Un equip de tres investigadores pertanyents al grup ScienceFlows de la Universitat de València ha presentat un estudi en el qual analitzen les dietes ‘estrela’ de l'última dècada en les quatre capçaleres digitals més llegides a Espanya. Les conclusions de l'estudi publicat en la revista Cuadernos.info.
Des de principis del segle XXI, l'interés per les dietes i l'alimentació ha anat augmentat. Com apunten les investigadores Isabel Mendoza-Poudereux, Vanessa Roger-Monzó i Myriam Martí-Sánchez en el paper «Les dietes ‘estrela’ en la premsa digital (2011-2020). Anàlisi semàntica sobre patrons d'alimentació«, publicat aquest mes, fites com l'estratègia NAOS (Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat) han contribuït al fet que els mitjans de comunicació col·laboren de manera significativa a l'augment de l'interés per les dietes.
Els resultats de l'anàlisi de contingut realitzat en les quatre principals capçaleres espanyoles (El País, El Mundo, ABC i La Vanguardia) mostren que la premsa aborda, especialment, les característiques de cinc tipus de dieta (mediterrània, DASH, cetogènica, vegana i vegetariana), i els efectes que tenen en la salut, especialment la dieta mediterrània.
Les autores, en el seu article, constaten que, si bé la dieta mediterrània és el patró més esmentat al llarg de la dècada, el tractament que se li ha donat ha evolucionat. Així, en 2006 les notícies sobre la dieta mediterrània estaven vinculades amb patrons d'alimentació orientats a perdre pes, en els últims anys aquesta informació s'ha vinculat amb malalties que es poden reduir o previndre. A més, tendeixen a basar-se en estudis actuals i rigorosos.
La dieta mediterrània és el patró dietètic més esmentat en la premsa digital en l'última dècada, encara que el tractament periodístic que se li ha donat ha evolucionat.
Respecte a les dietes vegetarianes, veganes o cetogèniques, les notícies tendeixen a utilitzar un llenguatge sensacionalista. D'aquesta manera, tendeixen a referir-se a resultats prometedors però que únicament s'han experimentat en models animals. A més, encara que s'esmenten celebrities a les quals els han funcionat aquestes dietes, també s'inclou en la informació els potencials perills a causa de la falta de control per part d'un expert.