta ocasió, la temàtica girarà en torn al Dret constitucional (article 20.3) dels Grups Socials a l’accés als mitjans de comunicació.

La inauguració de la trobada serà el dimarts 4 d'octubre, a les 17:45 hores, al Saló d’Actes del Col·legi Major Doctor Pesset, a càrrec d’Andrés Gomis Fons, director general de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern; Ricardo Garcia Macho, president del Consell de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern de la Comunitat Valenciana; Joaquín Martín Cubas, codirector de la Càtedra PAGODA de Govern Obert, Participació i Open Data; i  Joan Lloret Pastor, president de l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM).

Desprès, s’abordarà la temàtica ‘El dret d’accés dels grups socials als mitjans de comunicació avui’, a través d’una taula redona en la que participaran Julia Sevilla Merino, presidenta del Consell de la Ciutadania de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC); Jorge Castellanos Claramunt, professor de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València; Núria Portillo Poblador, directora de la Càtedra de Dades Obertes UPV (Catedrades); Carmen Rodríguez García, responsable de Comunicació en la Coordinadora Valenciana d’ONGD; i Manuel Lubary López, vicepresident CAVE-COVA (Confederació d'Associacions Veïnals de la Comunitat Valenciana).

Per últim, es debatrà al voltant del títol ‘El repte de convertir a la Comunitat Valenciana en referent de l’exercici del Dret d’Accés dels grups socials als mitjans de comunicació’. Hi participaran Jose Ignació Pastor Pérez, membre del Consell de la Ciutadania de la CVMC, fundador i president d’honor d’ACICOM; Pilar Moreno Aguado, presidenta XEMV (Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes); Rafael Alborch Bataller, membre del Consell Rector de la CVMC; i Jose María Vidal Beltran, president del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana.

Aquest simposi ha estat organitzat per l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), la Càtedra PAGODA de Govern Obert, Participació i Open Data de la Universitat de València i la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, i l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, amb la col·laboració del Col·legi Major Doctor Pesset

La jornada pretén impulsar l’exercici del dret d’accés dels grups socials als mitjans de comunicació, per tal de visibilitzar i enfortir el teixit associatiu valencià i nacional. En definitiva, aquesta trobada té l’objectiu de fomentar una informació plural i diversa, que incloga el punt de vista de les organitzacions socials,  per tal d’adoptar una visió crítica que millore la societat. 

A tal fi, s’ha convocat a “un ample ventall de persones expertes en el tema i amb responsabilitats, per desenvolupar una jornada amb una visió polièdrica de la realitat, i a la vegada formular propostes per fer realitat el Dret d’Accés dels Grups Socials als mitjans de comunicació”, assenyalen des de l’organització.