Maria Cervera, capitana d'handbol: “els jocs de Lodz seran durs però els lluitarem i ho donarem tot en el camp”

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 15 de juliol de 2022
Handbol
CEU de Murcia. Imatge cedida per la UCAM (©Antonio)

Amb el viatge a Polònia molt a prop, la selecció d'handbol de la UV ultima la seua preparació per a l'europeu. “En aquesta recta final practiquem sobretot situacions tàctiques, treball defensiu i atac grupal”, però els deures ja estan fets i ara “toca gaudir del moment únic que viuran”, expliquen els entrenadors d'handbol de la UV.

“Som conscients que hi ha molta diferència física pel que fa a envergadures, pesos i altura amb els equips europeus, però nosaltres donarem la cara, competirem al 100%, hem de saber jugar amb els ritmes de partit, ser capaços de controlar els punts forts de l'equip contrari perquè no siguen superiors i gestionar els nostres punts febles” explica Sagrari Santana, l'entrenadora de l'equip femení d'handbol de la Universitat de València.

“Aquest campionat serà dur i difícil però intentarem donar el màxim. És molt complicat, però cal lluitar-lo perquè mai se sap, tot pot ocórrer, cal tindre actitud, ganes i, si al final no s'aconsegueix la victòria, doncs viurem l'experiència, però que es note q ho donem tot en el camp”, assegura María Cervera. María és la capitana de l'equip femení d'handbol de la UV i una de les jugadores més veteranes. Enguany ha acabat el doble grau de Dret i criminologia i per tant serà la seua última participació amb la selecció universitària.

Els jocs de Lodz se celebren en un moment del calendari acadèmic en el qual els esportistes han acabat el curs i poden centrar-se en la competició al 100%, però durant el curs compaginar la carrera universitària amb la carrera esportiva suposa un gran esforç per als jugadors i jugadores d'aquest nivell: “per a mi ha sigut difícil, perquè ha sigut el meu últim curs i tenia pràctiques al matí i classes a la vesprada, els entrenaments amb l'equip de la Universitat al migdia, i a la nit, de 20h a 22h hores entrenava amb el meu club, en Handbol Burjassot” recorda la capitana de l'equip femení. “Ha sigut un gran esforç, però a la Universitat de València m'ha posat moltes facilitats per a compaginar-lo tot” assenyala María Cervera.

Per a la capitana de l'equip d’handbol, el de Lodz és el seu segon torneig internacional. Va competir en el Campionat Europeu Universitari de 2019, que casualment també es va celebrar a Polònia, en aquella ocasió a la ciutat de Bydgoszcz. “És una experiència molt xula. De les xiques que viatgem a Polònia en 2019 ja només quedem dues, i aquesta ocasió serà ideal perquè les noves agafen experiència de cara al futur”, afirma María Cervera.

Els equips d'handbol de la UV, tant el femení com el masculí, es van classificar per a aquest europeu en quedar subcampions del Campionat d'Espanya Universitari (CEU) celebrat a València en 2019. En el CEU d'aquest 2022 els xics es van alçar amb el títol de campions d'Espanya, i es van assegurar la classificació per a l'europeu de l'any que ve. En canvi les xiques no van tindre la mateixa sort, elles es van creuar amb la universitat amfitriona, la UCAM de Múrcia, en la fase de grups, i no van aconseguir arribar a semifinals.

L'entrenador de l'equip masculí, Juan Ángel Perdigón, destaca el difícil que resulta preparar-se per a una competició europea: “No coneixem als altres equips, no sabem les possibilitats reals que tenim, una vegada allí ho veurem. De totes maneres, com els xics ja estan classificats per a l'any que ve, l'europeu de Lodz els servirà per a veure com funciona el campionat i agafar experiència de cara a l'any següent”, assenyala Juan Ángel.

Els esportistes de la Universitat de València emprenen el seu camí a Lodz amb cautela, sense generar-se altes expectatives pel que fa als resultats, però amb il·lusió, ganes i molta feina prèvia en el camp d'entrenament. “Nuestors jugadors estan molt motivats, saben que és una experiència nova, un moment que pot ser inoblidable, una oportunitat única per a molts”, assegura Juan Ángel. “Un dels nostres jugadors es va lesionar a meitat de temporada i aquest campionat li ha servit com a objectiu per a motivar-se en la rehabilitació. Li vaig dir que si arribava recuperat el convocaria i, per descomptat, està en la llista dels 14 jugadors que viatjaran a Polònia”, comenta el coach dels xics.

Els equips d'handbol entrenen habitualment en el pavelló Poliesportiu del Campus de Blasco Ibáñez de la Universitat de València. Durant el curs es concentren una vegada a la setmana per a practicar tècnica en equip, i la resta dels dies entrenen amb els seus respectius clubs. Ara, de cara als jocs europeus han augmentat els entrenaments a tres dies a la setmana. “El pavelló de la UV ha estat ocupat amb la celebració del torneig de pàdel durant una setmana i l'Ajuntament de Quart de Poblet ens ha cedit les seues instal·lacions esportives perquè entrenem de manera gratuïta durant aquest període, per la qual cosa estem molt agraïts”, destaca l'entrenador.

“En aquest moment de l'any el més difícil de gestionar és el cansament de les jugadores federades, que acaben de finalitzar una temporada molt llarga, amb estudis, exàmens, treballs… estan molt cansades, per a elles el mes de juliol sol ser època de descans i recuperació. Per això estem incidint molt en el fet que han d'aguantar una mica més perquè no tinguen una apagada abans del campionat”, explica l'entrenadora Sagrari.

“Gestionar un equip de jugadors universitaris és complicat, enguany és el final del cicle per a molts. A Lodz van 14 atletes, dels quals l'any que ve uns 6 no estaran, perquè acaben estudis o competiran a clubs d'altres comunitats autònomes”, apunta l'entrenador d'equip de xics. “A partir del pròxim curs hi haurà una nova remesa de jugadores, hi haurà una renovació natural, tornarem a formar el bloc, a refer l'equip”, afig l'entrenadora del grup femení. Però l'alineació que viatja a Lodz, els 14 xics i les 14 xiques, han aconseguit formar grans equips. Segons Juan Ángel Perdigón, el seu grup és “immillorable, està molt consolidat perquè per damunt de l'esportiu, tenen una gran qualitat humana”, assenyala. Per als jugadors i jugadores d’handbol de la Universitat de València els Jocs de Lodz són el colofó a una temporada redona i, passe el que passe, han de gaudir i aprendre d’aquesta experiència internacional.